Postacılar AİHM'e gidiyor

Bağımsız Haber-Sen Genel Sekreteri Yaşar Bayın, kefalet sandığında biriktirdikleri paraları elinden alınan PTT çalışanlarının önümüzdeki günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını belirtti.

Yayınlanma: 14.06.2009 - 07:34
Abone Ol google-news

Bağımsız Haber-Sen Genel Sekreteri Yaşar Bayın, PTT'de çalışan kefalete tabi personelin 1953 yılından beri maaşlarından yüzde 2 oranında kesinti yapılarak biriktirdikleri 252 milyon TL'lik birikimlerinin 2004 yılında çıkartılan 5189 sayılı Kanun'la ellerinden alındığını ifade ederek, "PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı 1953 yılında kuruldu. Bu sandığa PTT'de kefalete tabi görevlerde çalışan personel zorunlu olarak üye oldu. Sandığa giriş aidatı olarak ilk ay maaşlarının yarısını ödeyen personel her ay maaşının yüzde 2'si oranında da katkı yaptı. 2004 yılında çıkartılan 5189 sayılı kanunun 6'ncı maddesi ile 406 sayılı eklenen geçici 8'inci madde ise PTT çalışanların alın teri birikimleri ellerinden alındı" dedi.


"Birikimin 25 milyon TL'si postacılara dağıtıldı"

Sandıkta biriken 252 milyon TL'nin sadece 25 milyon TL'sinin hak sahiplerine dağıtıldığına dikkat çeken Bayın, geri kalan 227 milyon TL'nin 160 milyon TL'sinin PTT Genel Müdürlüğü'ne, 67 milyon TL'sinin de Hazine'ye gelir kaydedilmek üzere Maliye Bakanlığı'na aktarıldığını ifade etti. İlk önce bu kanunun yasalaşmaması için dönemin Cumhurbaşkanı'na gittiklerini anlatan Bayın, şöyle devam etti:
"Bu kanunun iptali için ana muhalefet partisi aracılığı ile Anayasa Mahkemesi'ne dava açtırdık, olmadı. Seçim çalışmaları esnasında Başbakana çeşitli illerde dosyalar ilettik yine olmadı. En son Danıştay 11'inci Dairesi'nde açtığımız dava da 29 Ocak tarihinde sonuçlandı, yine olmadı. Ancak bu davanın sonuçlanmasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 35'inci maddesi gereğince Türkiye'deki iç hukuku tükettiğimiz için AİHM'e dava açma hakkını elde etmiş olduk. AİHS gereği AİHM'de altı ay içerisinde dava açmak zorunda olan Bağımsız Haber-Sen Temmuz ayı içerisinde davasını açmış olacak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon