Reuters TCMB kararlarının arka planını yazdı: 'Albayrak ve 130 milyar dolar' iddiası
Reuters haber ajansı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Naci Ağbal’ın görevden alınmasının arka planını yazdı. Haberde yer alan kaynaklar tarafından, “Ağbal’ın görevden alınmayı beklemediğini” ve kararın arkasında eski “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a karşı tehdit olarak görülmesinin etkili olduğu” öne sürüldü.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine atandıktan sadece dört ay sonra Naci Ağbal'ın görevden alınmasının arka planı Reuters tarafından yazıldı. Altı kaynağa dayandırılan habere göre, “AKP ve Cumhurbaşkanlığı sarayı içindeki hizipler rol oynarken, Ağbal'ın görevden alınmadan iki gün önce yaptığı son faiz artırımı ‘bardağı taşıran son damla’ “oldu.
“Dünya genelindeki alışılageldik para politikasına karşı olduğunu daha önce defalarca söyleyen Erdoğan tarafından Ağbal'ın beklenmedik şekilde görevden alınması Türkiye'yi yeni bir kur krizinin eşiğine getirdi” denilen haberde şu ifadeler yer aldı:
“Görevden alınmadan saatler önce 19 Mart'ta TCMB'deki makamında çalışan Ağbal, bir kaynağın verdiği bilgiye göre görevden alınmayı beklemiyordu. Üst düzey hükümet ve merkez bankası yetkilileri Ağbal'ın TCMB başkanlığına hızla yükselişi ve görevden hızla alınmasında ekonomi politikalarına karşı takındığı farklı tutumun, Erdoğan'ın damadı ve önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a karşı tehdit olarak görülmesinin etkili olduğunu belirttiler.”
Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesinden hemen önce Erdoğan Maliye eski Bakanı Ağbal'ı TCMB Başkanlığı'na, ardından ise Lütfi Elvan Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atamıştı.
Adının açıklanmasını istemeyen üç kaynak Reuters’a verdiği demeçte, “Ağbal'ın 2019'da Albayrak'ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde başlayan ve ülkenin döviz rezervlerinde yaklaşık 130 milyar dolar kayba neden olan döviz satışı ile TL'nin değerinin korunması politikasını inceleme kararının şubat ayında Erdoğan'ın dikkatini çektiğini ve Cumhurbaşkanlığı'nda rahatsızlık yarattığını” ifade ettiler. Kaynaklardan biri, "Bunun rahatsızlığı oluştu mu? Evet bence oluştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bu etkili konulardan biriydi" ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin doğrudan bilgisi olan diğer bir kaynak, "Bildiğim kadarıyla araştırma konuları belli aşamaya gelmişti ve oradan bir soruşturma çıkabilirdi" dedi.
Reuters haberinde, “Erdoğan'ın Albayrak'ın arkasında durduğunu art arda beyan ettiği ve damadının hükümete geri döneceğine yönelik söylentilerin arttığı bir dönemde bu hassas incelemeye dair duyumlar Cumhurbaşkanının kulağına geldi” yorumuna da yer verdi.
Haberde, “Ağbal ve Albayrak'ın, analistlerin gittikçe daha otoriter ve fevri olarak tanımladığı Erdoğan'ın başkanlığında 20 yıldır iktidarda olan AKP içindeki iki farklı kanadı yansıttığı düşünüldüğü” belirtildi.
‘GÖLGE DÜŞTÜ’
Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, “Ağbal'ın üzerine ilk gölgenin 24 Şubat'ta bankaların TCMB'de tutmaları gereken zorunlu karşılıklara 200 baz puan artış yaptığı düzenleme sonrasında düştüğü bilgisini verdi. Bu adım Erdoğan tarafından örtülü faiz artırımı olarak” yorumladı.
TCMB'ye yakın bir kaynak ise, "Ağbal, kendinden önceki döviz rezervi harcama politikası nedeniyle yaptıkları işlere gölge düşmesinden memnun değildi" bilgisini verdi.
Ağbal'ın kısa görev süresi boyunca yüzde 24 değer kazanan TL, Erdoğan'ın Albayrak'ın politikalarını savunmasıyla tekrar değer kaybetmeye başladı. TL, Ağbal'ın faiz oranlarını 18 Mart'ta 200 baz puan artırmasının ardından yüzde 4 değer kazandı ancak iki gün sonra Ağbal'ın kovulmasıyla yüzde 13 değer kaybetti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’