Romney resmen aday

ABD'de Mitt Romney'in resmen Cumhuriyetçilerin başkan adayı ilan edileceği Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı bugün başlıyor.

Yayınlanma: 28.08.2012 - 09:12
Abone Ol google-news

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Mitt Romney'in resmen Cumhuriyetçilerin başkan adayı olduğunun ilan edileceği Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, bugün Florida eyaletinin Tampa kentinde başlıyor.

Isaac kasırgası nedeniyle bir gün gecikmeli başlayacak ve üç gün sürecek olan kurultayı, delegeler, medya mensupları ve diğer davetlilerden oluşan 50 bin civarında kişinin izlemesi bekleniyor.

Televizyonları başında da milyonlarca Amerikalının takip edeceği kurultayda, Romney ile başkan yardımcısı adayı Paul Ryan, seçimler öncesindeki en kritik duraklardan birinde görücüye çıkacak.

Romney'in seçim kampanyasının en önemli vurgusu olan ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumun, kurultayda da ağırlıklı gündemi oluşturması, ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi politikalarına ağır eleştirilerin yöneltilmesi ve Amerikan halkının bu konuda dikkatini çekmeye yönelik mesajların verilmesi bekleniyor. Bu vurgunun Amerikan seçmeni nezdindeki etkisini artırmak için de konuşmaların yapılacağı salona, ABD'nin ulusal borçlarındaki artışı gösteren "borç saati" yerleştirildi.

Kurultay'da verilecek mesajlarla, Romney'in hem insani yönleriyle hem de iş ve siyaset hayatı bakımından Amerikan halkına daha iyi tanıtılması, Romney'ye karşı tereddütleri olan seçmenin kafasındaki bu tereddütlerin giderilmesi ve özellikle bağımsızlar ve henüz kararlarını vermemiş olan seçmende Romney lehine bir eğilim uyandırılmasına çalışılacak.

Romney'in iş dünyasında yoğun deneyime sahip bir kişi olarak seçim kampanyasında sık sık tekrarladığı, "Obama sözlerini tutmadı, Amerika'yı başarısızlığa uğrattı. Ekonomiyi ancak ben düzeltebilirim" mesajı da kurultayda daha kuvvetli vurgularla dile getirilecek.

Kurultayda Romney ve Ryan hakkında Amerikan halkının genelinde olumlu bir izlenim uyandırılarak, şu anda anketlerde Obama ile başa baş, bazı kritik eyaletlerde de Obama'nın çok az gerisinde görünen Romney'in Amerikalıların gözündeki beğenilirlik oranının artırılması ve buradan gelecek moralle, seçimlerden önceki ikinci kritik durak olan, Ekim ayında başlayacak televizyon açık oturumları öncesinde Obama'ya karşı avantajlı bir konum elde edilmesi hedefleniyor.

Kurultayın en önemli bölümü, Romney'in Perşembe günü partisinin adaylığını kabul etmesi onuruna yapacağı konuşma olacak. Romney'in burada ne mesajlar vereceği merakla bekleniyor. Romney'nin konuşmasındaki ana tonun, kendini Amerikan halkına anlatmaya ve sevdirmeye yönelik bir gayreti mi yoksa Obama'nın ekonomi politikalarına eleştiriler mi içereceği, başkan seçilmesi halinde ne gibi stratejiler izleyeceğine dair ayrıntılara yer verip vermeyeceği, dini öğelerden bahsedip bahsetmeyeceği gibi sorular, Amerikan kamuoyunun en çok merak ettiği hususlar arasında.

Gerek Romney'nin yakın çevresi, gerekse parti yetkilileri, Kongre üyeleri ve eyalet valilerinden birçok konuşmacının kürsüye çıkacağı kurultayda, bugün Mitt Romney'in eşi Ann Romney ve birçok yorumcu tarafından 2016 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olabileceği tahminleri yapılan, parti içinde ismi parlayan isimlerden New Jersey Valisi Chris Christie, yarın da Romney'in yardımcısı Paul Ryan önemli konuşmacılar arasında yer alacak. Romney de 30 Ağustos Perşembe günü kurultayın son gününde sahne alacak.

ABD Başkanı Obama'nın adaylığının resmen ilan edileceği Demokrat Parti Ulusal Kurultayı ise gelecek hafta North Carolina eyaletinin Charlotte kentinde yapılacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler