Sarp Kuray tekrar müebbet cezası aldı
'16 Haziran' adlı terör örgütünün kurucusu olduğu gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırılan Sarp Kuray, Yargıtay'ın 4 kez bozduğu 20 yıllık davada, bu kez AİHM'nin bozma kararı sebebiyle yeniden yargılandığı davada karar çıktı. Sarp Kuray, aynı mahkemede 6. kez yapılan yargılamada yeniden müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Sarp Kuray ve avukatları hazır bulundu. Son savunmasını yapan Sarp Kuray davanın şaibeli olduğunu, 16 Haziran örgütüne üye olmak suçundan bugüne kadar kimsenin ceza almadığını ve kendisinin hiçbir eylem talimatı vermediğini söyledi. Bu örgüt ile Anayasal düzeni değiştirmekle suçlandığını anımsatan Kuray, "Anayasal düzeni değiştirecek koca bir örgüt diyorsunuz. Benden başka hapiste yatan yok. 2 kaçak bir de ben." Polis sorgusunda eylem talimatı verdiğini söyleyen üç tanıktan sadece biriyle yüzleştirildiğini onun da bu bilgiyi yalanladığını söyleyen Kuray, "Diğer 2 tanıkla da yüzleşmek isterdim. Hesaplaşma böyle olur. Ancak siz o tanıkları mahkemede dinlemediniz. Eylem talimatı vermediğim açık" diye konuştu.
'Er ya da geç adalet vicdanlarda ve tarih arkasında yerini alacaktır'
Sarp Kuray'ın Avukatı Bedri Gider "Er ya da geç adalet vicdanlarda ve tarih arkasında yerini alacaktır. Tüm bu nedenlerle ve daha önce yaptığımız savunmalar nazara alınarak müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. Söz alan diğer 3 avukat da müvekkilleri Sarp Kuray'ın beraatine karar verilmesini talep etti. Kuray'ın diğer avukatları da savunma yaparak, müvekkilleri hakkında sadece tanık ifadeleri olduğunu ve bundan dolayı müebbet hapis cezası verilemeyeceğini savundu.
'Önceki yapmış olduğumuz savunmayı tekrar ediyorum'
Son sözü sorulan Sarp Kuray, "Önceki yapmış olduğumuz savunmayı tekrar ediyorum, başka bir talebim yoktur" diye konuştu. Mahkeme heyeti, kısa aranın ardından kararını açıkladı. Sarp Kuray, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Davanın geçmişi
Sarp Kuray hakkında, yasadışı "16 Haziran" adlı örgütün yöneticisi olduğu ve Anayasa'yı zorla ihlale teşebbüs ettiği" gerekçesiyle idam cezası istemiyle açılan davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, kendisi teslim olan ve örgüte ilişkin itiraflarda bulunan Kuray'a TCK'nın 170. maddesi uyarınca ceza vermemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sarp Kuray'ın "yasadışı örgütün lideri olmak" suçunu düzenleyen TCK'nın 168. maddesinin 1. fıkrası uyarınca cezalandırılması" gerektiğini belirterek, bu kararı "esastan" bozmuştu.
Yargıtay ikinci kez 'usulden' bozdu
Bunun üzerine tekrar İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Kuray, bu kez "yasadışı 16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosyayı tekrar inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kuray hakkında TCK'nın "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçunu düzenleyen 146. maddenin 1. fıkrasınca dava açıldığını, ancak "yasadışı örgüt yöneticisi olmak" suçunu düzenleyen 168. maddesinin 1. fıkrasından hüküm kurulduğuna işaret ederek, sanığa suç vasfındaki değişiklik nedeniyle savunma hakkı için ek süre verilmediği için mahkumiyet kararını "usulden" bozmuştu.
Yargıtay üçüncü kez 'esastan' bozdu
Yargılamayı yapan aynı mahkeme, Kuray'ı bu kez "16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırmış, ancak Yargıtay, Türk Ceza Kanunu'nun "Anayasa'yı zorla değiştirmeye teşebbüs" suçunu düzenleyen 146. maddesinin 1. fıkrasına göre hüküm kurulması gerektiğine işaret ederek kararı tekrar bozmuştu.
Yargıtay dördüncü kez 'usulden' bozdu
Kuray hakkında yargılamayı yapan İstanbul 9. ağır Ceza Mahkemesi, sanığı eski TCK'nın 146. maddesinin 1. bendi uyarınca "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir duruşma tutanağındaki imza eksikliği bulunması, bozma sonrası talimat duruşmasında da sanığın adı ve soyadının yanlış olarak tutanağa geçirilip, sorgu ve savunmasının alındığını belirtmişti.Yargıtay bu gerekçelerle 4. kez 'usulden' ilk mahkemenin verdiği kararı bozmuştu.
Yargıtay 5. kez gelen dosyayı onayladı
5. kez Kuray'ı yargılayan İstanbul 1 No'lu DGM, Mart 2008 yılında yeniden karar verdi. Mahkeme, Kuray'ı "Anayasa'yı zorla değiştirmeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını karar verdi. Bu karar Yargıtay tarafından onaylandı.
AİHM Türkiye'yi mahkum etti, Kuray yeniden yargılanmaya başladı
Ancak AİHM Türkiye'yi adil yargılamadığı gerekçesiyle mahkum etti. Avukatlar bu karar ile Kuray'ın yeniden yargılanması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme bu talebi yerinde bularak Kuray'ı yeniden 6. kez yargıladı.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı