Siber saldırı alarmı

Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılında Türkiye’deki kritik kurumlara yönelik “siber saldırı olabileceği” yönündeki duyumların ardından ilgili birimler uyarıldı

Yayınlanma: 03.04.2015 - 19:14
Abone Ol google-news

Ülke çapında elektriklerin bir anda kesilmesinin nedeni “siber saldırı” şüphesinde yoğunlaşıyor. Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılında Türkiye’deki kritik kurumlara yönelik “siber saldırı olabileceği” yönündeki duyumların ardından ilgili birimlere uyarıların yapıldığı öğrenildi. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve diğer güvenlik kurumlarının da elektrik kesintisini bu kapsamda değerlendirerek inceledikleri dile getirildi. Elektrik kesinti nedenini araştıran bilişim uzmanları, ilk aşamada, “donanımsal bir hata yoksa, hata yazılımdan kaynaklanır” genel prensibinden yola çıkarak siber saldırı konusuna yoğunlaştı.

Yazılım kaynaklı mı?

Elektrik kesintisini araştıran bilişim uzmanları şu bilgileri verdi:

“Son olayda donanım arızası yoksa, yazılımda sorun var demektir’ genel prensibi aklımıza gelir. Bu aşamadan sonra yazılımda arıza olup olmadığı, olduysa siber saldırıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönünde araştırma yapılması lazım. Araştırmalar da bu yönde sürüyor.”

Elektrik üretim, dağıtım ve doğalgaz dağıtım sistemleri SCADA denilen bir sistemle yönetiliyor ve güvenliği sağlanıyor. Sistem birimleri arasındaki bağlantı, internet üzerinden “TCP/IP” protokolleriyle gerçelkeştiriliyor. İnternete bağlı sistemlere, korsanlar, şifreleri kırarak erişebiliyor ve yanlış komutlar verebiliyor.

Türkiye’deki elektrik sistemi ulusal ölçekte otomasyona geçmesinin yanı sıra uluslararası bazı sistemlerle de entegre olarak çalışıyor. Ankara Gölbaşı’ndaki merkezden yönetilen ulusal elektrik sisteminin, Yunanistan, Bulgaristan ve “ENTSO-E Güney Koordinasyon Merkezi (Swiss- Grid İsviçre)” sistemiyle bağlantıları gerçekleştirilmiş durumda. Avrupa Elektrik Sistemi (ENTSO-E) ile bağlantı çalışmaları ise sürüyor. Süren diğer bir çalışmayla da Mısır, Irak, Ürdün, Libya, Lübnan, Filistin, Suriye ve Türkiye’nin elektrik sistemlerinin “enterkonneksiyonu (birleştirme)” çalışmaları yapılıyor.

Türkiye’nin sistemine, entegre olduğu diğer sistemler üzerinden müdahale edilebileceğine dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler