"Tam mutabakata vardık"

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında AKP ve CHP heyetleri arasında gerçekleşen görüşme sonrası AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi açıklamalarda bulundu. TBMM'nin ilk gündem maddesinin yeni anayasa olması ve önşartsız uzlaşma komisyonunun kurulması konusunda heyetler arası mutabakata varıldığı açıklandı.

Yayınlanma: 29.09.2011 - 09:07
Abone Ol google-news

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında AKP ve CHP heyetleri arasında gerçekleşen görüşmelere, AKP adına Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı.

CHP adına ise görüşmede Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Parti Meclisi üyesi Süheyl Batum ve CHP Milletvekili Rıza Türmen'in bulundu.

CHP Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

 

"Temel gündem yeni anayasa olmalı"

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, TBMM'nin ilk gündem maddesinin yeni anayasa olması ve önşartsız uzlaşma komisyonunun kurulması konusunda CHP ile mutabakata vardıklarını açıkladı. 

Çelik, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görüşmeyi kabul eden CHP'ye teşekkür eden Çelik, yeni anayasa konusundaki temel hassasiyetlerini CHP ile paylaştıklarını belirterek "Temel hassasiyetimiz şudur; Meclis açıldığı andan itibaren Meclis'in ilk gündemi ve Meclis açıldıktan sonra da temel gündemi yeni anayasa olmalıdır. Burada uzlaşma komisyonu hemen kurulmalıdır. Kuşkusuz sürecin inisiyatifi Meclis Başkanı'ndadır. Siyasi partiler Meclis Başkanı'nın yürüteceği bu sürece katkı vermelidirler. Uzlaşma komisyonu önşartsız olarak toplanmalıdır. Önşartsız olarak toplanan uzlaşma komisyonu kendi partilerinin görüşlerini oradaki temsilcileri vasıtasıyla zaten dile getirildiği zemin olacak" diye konuştu.


"Tam mutabakata vardık"

AKP olarak sadece uzmanların görüşlerinin alındığı bir anayasa yapılmasını istemediklerini, Meclis'teki siyasi partilerin eşit sayıda temsilci vereceği uzlaşma komisyonunun doğrudan yurttaşa ulaşarak anayasa konusundaki talepleri alması gerektiğini ifade eden Çelik, "CHP ile Meclis açıldıktan sonra ilk ve temel gündeminin yeni anayasa olması gerektiği konusunda ve uzlaşma komisyonunun önşartsız olarak toplanması gerektiği konusunda tam mutabakata vardık" dedi.


"Bir yıl içinde sonuca ulaşılmalı"

Yeni anayasa konusunda toplumda büyük bir beklenti olduğunu, seçimden sonra da yurttaşlardan kendilerine yeni anayasa taleplerinin gelmeye devam ettiğini bildiren Çelik, "Yeni anayasa meselesinin siyasi partiler arasındaki diğer gündem maddelerinden ya da siyasetin diğer gündem maddelerinden bağımsız olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partiler arasındaki gerilimler, üslup çatışmaları olması siyasetin doğası gereğidir. Fakat biz yeni anayasa yapım sürecinin tüm bu tartışmalardan bağımsız olarak işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir yıl içinde sonuca ulaşılması gerektiğini CHP heyetiyle paylaştık" diye konuştu.

Çelik, bir soru üzerine içerikle ilgili bir şey konuşmadıklarını, içeriğin uzlaşma komisyonunda konuşulacağını belirtti.

 

CHP'den açıklama

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de yeni anayasa çalışmasına ilişkin görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin tutuklu milletvekillerinin durumunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Hamzaçebi, TBMM'nin bu dönem temsil oranının yüzde 95 düzeyinde olduğunu böyle bir parlamentonun arkasında güçlü bir halk desteği olduğunu söyledi.

Meclis'te temsil edilmeyen yüzde 5'lik bir oran olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Onların görüşlerinin alınması, onların görüşlerinin bu anayasa sürecine dahil edilmesi gerekir. Aksi takdirde, bu parlamentoda var olan görev yapan milletvekilleri her şeyi yapabilir her şeye karar verebilir, derseniz toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa metni ortaya çıkmaz. Bu çerçevede seçilmiş olan tüm milletvekillerinin tabii ki TBMM'de olması meşruiyetin bir gereğidir. Bunu Uzlaşma Komisyonu, sayın meclis başkanı bu komisyonu kuracaktır düşüncesiyle söylüyorum, değerlendirecektir'' diye konuştu.

Hamzaçebi, bir başka gazetecinin ''Beraber açıklama yapmamayı tercih ettiniz. Özel bir nedeni var mı?'' sorusuna, beraber açıklama yapmama yönünde özel bir niyet olmadığı yanıtını verdi.

''Bir yılda tamamlanmayı öngören ifadeler var AK Parti heyetinden. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken de Hamzaçebi şunları söyledi:
''Bir yıllık süre şeklinde onlar bir görüş ifade ettiler. Tabii ki buna Uzlaşma komisyonu karar verecektir. Uzlaşma Komisyonunu şimdiden bağlayan, onu süreyle kısıtlayan bir açıklama çok doğru değildir. Bu bir görüştür. Adalet ve Kalkanıma Partisi bu konuda bir görüş ifade etti. Elbette bir şeye başlıyorsanız, başlayacaksanız bunun bir nihai tarihinin olması gerekir. Bu nihai tarihi komisyon kendi çalışmalarında toplumsal beklentilere uygun olarak değerlendirecek, kararlaştıracaktır. Sonuçta Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması konusunda AK Parti ile herhangi bir görüş farklılığımız yok. Bugün üzerinde uzlaştığımız konu budur. Uzlaşma Komisyonu kendi çalışma prensiplerini, yöntemlerini kendisi belirleyecektir.''

 

Hamzaçebi, komisyonun uzun bir çalışma yapacağını ve gelişmeleri hep beraber göreceklerini de söyledi.

''Sizin bir öneriniz olmadı mı?'' sorusunu yanıtlayan Hamzaçebi şunları söyledi:

''Sonuçta mutabakata vardığımız konu Uzlaşma Komisyonu'nun kurulmasıdır. Bu esasen başlamış olan bir süreçtir. Sayın meclis başkanı siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret etti. Bizim genel başkanımızı da ziyaret ettiler. Bu ziyarette de sayın Kılıçdaroğlu, Uzlaşma Komisyonunun kurulması konusunda CHP'nin olumlu görüşünü ifade ettiler. Bugün mutabık kaldığımız konu budur. Bir olumlu bakış. Herkes bu işin başlamasını arzu ediyor. Biz de arzu ediyoruz, bunda mutabıkız. Ama tabii ki bir saatlik görüşme içerisinde toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa, meşru bir anayasa ne demek bunları tartıştık. Bir anayasanın meşruiyet sorunu olmaması için halk iradesinin en güçlü şekilde bu anayasanın arkasında olması gerekir. Şart budur aslında.''

Hamzaçebi herkesin bu sürece iyi niyetle ve olumlu yaklaşması gerektiğini, CHP'nin böyle davrandığını ve samimi olduğunu da söyledi.

BDP'nin meclis çalışmalarına katılması

BDP'nin TBMM çalışmalarına katılma kararı almasını nasıl değerlendirdiği de sorulan Hamzaçebi, ''BDP'nin bu kararını olumlu bulduğumu ifade ediyorum. Meclis çatısı altında çalışmalara katılacak olmaları, yasamanın bütün faaliyetlerinde yer alacak olmaları son derece olumludur. Meşruiyetin gereği seçilmiş olan tüm milletvekillerinin TBMM'de olmasıdır'' karşılığını verdi.

 

Batum ve Türmen görevlendirilecek

CHP, yeni anayasa için Meclis'te kurulacak Uzlaşma Komisyonu'na, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile İzmir Milletvekili Rıza Türmen'i görevlendirecek.


 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon