Taşeron-SGK el ele
Dev-Sağlık İş'e üye 10 bine yakın taşeron sağlık işçisinin sendika üyeliği, şirketin çalışanları başka başka şirketler üzerinden farklı işkollarından gösterilmek suretiyle yok sayıldı. Sendika bugün 11.00'de Meclis'in Dikmen kapısında, 12.30'da da Çalışma Bakanlığı önünde durumu protesto ederek bir açıklama yapacak.

DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş sendikasına üye 10 bin taşeron sağlık işçisinin üyeliği yok sayıldı. “Sendika hakkımızı taşerona ve Çalışma Bakanlığı’nın bürokrasisine teslim etmeyeceğiz” diyen emekçiler bugün Ankara’da hem Türkiye Büyük Millet Meclisi hem de Çalışma Bakanlığı önüne yürüyor.
Hafta başından itibaren Çalışma Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yapan Dev-Sağlık İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu, olumlu bir sonuç çıkmadığını, Bakanlığın tüm eleştiri, bilgilendirme ve itirazlarına karşın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarını esas alacaklarını söyledi.
Çerkezoğlu’nun verdiği bilgiye göre, yeni çıkartılan 6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası” taşeron şirketlere bağlı olarak çalışan işçilerin sendika hakkını ortadan kaldırdı. Taşeron şirketler, SGK bildirimlerini farklı farklı işkollarından yaptığı ve bunu her ay değiştirebildiği için işçilerinin sendika üyelikleri yok sayıldı. Sendika üyesi olan 10 bin taşeron sağlık işçisinin sendika üyeliği böylece geçersiz kılındı.
“Sendika hakkımızı taşerona ve Çalışma Bakanlığı’nın bürokrasisine teslim etmeyeceğiz demek için Ankara’ya geliyoruz” diyen Çerkezoğlu, Çalışma Bakanlığı yetkililerinin sorunu bir teknik aksaklık olarak göstererek, bilgi işlem sistemine müdahale edemedikleri için sağlık işçisi olan üyelerimizin sendika üyeliğini tanımadığını yineledi.
Yaşanan sorunun kaynağının teknik bir aksaklık değil hükümetin taşeronlaştırma politikası olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, “Taşeron işçilerini geleceksizliğe mahkûm edip örgütlü gücünü elinden almak isteyen bu düzenlemeye karşı sessiz kalmayacağız. Geleceğimizi ihale masalarında pazarlamak isteyenlerin oyununu bozduğumuz gibi, sendika hakkımızı, toplusözleşme ve grev hakkımızla birlikte gasp eden taşeron şirketlerin ve bir taşeron şirketin kâğıt üzerindeki beyanını esas alan SGK ve Bakanlık kayıtlarının bürokrasisinin bizi teslim almasına izin vermeyeceğiz!” dedi.
Üyelik hayal oluyor
Yeni yasayla işçilerin sendika üyelikleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre değil, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre tanımlanıyor. Sendika üyelerinin SGK kayıtları da çalıştırıldığı şirketler üzerinden ve onların beyanlarına göre belirleniyor. Yani taşeron şirket işçilerin SGK kaydını sağlık işkolu yerine inşaat, nakliye, turizm, gıda, genel hizmetler gibi kendi istediği farklı alanlarda gösterebiliyor. Kimi durumlarda da taşeron şirketler işçileri işyerleri olan hastanelerde değil hizmet ihalesi aldığı farklı işyerleri üzerinden sigortalı göstererek sendika üyeliklerinin düşmesine yol açıyor. Bu durumda taşeron işçiler için sendika bir ‘hayal’e dönüşüyor.

En Çok Okunan Haberler
-
İmamoğlu'ndan YÖK raporuna suç duyurusu!
-
AKP'li üyeler oturumu terketti
-
Erdoğan sürece mesafeli mi?
-
'Yapılabilecek en kötü açıklama'
-
Aslıhan Gürbüz isyan etti: 'Böyle geri zekalı olmayın!'
-
İktidarın 'anayasa' hesapları
-
Okuyan'dan kritik değerlendirme
-
Hukuksuzluk bitti, gazetecilik beraat etti
-
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'e soruşturma!
-
Özel'den TBMM Başkanı Kurtulmuş'a 'süreç' çağrısı