Teyzesinin canı

Ayşe Aydemir, yaşamını yitiren yeğeninin böbreği ile hayata tutundu.

Yayınlanma: 27.12.2018 - 21:51
Abone Ol google-news

 

Yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği gelişen 41 yaşındaki Ayşe Aydemir 2 yıl önce diyalize gitmeye başladı. Yaşama tutunmak için böbrek naklinden başka çaresi yoktu. Bir gün her şey değişti. Hiç beklemediği bir anda çok sevdiği 31 yaşındaki yeğeni İlkay Tan hayatını kaybetti. Ve ablası oğlunun organlarını bağışlarken, böbreğinin kardeşine verilmesini şart koştu. Ayşe Aydemir’i hayata bağlayacak organ, elinde büyüttüğü yeğeninin olacaktı... Aydemir, duygularını “Kolay değil, yeğenimin böbreği bende yaşıyor. Karmakarışık duygular içerisindeyim. Bir yandan sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum, bir yandan da genç yaşta hayatını kaybeden yeğenim için üzülüyorum” sözleriyle anlattı.

Kocaeli’nde yaşayan Ayşe Aydemir’in yoğun bakımdaki yeğeninin beyin ölümü gerçekleşince annesi, böbreklerden birinin kız kardeşi Ayşe Aydemir’e nakledilmesi şartıyla oğlunun tüm organlarını bağışlamaya karar verdi. Bunun üzerine hayatını kaybeden gencin organları farklı illerde organ bekleyen hastalara nakledildi. Yapılan tetkiklerin ardından Ayşe Aydemir ile yeğeninin dokularının uyuştuğu tespit edilince, ailenin yüreğine biraz olsun su serpildi. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonla Ayşe Aydemir’e yeğeninin böbreği nakledildi.

Akraba arasında şartlı bağış

Acıbadem International Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.  Dr. İbrahim Berber, böbrek naklini gerçekleştirdiği Aydemir’in artık sağlıklı bir yaşam süreceğini belirterek “Şartlı organ bağışı, organ bağışlayan kişinin ailede 4. dereceye kadar nakil bekleyen bir yakınına organlardan birinin nakledilmesi şartını öne sürerek tüm organlarını bağışlaması demek. Teyze, yeğenin böbrek dokularının uyuması sayesinde de böbrek naklini gerçekleştirebildik” dedi. Prof. Berber, Türkiye’de yaklaşık 25 bin kişinin kadavradan organ nakli için beklediğini ve bu hastaların her yıl yaklaşık yüzde 10’unun organ nakli imkânına kavuşamadığı için hayatını kaybettiğini anımsatarak “Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin sadece yüzde 25’inin organlarının bağışlanması çok üzücü. Bu oranın en az yüzde 50’ye yükselmesi gerekiyor” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon