Toroslar'da yeni kelebek türü keşfedildi

Kahramanmaraş'ta, kanadında bulunan birçok benekle fark edilen yeni bir kelebek türü keşfedildi. Latince adı Polyommatus olan ve Toroslar'da bulunan yeni birçok gözlü kelebek türüne, keşfi yapan Ali Bali'nin adı verildi.

Yayınlanma: 15.01.2016 - 12:45
Abone Ol google-news

Yaklaşık 400 kelebek türünün barındığı Türkiye'de bu çeşide bir yenisini daha ekledi. Amatör kelebek gözlemcisi ve görsel sanatlar öğretmeni 40 yaşındaki Ali Bali'nin Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi yakınlarındaki bölgede 7 ay önce kelebek araştırması yaparken keşfettiği birçok gözlü kelebek türüne kendi adı verildi.

Keşfin ardından kelebek fotoğraflarını ünlü Fransız böcek bilimci Frédéric Carbonell'e gönderen Bali, yapılan incelemeler sonucu türün ilk etapta Polyommatus theresiae'ye (Çokgözlü teresamavisi) çok benzediğine karar verildi.

Fakat daha sonradan bilimsel inceleme amacı ile gönderilen örnekler sayesinde, tamamen farklı ve karakteristik özellikleri olan yeni bir tür olduğu ortaya çıkarıldı. Yeni türün ilanı Fransa Doğa Tarihleri Müzesi’ne ait Bulletin de la Société entomologique de France adlı dergide yayınlanarak resmiyet kazandı.

Yaptığı keşifle ilgili açıklama yapan Ali Bali, hobi olarak başladığı kelebeklerin gizemli dünyasıyla kelebek gözlem siteleri sayesinde tanıştığını söyledi.

Yeni türü Andırın da keşfettiğini ifade eden Bali, "Hobi olarak başladığım kelebek dünyasıyla önce Adana, Osmaniye, Mersin Kelebekleri (AdaMerOs www.adameros.org), sonrasında ise Türkiye'nin Anonim Kelebekleri (Trakel www.trakel.org) ismindeki kelebek gözlem siteleri sayesinde tanıştım. Halen Trakel'de kelebek türleri hakkında paylaşımlarda bulunuyor ve site üyelerine tür tanımlarında yardımcı olmaya çalışıyorum." diye konuştu.

'HAYATIM BOYUNCA KELEBEKLERİN PEŞİNDE OLACAĞIM'

En büyük hayalini gerçekleştirdiğini kaydeden Bali kelebeklerin peşinde olacağını belirterek şunları kaydetti: "Andırın'daki gözlemlerim sırasında rastladığım türün daha önce görülmediğinden emindim. Açıkçası bilim dünyası için yeni bir tür olacağı o an aklıma gelmedi. Ancak yapılan detaylı bilimsel araştırmalar ile bu kelebeğin yeni bir tür olduğu sonucuna ulaşıldı. Türü keşfetmekle mutlu oldum ve rüyam gerçek oldu. Ben ülkemizde bulunan gizli saklı birçok türün hala keşfedilmeyi beklediğine inanıyorum ve hayatım boyunca da kelebeklerin peşinde olacağım."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler