Türkiye'de gazete çalışanları özgür değil
TGC'nin düzenlediği 5. Babıali Günleri kapsamında düzenlenen "Gazete Çalışanları Ne Kadar Özgür?" panelinde gazete çalışanlarının özgürlük alanlarının daraldığına dikkat çekilerek gazetecilerin değişik baskılar nedeniyle gazetelerden, köşelerden ayrı kaldığı vurgulandı.
TGC’nin düzenlediği 5. Babıali Günleri, okurlarla basın mensuplarını buluşturmaya devam ediyor. Dün Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen “Gazete Çalışanları Ne Kadar Özgür?” panelinin moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç üstlendi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazeteci Ferai Tınç, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, medya çalışanlarının özgürlük sorununa mercek tuttu.
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş paneldeki konuşmasında şöyle konuştu: “Gazete çalışanlarının özgürlük alanlarının daraldığı bir alanda yaşıyoruz. Gazeteciler hem siyasi baskılar nedeniyle hem de çalıştıkları kurumlardan gördükleri baskılar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldılar. Bu dönemde kendilerini iktidara yakın hisseden bazı gazeteciler de meslektaşlarını hedef gösterip itibarsızlaştırmayı meslek haline getirdiler. İktidar gazetecilerin yıpranma hakkını ellerinden aldı. Örgütlenmenin önünde engeller var. Gazetecilere açılan davalar 10 bine ulaştı. 2009’da 29 gazeteci tutukluyken şimdi 81 gazeteci tutuklu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazeteciler üzerindeki baskıların kaldırılması, halkın gerçekleri öğrenme hakkının sağlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TGC olarak, hiçbir politik görüş gözetmeden basın özgürlüğü ekseninde her görüşten gazeteciyi sahiplenmeyi sürdürüyoruz.”
İpekçi: Sendikal çalışmalar sürüyor
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi sendikalaşmanın önemine değinerek bu konuda yaptıkları çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Uluslararası alanda da çalışmalar yürüteceklerini aktaran İpekçi, “Sendikalaşma konusunda uluslararası boyutta daha da kuvvetlenmemiz, uluslararası kamuoyunu harekete geçirecek çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu şekilde ülkemiz adına önemli bir adım atmış olacağız” şeklinde konuştu.
Tınç: Gazeteciler hedef gösterilmemeli
Gazetecilerin her dönemde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getiren gazeteci Ferai Tınç, eskiden gazete sahiplerinin de gazetecilik kökenli olduğuna dikkat çekti. Günümüzde gazete patronlarının iş adamı olduklarını anlatan Tınç, bu durumun da gazetecinin özgür olmasını engellediğini belirtti. Gazetecilerin karşılaştığı bir diğer sorunun da çeşitli baskılara maruz kalması olduğunu aktaran Tınç, yaşadıkları baskılardan dolayı özgür bir şekilde haberlerini yapamadıklarını, hoşa gitmeyen haber yapan bir gazetecinin sadece gazetecilik faaliyetini yerine getirirken ‘terörist’ olarak yorumlanmasının son derece üzücü olduğunu anlattı. Gazetecilerin hedef gösterilmemesini isteyen Tınç, meslektaşlarının daha iyi şartlarda çalıştırılması gerektiğinin altını çizdi.
Erinç: Gazetecinin nasıl haber yapacağını emniyet belirleyecek!
“Gazete çalışanları ne kadar özgür?” panelinin moderatörlüğünü üstlenen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç ise şöyle konuştu: “Siyasi iktidarların ya da yöneticilerin basına egemen olma ve yönlendirme çabaları ne yazık ki bitmiyor. 3 yıl kadar önce Adalet Bakanlığı bir strateji planı hazırlayarak TGC’ye de gönderdi. Çünkü bizime ilgili bölümler de vardı ve strateji planında basınla ilgili etik kodların hakim ve savcılardan oluşacak bir heyet tarafından belirlenmesi koşulu söz konusuydu. Ama biz TGC’nin hem 27 Mayıs, hem 12 Eylül sonrasındaki girişimlerini de örnek göstererek bunun Anayasa’ya aykırı olacağını çünkü Anayasa’da, insan hakları sözleşmesinden ifade özgürlüğünün resmi makamların müdahalesi olmaksızın kullanılamayacağını söyledik. Herhangi bir gelişme olmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü polis muhabirliği yetiştirecek diye bir haber izledik. Gazetecinin haberi nasıl yapacağını, haber kaynağını nasıl belirleyeceğini emniyet belirleyecek. Bu Türkiye’de ifade özgürlüğü kapsamında gelişmelerin halen anlaşılamamış olmasından ve halkın bilgilenme hakkı konusundaki hakları vatandaşlarımızın kullanma konusunda gerekli özeni göstermemesinden kaynaklanan bir durum.”
TGC 5. Babıali Günleri 30 Eylül Pazar günü yapılacak kapanış töreniyle sona erecek.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı