Tutuklu vekiller için özgürlük umudu
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP, MHP ve BDP'nin grup başkanvekilleriyle yaptığı ikinci görüşmede 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP, MHP ve BDP'nin grup başkanvekilleriyle yaptığı ikinci görüşmede 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı. Tutuklu vekillere ilişkin formül ise CMK 100. maddenin 4. fıkrasında yapılacak değişiklik. Yapılacak değişiklik ile, sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili olarak ve milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutukluluğun devamına karar verilemeyecek. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılacak, yargılama tutuksuz sürdürülecek. Yargılama sonucu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılacak.
TBMM'de bazı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CMK 100. maddenin 4. fıkrasında yapılacak değişikliğin yeterli olacağını belirterek, "100. madde tutuklama nedenleriyle ilgili onun için" dedi. CMK 102'de daha önce verdikleri teklifi hatırlatan Öztürk, "Bu hükmü 100. maddenin 4. fıkrasına ekliyoruz. 102'ye eklemiyoruz. Tutuklama nedenleri bölümüne kaydırıyoruz" diye konuştu.
Değişiklik ne getiriyor?
Öztürk, CMK 100. maddesinin 4. fıkradaki değişikliği ile şöyle anlattı:
"Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili olarak ve milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutukluluğun devamına karar verilemez. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılır, yargılama tutuksuz sürdürülür. Yargılama sonucu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılır."
"CHP'nin önerisi mutabakata varılmıştır"
Öztürk, "Bizim CHP olarak verdiğimiz CMK 102. maddenin 4.fıkrasına ilişkin değişiklik oradan alınıp buraya getirildi" diye konuştu.
"Bu CHP'nin önerisi mi, mutabakata varılan öneri mi?" sorusuna Öztürk, "CHP'nin önerisi, mutabakata varılmıştır. Burada milletvekili tutuklanamaz diyor. Burada tutuklamaya bir istisna getirmiş. Nasıl ki hapis cezasının üstü sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili tutuklama kararı verilemez ise bir adam milletvekili ise tutuklama kararı verilemeyecek ama soruşturma ve kovuşturma devam edecek. Böylelikle soruşturma ve kovuşturma sırasında mahkumiyet ile sonuçlanırsa bu cezası kesinleşir ise bunun cezası dönem sonuna bırakılacak. Öbür dönem milletvekili adayı olamaz. Zaten hakkında bir sabıka olacağı için YSK o kişinin milletvekili olmasını uygun görmeyecektir. Bu düzenleme milletvekillerinin çıkması için yeterlidir."
"CHP'nin önerisi üzerinde mutabakata varıldı diyebilir miyiz?" sorusuna Öztürk, "Tabi, özü o zaten" dedi.
"Partilerin ortak imzasıyla kanun teklifi verilir"
Sürecin nasıl işleyeceği konusunda da Öztürk, "100. maddede var zaten orada, bir önerge verilir, teklif var zaten. 100. madde bir bizim değişiklik önerimiz var zaten. Bir önerge verilir komisyonda verilir" dedi.
"Bunu teklif olarak verecek misiniz, yoksa yargı paketinin içine mi girecek?" sorusunu da Öztürk, "Onu bilmiyorum da, biz zaten teklif olarak verdik bunu.100. maddede değişiklik öngören teklifimiz var. Dolayısıyla 100. maddeyle ilgili bir görüşme yapacaktır Adalet Komisyonu. Dolayısıyla Adalet Komisyonunun önündeki kanunla ilgili herhangi bir önerge verme hakkı zaten vardır. Dolayısıyla bana göre yeni bir kanun teklifi vermeye gerek yoktur. Orada partilerin ortak imzasıyla kanun teklifi verilir. Kabul edilir."
"Teklife gerek yok, ortak önerge verilir"
Yargı Paketinin Adalet Komisyonu'nda olduğunu ifade eden Öztürk, tutuklu vekillere ilişkin bir teklife gerek olmadığını belirterek, "CHP'nin teklifi de orada. Teklife gerek yok, partiler birleşerek önerge olarak verebilirler. 100. maddeye ekleme yapabiliriz" dedi.
BDP Grup Başkanvekili Kaplan
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya gelmesini değerlendirirken, ''Biraz daha olumlu durumdayız'' dedi.
Kaplan, partisinin TBMM grubunda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin Öğrenci Meclisi Temsilcilerini kabul etti. Öğrenciler, anadilde eğitim taleplerini dile getirdi. Kaplan da anadilde eğitim konusunda parti olarak kararlı bir duruşa sahip olduklarını, bu talepleri sonuna kadar savunacaklarını söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaplan, TBMM Başkanı Çiçek'in, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya gelmesini değerlendirdi.
Görüşmelerin sürdüğünü belirten Kaplan, ''Bizim bunun üzerinde konuşacak bir sözümüz yok. Biz sonuç almaya çalışıyoruz. Siyasette sonuç almak önemlidir. Biraz daha olumlu bir noktadayız. Sadece genel anlamıyla bunu söyleyebilirim'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı