Yabancı kaçıyor (08.09.2015)
Türkiye’den ayrılacak yabancı şirketlere İngiliz perakende devi Tesco ve Rus yatırım bankası Renaissance Capital de dahil oldu.

Güney Kore birimini sattığını açıklayan perakende firması Tesco’nun borcunu azaltmak için Türkiye’deki yatırımı olan Kipa’nın da aralarında bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa operasyonlarını da satabileceği ifade edildi. Analistler, Tesco’nun Orta ve Doğu Avrupa’daki operasyonlarının potansiyel alıcılara Asya’dakilere nazaran daha düşük bir getiri sağlayacağını belirtirken; haberlerin ardından Tesco-Kipa hisseleri yüzde 6’lık bir yükseliş kaydetti. İngiliz Tesco, 9 yıl kadar önce İzmirli Kipa’yı satın alarak Türkiye’ye girmişti. Öte yandan Rus yatırım bankası Renaissance Capital (RenCap) de küresel daralma planları kapsamında İstanbul ofisini kapatma kararı aldı. Şirket, Türkiye’yle ilgili operasyonlarını Dubai ve Londra’ya taşıyacak.
Giden gidene
Bu yıl aralarında başta finans akaryakıt ve hizmet sektöründen olmak üzere pek çok yabancı şirket ya Türkiye’den çıkma kararı aldı ya da satışını tamamlayarak ülkeyi terk etti. Maliyet kesintisine giden HSBC, Türkiye’deki birimi için alıcı ararken; 2009’da Türkiye’ye giren Alman Limango Türkiye’deki faaliyetlerine son verdi. Vergi oranları ve sert düzenlemelerin dağıtım şirketlerinin kârlarını baskılamasından şikayetçi olan Fransız Total Türkiye’deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıkları 325 milyon Avro’ya Demirören Holding’e sattı. ABD’li bankacılık devi Citigroup da Akbank’ta kalan yüzde 9.9’luk hissenin satışını tamamladı.

En Çok Okunan Haberler
-
'Son kabadayı' olarak biliyordu: Koğuşunda ölü bulundu
-
İmamoğlu farkı açıyor!
-
Nereden çıktı bu ‘kurucu önder’ lafı?
-
İsrail Şam'ı vurdu!
-
MSB'den açıklama geldi!
-
Oyuncu Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti
-
İmamoğlu’nun şansı
-
Özgür Özel istifasını istemişti: Yusuf Özcan istifa etti
-
AKP'li başkanın eşine ‘kritik’ atama
-
Kanserle mücadele eden Tanyeli'den kötü haber!