Kuru incir, fındık, kabuklu fıstık...
Dr. Ayla Ünver Alçay, Türkiye’nin gıda ihracatında önemli bir tehdit oluşturan aflatoksin sorununa dikkat çekerek özellikle Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’den ithal edilen kuru incir ve fındık gibi ürünlerde yüksek düzeyde aflatoksin tespit ederek iade ettiğini belirtti. Bu durumun hem halk sağlığı hem de Türkiye’nin uluslararası ticaretteki itibarını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyleyen Dr. Alçay, "Aflatoksin riski kansere yol açıyor" dedi.
Aflatoksin nedir? Aflatoksin ne demek? Aflatoksin hangi besinlerde bulunur?
Gündemdeki haberler nedeniyle "aflatoksin" maddesi gündem oldu. Peki, Aflatoksin nedir? Aflatoksin ne demek? Aflatoksin hangi besinlerde bulunur?
'Dubai çikolatası' için korkutan uyarı: Antep fıstığındaki 'küf ve aflatoksin' kanser riskini artırıyor!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, merdiven altında üretilen Dubai çikolatasına karşı uyarılarda bulundu. Çakaloğlu, “Dubai çikolatasında antep fıstığındaki 'küf ve aflatoksin’ sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve karaciğer kanseri riskini artırıyor” dedi.
Prof. Dr. Arıca kuruyemiş ve baklagillerdeki aflatoksin tehlikesine dikkat çekti
Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, olumsuz şartlar nedeniyle küflenen kuruyemiş ve baklagillerde oluşan aflatoksinin karaciğer, böbrek ve beyinde hasarlar bıraktığını söyledi.