4 milyon çocuk okul dışında, 2 milyonu iş yaşamında!
İktidarın yoksullaştırdığı Türkiye’de, eğitim politikalarıyla teşvik edilen çocuk işçiliği korkutucu boyutlara ulaştı. Verilere göre 4 milyona yakın öğrenci örgün eğitimin dışındayken, MESEM’lerdeki çocuklarla birlikte 2 milyon çocuk da iş yaşamında. TÜİK, son verilerinde çocuk işçiliğini gizlemeye çalışsa da İSİG Meclisi’nin son 13 yıldaki verilerine göre de toplamda 862 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Hukukçulardan 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde çağrı
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında, “Sistematik Çocuk İşçiliği ve MESEM’le Mücadele” konulu toplantıda avukatlar, gençler ile çocuklar konuştu. MESEM denildiği zaman akla sadece eğitimin gelmediğini, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren, pres makinalarına sıkışan, yüksekten düşen, asansör boşluğunda ölen çocukların geldiğini belirten konuşmacılar “Çocuk işçiliğinin yasaklanmasını; çocukların eğitim hakkının güvence altına alınmasını, yapabilecekleri işlerin sınırlandırılmasını" istedi.
Çocuklar tarlalarda!
Mevsimlik tarım işçisi çocuklar, okullarından ve hayallerinden uzakta, tarlalarda çalışıyor. Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesine soğan tarlasında çalışmaya gelen ilkokul, lise ve üniversite çağındaki çocuk ve gençler, gelecekten ümitsiz olduklarını dile getiriyor.