Uzmanlardan kritik uyarı!
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde 1.26 milyar ton gıda israf ediliyor. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki en büyük sorunun yanlış bilgiyle doğru bilginin karışması olduğunu belirterek, “Gıda güvenliği üretimden tüketime uzanan bütün bir zincirin güvenli olmasıdır” dedi.
Hükümetten israfa yeni 'çözüm': Serpme kahvaltıya yasak yolda!
Hazine’nin iç borç ve faiz ödemelerindeki artış kamu maliyesinde önemli bir tablo ortaya koyuyor. Kamu israfının önlenmesi için gıda israfına yönelik yeni düzenlemeler gündemde. Serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarına sınırlama getirilmesi planlanıyor.
Turizm yeni bir yol ayrımında!
Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Toprak
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerindeki artışa dikkat çekerek, “Bunun sebepleri birincisi gıda enflasyonunun yüksek olması, halkın alım gücünün düşmesi ve hemen hemen her gün her şeye zam gelmesi. Yemek üreten firmaların farklı fiyatları alması dolayısıyla daha ucuz ürüne yönelme ihtimali ve bunların içerisinde taklit, tahsiş ürünlerinin de olabilme ihtimalinin yanı sıra bir diğeri de tabii ki denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmaması. Bu yüzden her iki sebepte bizim görüşümüze göre politiktir” dedi.
TESK Genel Başkanı Palandöken'den tüketicilere israf uyarısı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüketicileri "ramazanda israf yapılmaması" için uyardı. Palandöken, "Başta ekmek ve pide olmak üzere, gıda israfından mümkün olduğunca kaçınmalıyız" dedi.
İsrafın korkunç boyutu: Çöpe atılanlarla 500 okul yapılabilir!
Dünyada gıda israfı çok ciddi boyutlara ulaşırken, Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde son 10 yılda yaklaşık 10 milyar ton gıdanın çöpe gitmesi israfın boyutunu gösteriyor. Türkiye’de sadece 1 yılda israf edilen ekmeğin mali değeriyle ise 500 adet okul yapılabiliyor.