Hangi ultra işlenmiş gıdalar faydalı olabilir?
Aşırı işlenmiş gıdalar nefret etmeyi sevdiğimiz ve sevmekten nefret ettiğimiz şeyler. Fakat bazı aşırı işlenmiş gıdalar aslında bize iyi gelebilir mi?
İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!
İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.
Bu besinler çocukların sağlığını tehlikeye atıyor: İşlenmiş gıdaların çocuklarda sebep olduğu 7 olumsuz etki
İşlenmiş gıdalar, çocukların sağlığı üzerinde önemli olumsuz etki ve zararlara sebep 0labilir. Peki, çocukların sağlığını tehlikeye eden bu besinlerin zararları nelerdir? İşte, işlenmiş gıdaların çocuklarda sebep olduğu 7 olumsuz etki...
Sağlığınızın görünmez düşmanları... Tüketimi pek çok şeye neden oluyor: Obezite, kanser ve depresyon...
Günlük hayatta tüketilen şeylerin nelere sebebiyet verebileceğini bazen fark etmek mümkün olmuyor. Bazı besinler sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturabilmekte. İşte sağlığınızın görünmez düşmanları olan o besinler...
Tam liste yayınlandı...
Ultra işlenmiş gıda (UİG) nedir? Hangi gıdalar ultra işlenmiştir? Türkiye ve dünyada, UİG tüketim istatistikleri nedir? Peki, bu gıdaları tüketmeniz halinde karşı karşıya kalacağınız ciddi sağlık riskleri olduğunu biliyor muydunuz? Deakin Üniversitesi'nden bilim insanları, bu konuya ışık tutan çarpıcı bir araştırma yayınladı.
İşlenmiş gıdalarda kanser tehlikesi
İngiltere’deki Bristol Üniversitesi ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yapılan araştırmada, 450 bin 111 kişiden elde edilen veriler analiz edilerek, ultra işlenmiş gıdaların (UPF) tüketiminin üst solunum yolu ve sindirim sistemi kanseri riskini artırdığı tespit edildi.
Bu besinler ömrünüzü kısaltıyor! Erken ölmek istemeyenler bunları tüketmesin!
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar kapsamında birçok ürünün insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri incelendi. Gündelik hayatta tüketilen farklı besinler karnınızı doyursa da ömrünüzü kısaltıyor.
İşlenmiş gıdalar 5 hastalığa zemin hazırlıyor
Günümüzde sıkça tüketilen işlenmiş gıdaların insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, “Hazır yemekler ve soslar, çorbalar, konserve ürünleri, unlu veya şekerli paketlenmiş ürünler, gazlı içecekler, krem peynir gibi sürülebilir ürünler işlenmiş gıdadır. Herhangi bir işlenmiş gıdayı tanımlamanın kolay bir yolu, etiketine bakmaktır. İşlenmiş gıda tüketimi obezite, metabolik sendrom, otoimmün hastalıklar, depresyon, kolon ve mide kanserini riskini artırır” dedi.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü: İşlenmiş gıdalar bunamayı tetikliyor!
Bunama, dünya genelinde yaklaşık 47 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan uzmanlar, hastalıkla ilgili yapılan son araştırmalardan veriler paylaştı. Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, Brezilya’da 8 bin 160 kişi ile yapılan bir araştırmada ortaya çıkan beslenme ve beyin sağlığı ilişkisi hakkında bilgiler verdi.
Araştırma: Aşırı işlenmiş gıdalar kanser ve erken ölüm riskini artırıyor
ABD ve İtalya'da yapılan iki yeni ve büyük ölçekli araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırmanın yanı sıra kalp hastalığı ve erken ölüme yol açtığı ortaya çıktı.
'Gıda katkı maddeleri doğru miktarda kullanılmalı'
Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay, "Renk değişimlerini geri kazandırmak veya daha cazip renklerde gıdaların üretilmesini sağlamak için kullanılacak renklendirici gıda katkı maddeleri tüketiciyi yanıltmayacak şekilde olmalı ve gıdalarda kullanımına izin verilen maddelerin izin verilen dozlarında kullanılmaları son derece önemli bir konu" diye konuştu.
Uzm. Dr. Demirbağ: İşlenmiş gıdalar beyin hücrelerini etkiliyor
Alzheimer hastalarının beyninde nörofibriler ve amiloid plaklar saptandığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Bengi Bahar Demirbağ, “Bu iki madde, nöron dediğimiz beyin hücresini yok eder. Bu maddelerin oluşumunda ise oksidatif maddeler (hazır ve işlenmiş gıdalar) rol oynar. Oksidatif gıdaların fazla tüketilmesi nedeniyle, insülin direncinin yol açtığı enerji metabolizmasındaki bozulma da beyin hücrelerini olumsuz etkiler” dedi.