Cumhuriyet
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
Cumhuriyet'in Egesi Kültür Sanat Gurme Yerel Gündem Eğitim Bilim ve Teknoloji Sürdürülebilirlik eGazete Resmi İlanlar
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
Cumhuriyet Daily
Cumhuriyet TV
Cumhuriyet'in' Egesi
Cumhuriyet Kitap
Cumhuriyet Pazar
Pazar Yazıları
Gurme
Keşfet
Bütün Cumhuriyet arşivi her yerde ve her an yanınızda! İster telefondan, ister bilgisayardan.
  • Cumhuriyet Arşiv
  • 1930 Yılından Bugüne
  • 5.485.115+ Haber Kupürü
App Store Google Play
50 BİN +
İndirme
Size En
Uygun Paketi
Seçin
4.5
değerlendirme
Abonelik
Seçeneklerini
İnceleyin
Edebiyatın ve Kültürün Nabzı

Kitap dünyasına açılan kapınızı aralayın! En sevdiğiniz kitapları indirimli fiyatlarla keşfedin ve hayal gücünüzü genişletin.

İncele

Menü

Giriş Yap Kayıt Ol
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Resmi İlanlar
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Pazar
Sürdürülebilirlik
Cumhuriyet Kitap
Gurme
Sağlık
Bilim ve Teknoloji
Moda
Eğitim
Gezi
Çevre
Otomotiv
İş Dünyası
Astroloji
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Cumhuriyet
Cumhuriyete Özel Giriş Yap
Cumhuriyet Daily Cumhuriyet TV Cumhuriyet'in Egesi Cumhuriyet Kitap Cumhuriyet Pazar Pazar Yazıları Gurme Keşfet
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Kitap
Moda
Cumhuriyet Pazar
Gurme
Bilim ve Teknoloji
İş Dünyası
Haberler Kahverengi kokarca böceği
Samsun'da 'kahverengi kokarca' ile mücadele ediliyor Samsun'da 'kahverengi kokarca' ile mücadele ediliyor Samsun'da fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren "kahverengi kokarca" ile mücadeleye için ilaçlama başlatıldı.
Kokarca sayısı zirvede: Uzmanı bahar aylarına dikkat çekti Kokarca sayısı zirvede: Uzmanı bahar aylarına dikkat çekti Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarcanın şu anda en yoğun döneminde olduğunu belirterek, "Şu anda pik noktasına yaklaştık. Kahverengi kokarcayı şu anda çok fazla görmemizin sebebi budur. Zamanla azalacaktır" dedi.
'Kokarca' istilasına karşı 250 sülün doğaya salındı 'Kokarca' istilasına karşı 250 sülün doğaya salındı Bartın'da tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadele kapsamında 250 adet sülün doğaya salındı.
'Evimizi, iş yerimizi, marketimizi istila edecek!' 'Evimizi, iş yerimizi, marketimizi istila edecek!' İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kadir Ulusoy, geçen yıllarda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle kahverengi kokarcanın bu yıl daha büyük bir bela haline geldiğini belirterek "Sadece fındık, Karadeniz Bölgesi belası değil artık. Artık tüm Türkiye'nin belası. Aynı zamanda kentsel zararlı. Ev konforumuzu, ev hayatımızı, iş yerlerimizi, marketlerimizi de istila edecektir. Tedbir hemen alınmalıdır" dedi.
 Uzmanlardan 'kahverengi kokarca' uyarısı! Uzmanlardan 'kahverengi kokarca' uyarısı! Son yıllarda Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde hızla yayılan kahverengi kokarca böceğinin, yalnızca tarımsal ürünlere verdiği zararlarla değil, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileriyle de ciddi bir tehdit haline geldiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, "Özellikle ev, depo ve iş yerlerine sızan bu böceklerin ölü kalıntıları, havalandırma sistemleriyle ortama karışabiliyor. Bu durum hassas bireylerde solunumsal alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.
Uzmanlardan kritik 'kahverengi kokarca' uyarısı! Uzmanlardan kritik 'kahverengi kokarca' uyarısı! Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, son yıllarda Doğu Karadeniz'de birçok bitkinin suyunu emerek zarar veren kahverengi kokarcanın insan için zehirli olmadığını ancak cilde temas etmesiyle alerjik reaksiyon gelişebileceğini söyledi.
Böcek toplayan çocuklara bisiklet! Böcek toplayan çocuklara bisiklet! Tarım ve Orman Bakanlığı, Ordu Samsun ve Giresun’da ilkokul öğrencileri için Karadeniz Bölgesi'nde yayılışı hızla artan istilacı ve zararlı olan kahverengi kokarca böceğini toplatmak için hediye yarışması başlattı.
Üretici para etmeyen fındığını sokağa döktü Üretici para etmeyen fındığını sokağa döktü Bir üretici, Günaydın ve Adem’e dert yanarak kahverengi kokarca nedeniyle fındığını satamadığı söyledi ve mahsulü sokağa döktü.
‘Fındık Türkiye’yi bırakacak’ ‘Fındık Türkiye’yi bırakacak’ Adıgüzel, “Fındık tabutta artık’ dediler. Ben de ‘Siz koymadınız, Erdoğan fındığı tabuta koydu’ dedim” diye konuştu.
Uzmanlar: 'Uyarmıştık...' Uzmanlar: 'Uyarmıştık...' Kahverengi kokarca böceği ile mücadele için 300 bin samuray arısı doğaya salınacak. Ancak uzmanlar bunun yeterli olmayacağına dikkat çekiyor.
Karadeniz’in yeni kabusu: Fındık rekoltesine yüzde 10 zarar verdi Karadeniz’in yeni kabusu: Fındık rekoltesine yüzde 10 zarar verdi Karadeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor
Karadeniz'de 'istilacı böcek' alarmı: Bir çifti 14 bin yumurta bırakıyor! Karadeniz'de 'istilacı böcek' alarmı: Bir çifti 14 bin yumurta bırakıyor! Karadeniz'de dadandığı fındık bahçelerinde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için biyolojik, kimyasal ve mekanik mücadele sürdürülüyor. Ancak tüm çabalara rağmen popülasyonunda ciddi artış görülen istilacı böceğe ilişkin Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, "Bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocukları, sezonda 14 bin tane yumurta bırakıyor" dedi.
Fındıkta istilacı böcek tehdidi: 'Tedbirler alınmalı' Fındıkta istilacı böcek tehdidi: 'Tedbirler alınmalı' Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal ürünlere zarar veren bir böcek türü olan "kahverengi kokarca"nın fındıkta bu yıl yüzde 25'lere varan oranlarda zarara yol açtığının tahmin edildiğini, bu nedenle bazı üreticilerin yetiştirdikleri fındığı satamadıklarını belirtti. Bayraktar, kimyasal ve biyolojik mücadele çağrısı yaptı.
Samsun'da kahverengi kokarca paniği! "Acil Eylem Planı Toplantısı" yapıldı... Samsun'da kahverengi kokarca paniği! "Acil Eylem Planı Toplantısı" yapıldı... Samsun'da fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren "kahverengi kokarca" ile mücadeleye hız verildi.
Karadeniz'de kriz... Fındık üretimindeki azalmanın sebebi belli oldu! Karadeniz'de kriz... Fındık üretimindeki azalmanın sebebi belli oldu! Dünyada fındığın en fazla üretildiği Türkiye’ye 2017 yılında Gürcistan'dan giriş yapan ve 2019 yılında Karadeniz'in doğusunda görülen kahverengi kokarca böceği fındık üretimini olumsuz etkiledi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "2023 yılında bütün yapılan fındık rekolte tahminlerinde sadece Samsun’da düşüş olmadı. Diğerlerin tamamında düşüş var. Bunun birçoğu da en az yüzde 15-20 kaybı da kahverengi kokarcadan” şeklinde konuştu.

En Çok Okunanlar

Bakan Çiftçi: 'Teröristlerin kimlikleri tespit edilmiştir'
Bakan Çiftçi: 'Teröristlerin kimlikleri tespit edilmiştir' Son dakika haberi... İsrail Konsolosluğu önünde silah sesleri duyuldu!
Trump'tan 'İran'a saldırı' açıklaması!
Trump'tan 'İran'a saldırı' açıklaması! ABD Başkanı Donald Trump, İran ile herhangi bir anlaşmaya varılmaması durumunda Türkiye saati ile 03.00 sonrasında ülkeye yönelik yoğun hava saldırıları düzenlemeye yönelik hazırlıklarını teyit ederken, "Bugün müzakerelerde ilerleme olursa ve somut bir sonuç çıkarsa, bu durum değişebilir" dedi.
Yılmaz Özdil'in istifasında çok konuşulacak 'Akın Gürlek' iddiası
Yılmaz Özdil'in istifasında çok konuşulacak 'Akın Gürlek' iddiası Yılmaz Özdil'in hem Sözcü TV hem de Sözcü gazetesinden ayrılmasının perde arkasında konuşulanlar ortaya çıktı. İstifada, "Akın Gürlek'in tapuları" konusunda gazeteye atılan bir manşetin bulunduğu öne sürüldü.
İşte 10 maddelik şart listesi!
İşte 10 maddelik şart listesi! İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, "(ABD ile) İslamabad'da müzakereler yapılması kararlaştırılmıştır. En geç 15 gün içinde, müzakereler yoluyla İran'ın sahadaki zaferinin siyasi alanda da pekiştirilmesi hedeflenmektedir" açıklamasını yaptı. İran tarafının müzakerelere temel oluşturmak üzere hazırladığı 10 maddelik planda; Hürmüz Boğazı’nda güvenli geçişin garanti altına alınması, ABD güçlerinin bölgedeki üslerden çekilmesi, tüm yaptırımların kaldırılması, dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması ve tazminat ödenmesi gibi başlıklar yer aldı.
Trump'tan 'müzakere' açıklaması
Trump'tan 'müzakere' açıklaması Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD Başkanı Donald Trump'tan İran'a yönelik planlanan saldırıyı ertelemesi talebinde bulundu. Şerif aynı zamanda İran'a 'Hürmüz Boğazı'nda geçişleri 2 haftalığına açması talebini dile getirdi. ABD Başkanı Donald Trump "Şu anda hararetli müzakereler içindeyiz" dedi. İşte ayrıntılar...
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturması
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturması Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında yeni operasyonda gözaltına alınan Simge Sağın, Melek Mosso ve İlkay Şencan adliyeye sevk edildi. İbrahim Çelikkol, Mustafa Ceceli, Deha Bilimlier, Ersay Üner, Asli Sipahi Hacısüleymanoğlu, Bengü Erden ise serbest bırakıldı. İşte ayrıntılar...
'Bütün bir uygarlık bu gece yok olacak'
'Bütün bir uygarlık bu gece yok olacak' ABD Başkanı Donald Trump, İran’a ilişkin yaptığı açıklamada “bu gece bir medeniyetin yok olabileceği” uyarısında bulunurken, yönetim değişimi iddiasını yineledi; yaşanacak gelişmelerin dünya tarihinin en kritik anlarından biri olabileceğini söyledi.
İstanbul’da öldürülen IŞİD’li hakkında ayrıntılar ortaya çıktı
İstanbul’da öldürülen IŞİD’li hakkında ayrıntılar ortaya çıktı İstanbul’da İsrail Konsolosluğu önünde polislerle çatışmada öldürülen IŞİD’li Yunus Emre Sarban’ın 2018’de aile içi cinayetten 3 ay hapiste kaldığı ve 2021’de terör örgütü IŞİD üyeliğinden malvarlığına el konulduğu, 2024’te ise hakkında verilen tedbir kararının kaldırıldığı ortaya çıktı. Gazetemiz yazarı Barış Terkoğlu, söz konusu olaya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sorduğu soruyu ve cevaplarını paylaştı.
Hemen Reklam Ver
Reklamsız Cumhuriyet
eGazete Giriş
Mesafeli Satış Sözleşmesi Teslimat ve İade Şartları
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye
© Tüm Hakları Saklıdır · 2010
Hemen Reklam Ver
  • Reklamsız Cumhuriyet
  • eGazete Giriş
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Teslimat ve İade Şartları
App Store Google Play
© Tüm Hakları Saklıdır · 2026
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye