Şûrası olmayan şûra
Barış Terkoğlu
Son Köşe Yazıları

Şûrası olmayan şûra

05.08.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

“Şûra” diyoruz. Özünde “danışma” demek. Çok akılla düşünmeye dayanıyor. Eğrisi doğrusunu buluyor. Sistem tek kişilik rejime dönüştükçe, biat liyakatin yerini aldıkça, şûra da terk ediliyor. Savaştan çıkmış çiçeği burnunda Cumhuriyet yolunu şûralarla çizerken 100. yaşında şûrasızlaşıyor.

Geçen hafta Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları sessiz sedasız geçti. Oysa yanı başımızda savaş tehdidi yükselirken, 3. dünya savaşı konuşulurken, en önemlisi YAŞ hataları sonucunda 15 Temmuz dahil bir dizi acı yaşamışken meseleyi daha ciddiye almamız gerekmez mi?

ASKERİN SÜS OLDUĞU ŞÛRA

Şûra dediğime bakmayın. Değişeli çok oldu. Milli eğitimin sitesini açıyorum. “Bakan Tekin YAŞ toplantısına katıldı” açıklamasını görüyorum. Müfredatı oldubittiyle değiştiren bakan, askeri şûrada el kaldırıyor.

Bunun bir nedeni var. 15 Temmuz’dan sonra aşama aşama YAŞ sistemi dönüştü. Son olarak 15 Temmuz 2018 tarihli kararnameyle cumhurbaşkanı dışında 7 hükümet üyesi ve 4 asker üye haline geldi. Yetmedi...  Terfileri belirleyen madde de değişince askerlerin YAŞ’ta sadece adı kaldı. “Komutanım beni neden emekli ettiniz?” diyen askere, kuvvet komutanının “Önümden rüzgâr gibi geçti, görmedim bile” dediği anlatılıyor.

Terfilere siyaset karar verince herkes siyasetten adam arar hale geldi. Bir zamanlar askerlerin sicillerine yazılan notlar garipleşti. Daha önce okudunuz, “Terfi etmeli (eşi türbanlı), hükümet yanlısı” gibi ifadeler sicillere yazıldı.

Son YAŞ’tan sonra neler oldu diye merak ettim. TSK’deki terfileri yakından inceleyen askerleri dinleyerek notlarımı aldım.

VAHDETTİNCİ GENERAL GÖLGEDE KALDI

Şöyle aktarayım:

- Terfi edenleri toptan iyi ya da kötü diye değerlendirmek mümkün değil. Ancak bütüne baktığımızda ciddi problemler göze çarpıyor.

- Terfi sisteminin üçlü bir yapıdan çıktığı anlaşılıyor. Biri Milli Savunma Bakanlığı içinde doğrudan Saray’a bağlı siyasi bürokrasi. AKP mensubu siyasi bürokrasi ellerindeki notlarla bazı askerlerin kaderine karar vermiş. İkincisi Milli Savunma Üniversitesi’ni yöneten ekip. Onlar da kurulan yeni düzende söz sahibi. Üçüncü ayak ise “hamallar”. Yani TSK’nin yükünü çektiği için “Terfi ettirelim işi bitince göndeririz” dedikleri askerler. Haliyle siyaset, adamcılık ve bir miktar da bize lazımcılık kadro yapısını şekillendirmiş.

- Balyoz kumpası mağduru Levent Ergün’ün orgeneral olması elbette ki doğru bir karardı. Ancak bu karar ön plana çıkarılıp medyaya servis edilerek diğer önemli noktaların gözden kaçırılması hedeflendi.

- Binali Yıldırım’a komik karşılama şovu yapan askerin, ihbar uçağına seccade atarak namaz kılma gösterisiyle konuşulan havacı askerin, TSK’de Vahdettin övgüleriyle gündeme gelen askerin, hac ziyaretinde protokol isteyen askerin kararları konuşulmadı.

- Birilerinin adamı veya siyaset-tarikat referansı sayesinde terfi eden çok asker var. Hatta geçen sene olduğu gibi bu sene de FETÖ iltisaklı subaylardan terfi edenler var. Darbe girişimi gecesi nerede oldukları ve kimlerle irtibat kurdukları araştırılsa belki de gerçekler ortaya çıkarılabilecekti. Yapılmayıp terfi ettirilmişler.

KURMAYLIK BİTİYOR MU

- Birilerini sıçrama taşı yerlerden terfi ettiriyorlar. Bir örnek: Kara Kuvvetleri Karargâhı’ndan terfi ediyor ve tuğgeneralliğini üç yıl Milli Savunma Üniversitesi’nde suya sabuna dokunmadan tamamlayıp tümgeneral oluyor. Yani tugay görmeden tümgeneral yapılıyor.

- X okulu komutanı beş yıldır görev yapmaktaydı ve bu sene korgeneral yapıldı. Ankara’da beş yıl görev ve sonrasında terfi... Bu konuda asıl önemli olan bir husus daha var. O da Tuzla Piyade Okulu’ndaki tarikatçı teğmenler skandalında bu komutanın katkısı. Çok basit bir şekilde izah etmek gerekirse, bu teğmenler Piyade Okulu’nda Harp Okulu’na göre çok daha az süre geçirmişken, olay Piyade Okulu komutanı ve oradaki personele yüklendi. Asıl hesap sorulması gereken kişi olan bu tarikatçı teğmenlerin yıllarını geçirdiği Harp Okulu’nun sorumlusuna hiçbir hesap sorulmadığı gibi ödüllendirilerek korgeneral yapıldı.

- Bundan önceki YAŞ’larda olduğu gibi bu YAŞ’ta da terfi ettirilen kurmay subay sayısının az olması dikkat çekici. Bir ordunun kurmay aklı ne kadar güçlü olursa ordunun savaş kazanma ihtimali o kadar yüksek olur. Kara Kuvvetlerinde 2021’de terfi eden 37 generalin 5’i kurmay subay, 2022’de terfi eden 28 generalin 8’i kurmay subay, 2023’te terfi eden 40 generalin 16’sı kurmay subay, 2024’te terfi eden 47 generalin 13’ü kurmay subay. Süreç böyle devam ederse müteakip dönemde TSK’de kurmaylık sınavına girmek isteyen personel zor bulunur.

ASIL KIYIM ALBAYLARIN EMEKLİLİĞİNDE

- Gölgede kalan ise emekli edilen albaylar. Kimse onları konuşmadı. 15 Temmuz sonrası Karargâh Subaylığı Sınavı’nı (KARSU) bitirip kurmay olmuş, daimi göreve seçilmiş, gelecek vaat eden, birikimli albaylardan sürpriz şekilde emekli edilenler var. Mecburi hizmeti olduğu halde veya daha hizmet yılı olduğu halde Atatürkçülüğüyle bilinen albaylardan emekli edilenler var. Herkesin kişisel sayfasında bildirim yapıldığından tam fotoğrafı öğrenmek zor. Ancak durumunu anlatanları toplayınca az çok görülüyor. Referansını bulamayan ordudan koparılmış.

- Mesela görev süreleri uzatılan 5 tümgeneralin 4’ü sınıf subayı. Acaba bir kanun değişikliği beklendiği için mi uzatıldı? Yoksa belirli bağlantıları sayesinde görevlerinde kalabildikleri kadar kalsınlar mı istendi?

- TSK tarihinde bir ilk olarak bir bandocu albay general yapıldı. Belki de yeni bir model olacak. İlginç bir detay, izleyip görmeli.

- TSK’nin liyakati esas alan bir YAŞ sistemine derhal geçmesi ve siyaset-tarikat-referans denkleminden ivedilikle kurtarılması gerekiyor.

Notlar uzayıp gidiyor...

İsimlerden çıkıp sisteme bakıldığında sorun daha net görülüyor. On yıllarca eğitimle, zorlu deneyimle, ölümle sınanan askerlik sonunda gelip tarikat, siyaset, adam referansına dayanıyor. Siyaset ordulaşırken ordunun siyasallaşması ülke için çözülme alarmı demek.

Danışmanın danışana yük olmadığını gördüğümüzde ülke kurumlarla, kurumlar insanlarla yükselecek.

Not: Bir tatil molası veriyorum. “Kör Nokta” görünmeyeni göstermeye devam edecek.

Yazarın Son Yazıları

Ya su kirliyse?

Değişmez görünen gerçekten kaçmak yerine dokunmaya karar verdiğimizde, ona şekil verebildiğimizi de görürüz.

Devamını Oku
04.12.2025
200 günlük burun sürtme davası

Burnumuzla sadece nefes alsaydık en çok kötü kokuların sahipleri mutlu olurdu.

Devamını Oku
01.12.2025
Bir garip ölüm hikâyesi

Yaşamda birikmiş servet, bazen ölümün üzerinde perde olur.

Devamını Oku
27.11.2025
‘Kurucu önderlik’ ve kurucu irade

Küçük niyetler büyük sözlerin arkasına gizlenir.

Devamını Oku
24.11.2025
Yaşamından renkleri çalınan kadın

Koca çınardan nimetini esirgeyen toprak yokluğunu önce çimende gösterir

Devamını Oku
20.11.2025
38 çocuğun duyulmayan çığlığı

Adalet davası uzaktaki bir çığlığı duymakla başlar.

Devamını Oku
17.11.2025
CHP’yi ‘gayrımeşrulaştırma’ operasyonu

Doğa insana kendi sınırlarını çizeceği imkanı sunarken cömerttir.

Devamını Oku
13.11.2025
Eğitimsiz okullar bakanlığı

İnsan ancak eğitilirse özgür olur.

Devamını Oku
10.11.2025
Aman çocuklar duymasın!

Bakmayın gazetecilik yaptığıma.

Devamını Oku
06.11.2025
‘Pardon’ diyen karar

Bir kez olursa hata, iki kez olursa yanlış, tekrar olursa kasıt denir.

Devamını Oku
03.11.2025
Bakanlıktaki ‘koruma kalkanı’

Çoğu zaman sözün çıktığı yere bakarız.

Devamını Oku
30.10.2025
Aranan casus sonunda bulundu!

O kadar çok söz söyleriz ki bazen gerçek kalabalıkta kaybolur.

Devamını Oku
27.10.2025
Boğaziçi’ni nasıl çökerttiler?

Kime söylendiği belirsizse en ağır sözler bile havada kalır. En son Yargıtay başkanı konuştu.

Devamını Oku
23.10.2025
‘PKK yasası’na neden karşıyım

Kapıyı açan anahtar değil, kilidinin bilgisidir.

Devamını Oku
20.10.2025
Öcalan serbest bırakılacak mı

Sözcükler her zaman anlatmak için kullanılmaz.

Devamını Oku
16.10.2025
Apo ve Bahçeli’nin susturduğu asker

Çıkarlar suç ortaklıklarının kaynağıdır.

Devamını Oku
13.10.2025
‘Fatihli Müslümanlar’ rahatsız

“Bizi cehennemle korkutuyorlar ki dünyada onlara boyun eğelim.”

Devamını Oku
09.10.2025
Çocuk tecavüzünde çocuğu yargılayanlar

Çelişki dünyanın kendisinde sanırız, oysa ona sebep olan da insandır.

Devamını Oku
06.10.2025
Tarihin arka duruşması

Eğip bükersin, sarar paketlersin. Her şeye rağmen gerçek olduğu yerde durmaya devam eder.

Devamını Oku
02.10.2025
İŞKUR’u bile soydular

Kapı içeriden açıldı mı soygun normalleşir.

Devamını Oku
29.09.2025
‘Size miras kaldı’ sürprizinden çıkan örgüt

Koca ağaca bakıp dalındaki eksiği görüyorsan haksız değilsin.

Devamını Oku
25.09.2025
İçeridekilerin aileleri neler yaşıyor

Kendi gülünün dikenini çıkarmak kolaydır. Başkalarının acılarını anlamak ise uğraş ister.

Devamını Oku
22.09.2025
Netanyahu’nun Erdoğan’a salladığı parmak

Tek kişide hastalık dedikleri, milyonlarda ideoloji oluyor.

Devamını Oku
18.09.2025
Dananın kuyruğu kopacak derken...

Siz bu yazıyı okurken belki bütün kelimeleri eskimiş olacak.

Devamını Oku
15.09.2025
Erdoğan’ın CHP planı

Sen ardına dönüp bakmazken geçmiş bir gölge gibi seninle birlikte yürüyor.

Devamını Oku
11.09.2025
İBB operasyonunu başlatan AKP’li

Adli yıl açılışında İstanbul cumhuriyet başsavcısı gazetecilerle buluştu. İlginç bir ifade kullandı: “İBB operasyonunu ilk öğrenen kişi Murat Kapki oldu. Nasıl olduğunu bilmiyoruz. O, malları kaçırmaya başlayınca biz de harekete geçtik.”

Devamını Oku
08.09.2025
‘Terörsüz Türkiye’nin kabağı

Dünya değişiyor ama senin çektiğin çile hep aynı kalıyor.

Devamını Oku
04.09.2025
Başörtüsünü çıkaran Fethullahçı

İnsanın çektiği çilelerin sonucu tecrübeleridir.

Devamını Oku
01.09.2025
Topuk kırıldıktan sonra

O çok bildiğimiz gerçekleri her şey görünür olduktan sonra anlatmayı ne kadar çok severiz.

Devamını Oku
14.08.2025
TikTokçu hacı paşa devri

Yükselme kuralını kaybedince yukarıyla aşağı bir olur.

Devamını Oku
11.08.2025
Erdoğan’ın kimliği bile satılık

Hırsızın peşinden koşuyoruz da ya içeride kapıyı açan varsa?

Devamını Oku
07.08.2025
Şehit askerlerin tahlilleri ne söylüyor

Milletler yaşamdan öğrendikçe gelişir. Çöküş dönemlerinde ise ancak ölüm öğreticidir.

Devamını Oku
04.08.2025
Askerler kayıp 5 milyarın peşinde

Sana verirken yokluğu gösterenler, senin olan varlığı harcarken har vuruyor harman savuruyor.

Devamını Oku
31.07.2025
Koca savcılığın dokunmadığı patronlar

Dünya, Sezen Aksu şarkısındaki gibi: Masum değiliz, hiçbirimiz.

Devamını Oku
28.07.2025
Zengin itirafçı olur kurtulur olan garibana olur

Bazen fısıltıyı duyuyorsun. Bazen de çığlığı duyma istiyorlar.

Devamını Oku
24.07.2025
Davutoğlu partisindeki istifalara ne dedi?

Aslında benim sorum yeni çıkan o kitapla ilgiliydi...

Devamını Oku
21.07.2025
Öcalan, Ramazan, Altaylı

Memlekette “süreç bayramı” var. Gelgelelim “hukuk ve özgürlük bayramı” yok.

Devamını Oku
17.07.2025
Domates, biber, patlıcan!

“Demokrat adam”, “demokrat bulmadığı” adama “Ya demokrat ol ya döverim” demiş.

Devamını Oku
14.07.2025
Herkesi başka tartan kantar

Aynı kantar seni başka onu başka tartıyor...

Devamını Oku
10.07.2025
Söyleyin Timur haksız mı? 

Kimin haklı olduğunu söz belirler sanırsın, oysa hak çoğu zaman güç ile dağıtılır. Size bu satırları gazeteci arkadaşım Timur Soykan hakkındaki mahkeme kararını beklerken yazıyorum. 

Devamını Oku
07.07.2025