‘Kadınlara Karşı Daha Vahşiler’

30 Eylül 2014 Salı

Hevi Ahmed 30 yaşında. YPG’nin kadın birliği YPJ’nin komutanlarından. Kobanili…
Kobani cephesindeki durumu anlatırken, “Yakın mesafede çatışmalar var. Bazen 100 metre 200 metre göğüs göğüse çarpışmalar oluyor” diyor. Hevi Ahmed’le Kobani’nin girişindeki basın merkezi haline getirilmiş binada konuşurken, top sesleri eksik olmuyor. Herkesin aklında radikal İslamcı IŞİD’cilerle yüz yüze gelen YPJ’nin kadın savaşçılarının psikolojisi. Hevi kendinden emin görünüyor: “Kadınlara karşı daha da vahşiler. Nasıl olur da kadınlar ellerine silah alıp karşılarına dikilir, anlayamıyorlar. Kadın kendilerine karşı mevzi alıp silah atınca iyice vahşileşiyorlar. Ama bana inanın aynı oranda da korkuyorlar. Çünkü bizlerin nasıl savaştığını iyi biliyorlar. En büyük korkuları kadınlar tarafından öldürülmek.”

500 kadın savaşçı var
Peki, Hevi şimdiye kadar bir IŞİD’ci öldürmüş mü: “Savaşta mermi giderken biz takip etmeyiz” yanıtını veriyor. Mihmandarlarım, bir başka kadın savaşçının bu soruya “Çok öldürdük ama hiçbirisi cennete gitmeyecek” yanıtını verdiklerini söyleyince de gülümsüyor. YPJ’de cephe hattında yaklaşık 500 kadar kadın savaşçı olduğunu anlatıyor Hevi Ahmed. 300’e yakını da eğitim görüyor. 20 yaş altını kabul etmiyorlar. YPJ içinde sadece Kürt kadınlarının da olmadığını, Türk, Arap ve İranlıların da olduğunu anlatıyor, “Ama Cizire kantonu daha karışıktır. Orada Hıristiyanlar da var. Bizde Arap ve Türkler bulunuyor” diyor. 15 Eylül’de başlayan çatışmalardan bu yana kadın savaşçılardan kayıplarının sayısını “Takriben 15-20” diye ifade ediyor. Kadın savaşçılardan hiç rehin düşen olmadığını ekliyor: “Ölüm daha iyi çünkü bunlar insan değiller.”
Peki, kim bu kadınlar: “Bize katılımlar çok farklı çevrelerden. Okuyup eğitim almışları da var, meslek sahipleri de, çoluk çocuk sahibi anneler de, köylerinden savunmaya koşan kadınlar da.” IŞİD çetecilerinin “Kobani’yi almayı takıntı yaptığını” söylüyor, “Ama biz de buna izin vermeyeceğiz. Burada halkın çocukları var. Hepimiz ölümü göze aldık” diyor.

Türkiye ile ilişki kurmak istedik
Türkiye’ye yönelik IŞİD’e destek iddialarını soruyoruz. Hevi Ahmed, “Biz Türkiye’nin destek verdiğini gözlerimizle gördük. Mühimmat desteği ve yaralıların taşınmasına destek oluyorlar. Biz Türkiye ile ilişki kurmak istedik ama onlar karşıt tutum sergilediler” diyor. Amerikalılardan beklentileri var mı? Hevi Ahmed, “Biz kendi iç gücümüz dışında kimseye bel bağlamıyoruz” yanıtını veriyor. Savaş erkeklerin “egemenlik alanı”. Kobani’de değil. Hevi Ahmed’in deyişiyle: “Savaş hem erkekler hem de kadınlar için zordur. Burada olanlar irade sahibi olanlar.”
Aslında YPG ile pek çok yerde omuz omuza çarpışsalar da sadece kadınların konuşlu oldukları mevziler de var. “Peki, kadınlar için zor olmuyor mu savaş” diye sorunca Hevi, “Erkeğin tarihten gelen baskıcı, otoriter ve şiddet sever bir yüzü var. Biz ise onlara demokratik ve eşit bir yaşam kavratmaya çalışıyoruz” yanıtını veriyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları