Kora kor
Levent Yücelman
Son Köşe Yazıları

Kora kor

21.03.2019 23:33
Güncellenme:
Takip Et:
Euroleague'de, savunmaların öncelikli olduğu, basit hataların diğer rakibi ön plana çıkardığı, birbirini çok iyi tanıyan iki takımın tam da kora kor tabir edilen mücadelesini izledik.
 
Fenerbahçe, Moskova deplasmanındaki galibiyet serilerine veda ederken en azından Sloukas 'ın son saniye turnikesiyle (İstanbul'daki ilk maç 4 sayı farkla bitmişti) ikili averaj şansını cebine koydu.
 
Üstüste maç oynamanın verdiği fiziksel ve zihinsel yorgunluktan mı yoksa bir an önce play-off'a düşünce olarak kendini hazırlama isteğinden midir bilmiyoruz ama Fenerbahçe BEKO'nun son maçlarda, sezonun ilk yarısına göre bir düşüş içinde olduğunu yazmıştık.
 
"Kolay kazandık" diye bakılan Buducnost maçını son 5 dakikadaki oyunuyla galibiyete çeviren Fenerbahçe BEKO, aradan sadece iki gün geçmesine rağmen gördük ki CSKA Moskova'ya kendini daha iyi hazırlamış. Galibiyeti alamadılar ancak savunma ve oyun konsantrasyonları bu kez üst seviyedeydi. Maçın genelinde bazı pozisyonlar dışında iyi savunma yaptılar, iyi mücadele ettiler. Moskova deplasmanında nasıl oynamaları gerekiyorsa geri adım atmadan öyle oynadılar. 
 
Sorunlar giderilmiş değil 
 
Ancak Fenerbahçe BEKO'da Buducnost maçından sonra da yazdığımız gibi pota altı savunma problemi halen giderilebilmiş değil. Türkiye Kupası maçında sakatlanan ve de o günden beri oynamayan Lauvergne'nin ne şekilde sahalara dönüş yapacağı belirsiz. Ayrıca Fransız oyuncu sağlamken de, savunmadaki yumuşaklığı nedeniyle, Obradovic'i sinirlendirmiyor değildi aslında. Sakatlık sonrası ameliyat geçiren Vesely ne savunmada ne de hücumda eski günlerinin çok uzağında. Belli ki zamana ihtiyacı var. Ahmet Düverioğlu için bu dönem aslında bir şans ancak onun da bu fırsatı iyi kullandığını söyleyemiyoruz. Aldığı sürelerde daha fazlasını ortaya koyamadığı gibi kendi çizgisinin üzerine bir türlü çıkamadığı gözüküyor.  
 
Dolayısıyla Fenerbahçe BEKO'da kısaların daha fazla içeri gömülü savunma yapmak zorunda kaldıkları ve de bu sebeple zaman zaman dış oyuncuları kaçırdıkları, yorgun düştükleri, hücumu taşıyacak dirençlerinin kalmadıkları an'lar yaşanıyor. Uzunlar konusundaki handikap rakip coach'ları da Fenerbahçe pota altını kullanmak konusunda iştahlandırıyor. CSKA Moskova skor sorunu yaşadığı her süreçte çembere yakın oynamayı düşündü. Bunda da amacına ulaştı. Birebirde içeri penetre ederken ya sayı buldular ya da faul aldılar. Fenerbahçe BEKO bu bölgede caydırıcılıktan uzak olduğu için, gömülü savunma ile pota altında kalabalıklaşıp ancak pas araları ve yardımlaşmalar sonucu çaldığı toplarla ayakta kalabildi. Maç başına 6.6 top çalan Fenerbahçe'ye bu kez 10 top çalmak bile galibiyet için yetmedi.
 
Uzunların verimsizliği
  
Uzunların verimsizliği sadece savunmada değil hücumda da kendini gösterdi. Uzun oyuncuların da içinde olduğu yüksek hızdaki pas alışverişi yapılamayınca, hem top kayıpları yaşandı hem de dış atışlar için uygun pozisyon bulunması zorlaştı. Dış oyuncular el üstü atışlara mecbur kaldı. CSKA'nın Hines ile yaptığı gölge savunma da hücumda ikili oyun oynamalarının önüne geçti. Vesely ile eskisi gibi ikili oyun oynayamayan ve de içeri penetre edemeyen Sloukas da yeterli hücum organizasyonlarını yapamadı, pas trafiğini sağlayamadı. Dolayısıyla Fenerbahçe BEKO, belki de Obradovic'in hiç istemediği şekilde dış atış ağırlıklı bir hücuma hapsoldu. Dixon'ın 5'te 3 isabet oranını dışarıda tutarsak diğer oyuncuların isabet oranı 18'de 3. Yani % 16.6. % 43.8 ile ligin en iyi üç sayı yüzdesine sahip takımı Fenerbahçe BEKO'nun bu maç % 26 (6/23) kalması yenilginin nedenlerinden biri olarak gösterilebilir. Ancak Fenerbahçe'nin yüksek yüzdeli dış atışlara ulaşmasında, uzun oyuncuların hücumda devrede olduğu maçları ve de buna bağlı olarak kısaların üzerindeki baskının daha hafif olmasını da gözden kaçırmamak gerekir. 
 
Tüm bu olumsuzluklara rağmen Fenerbahçe BEKO savunması ve yardımlaşması ile maçı da kazanabilirdi. Ancak son dakikada, Guduric'in, diğer arkadaşına yardıma gitmeye çalışırken dip çizgide, maçın bu bölümlerini oynamayı seven Cory Higgins'i kaçırması ve de bu oyuncunun skoru 68-65'e taşıyan üçlüğü galibiyeti CSKA'ya getiren faktör oldu. 
 
"Ayar" yapılmış 
 
Fenerbahçe BEKO kaybetmesine rağmen son maçlardaki konsantrasyon düşüklüğünü üzerinden atmış gözüktüğü için sevinmeli. Savunmada iyi oynadılar. 87.8 sayı ortalamalı takımı üstelik kendi evinde 70 sayıda tuttular. Belli ki Obradovic 48 saat içinde yine bir "ayar" yapmış. Grub ilk sırada bitirmek konusunda yine ciddi bir avantaja sahipler ancak uzunların verimsiz oluşları takımı hem hücum hem de savunmada olumsuz olarak etkilediği bir gerçek. Dolayısıyla iyi savunma yapmaları hücumdaki handikapların çokluğu nedeniyle kazanmalarına yetmedi. 
 
Bobby Dixon kenardan gelip önemli işler yaptı en azından Fenerbahçe BEKO'yu oyun içinde tuttu. Ancak her yıl Final-Four ve Euroleague şampiyonluğu kovalayan bir takımın, kenardan gelip oyunu değiştirmesini beklediği bir oyuncu Nisan ayında 36'sına basacak olan Bobby Dixon mı olmalı, orası da soru işareti. Maç başında süre alan ve oyunun hem savunma hem de hücum yönünü oynayabilen Green'in ilerleyen bölümde oyuna girmesi de tıkandıkları anlarda takıma bir nefes aldırabilir. Aynı şekilde Sinan Güler'den de takımı soluklandırma adına bu anlamda verim alınabilir. Bu tabii bizim düşüncemiz ancak Obradovic bu tip oyuncuları maçın ilk çeyreğinde kullanıp sonrasında "inandığı" oyuncularla ve daha dar bir rotasyonla oyuna devam etmeyi yeğliyor. 

Yazarın Son Yazıları

5 dakika! (17.06.2019)

Hep denir ya "Her maçın hikayesi farklı" diye, gerçekten de bu seri öyle oluyor. Seride çok uç'larda maçlar ve skorlar izliyoruz. Ancak burada en belirleyici faktör Fenerbahçe'nin yaptıkları/yapamadıkları gibi gözükse de kazanana hep Anadolu Efes "karar" veriyor.

Devamını Oku
17.06.2019
Değişen strateji ve Fırça

Değişen strateji ve Fırça

Devamını Oku
15.06.2019
Kupa Kaybetmenin Kazandırdıkları

Geçen yıl Euroleague'de gruptan bile çıkamamış olan Anadolu Efes'in 7-8 yeni oyuncu takviyesi ile, önce tökezleyerek sonrasında işlerini yavaş yavaş yoluna koyup hedefledikleri ilk 4'te kalarak saha avantajına sahip olmasını, bu turda Barcelona gibi daha yüksek bütçeli bir takımı elemesini, sonrasında Final Four'a kalıp Fenerbahçe Beko gibi şampiyon adayını saf dışı bırakmasını, son üç kupa şampiy

Devamını Oku
20.05.2019
Kazananlar... Kaybedenler...

Final Four çok garip; herşeyin gelip son 80 dakikaya sıkıştığı bir sistem. Aylar süren lig maratonu sonunda, çıktığınız 40 dakikada kaderiniz çiziliyor. O "kader"maçınız tüm sezonun ödülü olabildiği gibi bir anda bütün bir yılı da heba edebilir.

Devamını Oku
17.05.2019
Kadro Mühendisliği! (01.05.2019)

THY Euroleague'de Anadolu Efes de sürprize izin vermedi ve de beklenildiği gibi 3-2 ile Final-Four'a yükselen ikinci Türk takımı oldu. Son 10 yıldır, 5 maçlık serilerde, hiç bir takımın deplasmanda kazanıp Final-Four'a kalamama geleneği, böylece İstanbul'da da sürmüş oldu.

Devamını Oku
01.05.2019
İşlem tamam!

Fenerbahçe BEKO, 2-1 önde olduğu seride Zalgiris Kaunas'ı deplasmanda bir kez daha yenerek 3-1 ile adını bir kez daha Final Four'a yazdırdı. Böylece Fenerbahçe BEKO, üstüste 5.kez Dörtlü Finale kalmış oldu.

Devamını Oku
25.04.2019
Hayata Dönüş!

Maçın eleştirisi

Devamını Oku
23.04.2019
Fırsat kaçtı mı?

Fenerbahçe Beko-Zalgiris Kaunas maçının eleştirisi...

Devamını Oku
18.04.2019
Sinir savaşı!

Euroleague'de Anadolu Efes de play-off serisinin ilk maçını iyi oyunla kazanarak bir adım öne geçti.

Devamını Oku
17.04.2019
Fenerbahçe'den gövde gösterisi

THY Euroleague'de Fenerbahçe BEKO, play-off turu ilk maçında Zalgiris Kaunas'ı 76-43 yenerek hem gövde gösterisi yaptı hem de Final-Four'u ne kadar çok istediğini ortaya koydu.

Devamını Oku
17.04.2019
Kora kor

Euroleague'de, savunmaların öncelikli olduğu, basit hataların diğer rakibi ön plana çıkardığı, birbirini çok iyi tanıyan iki takımın tam da kora kor tabir edilen mücadelesini izledik.

Devamını Oku
21.03.2019
5 dakika! (19.03.2019)

Fenerbahçe BEKO, Euroleague'in son "çift karşılaşma" haftasında "kaybedilebilir" maçlar kategorisinde yeralmayan Buducnost karşısında galibiyete çok çok zor ulaştı.

Devamını Oku
19.03.2019
Kafa Karıştır, Kazan

Bu yıl birbirleri ile oynamaktan ve de Kadıköy ile Ataköy arasında mekik dokumaktan adeta bıkan iki takım bu kez lig randevusunda karşılaştılar.

Devamını Oku
03.03.2019
Şah-Mat (17.02.2019)

Basketbol Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes'i 80-70 mağlup ederek kupayı müzesine götürmeyi başardı. Final karşılaşmasını Levent Yücelman yorumladı.

Devamını Oku
17.02.2019
Kırılma noktası!

THY Euroleague'de Anadolu Efes, Real Madrid'den sonra Panathinaikos deplasmanından da eli boş döndü.

Devamını Oku
02.02.2019
Kalite ve kapasite

Anadolu Efes iki kez 14 sayı geriye düştüğü maçı son çeyrekteki oyunuyla 10 sayı farkla kazandı.

Devamını Oku
27.01.2019
Fenerbahçe'nin detoksu

Basketbol kalitesinin yükselmediği ancak zaman zaman seyircinin göz zevkine güzel gelen hareketlerle canlanan bir akşamda Fenerbahçe kolay kazandı.

Devamını Oku
10.01.2019
Fenerbahçe'de sorun ne?

Eminiz ki Khimki yenilgisi Obradovic için "kaybedilebilir maçlar" kategorisinde değildi...

Devamını Oku
09.01.2019
Hücumda işler iyi giderse

Bu 40 dakika ile Fenerbahçe BEKO'nun Euroleague'de bulunduğu yeri hakeden bir takım olduğunu bir kez daha görmüş olduk. 7 galibiyeti olan ve Final Four'a evsahipliği yapacak olmanın getirdiği ekstra bir motivasyonla oynayan Baskonia'a karşı elde ettikleri galibiyette, rakipleri ile arasında ciddi bir siklet farkı olduğu netti.

Devamını Oku
05.01.2019
Alışkanlık haline getirmek

Euroleague'de Fenerbahçe BEKO, oyun kurucu Sloukas'tan yoksun çıktığı maçta Real Madrid'i yenerek galibiyet serisini 11'e çıkardı.

Devamını Oku
29.12.2018
Fenerbahçe fırtınası ve Lauvergne

Fenerbahçe Beko, CSKA Moskova karşısında 15 sayı geriye düştüğü maçta müthiş bir geri dönüşe imza atarak kendi hanesine kritik, ilerideki haftalarda çok işine yarayacak bir galibiyet yazdırdı.

Devamını Oku
19.12.2018
Bıçak sırtı

Euroleague'de bu sezona kadarki en dominant girişini yapan Fenerbahçe, AX Armani Milano'yu yenerek galibiyet serisini 8'e çıkardı.

Devamını Oku
14.12.2018
Kaybedilecek maç değildi

Kim derdi ki kadrosunun neredeyse yüzde 80'i yenilenmiş, 3 periyot boyunca istediği ve keyif aldığı basketbolu oynamış, 3.çeyrekte farkı 15'e kadar çıkarmış (69-54), son periyota 14 sayı avantajla girmiş olan Anadolu Efes buradan maçı kaybedecek?

Devamını Oku
08.12.2018