Bugünün Filistin’i
Öner Yağcı
Son Köşe Yazıları

Bugünün Filistin’i

10.02.2024 03:00
Güncellenme:
Takip Et:

Geçen hafta, Filistin’de yaşananların emperyalizmin kendi yarattığı gerçeklikte, bölgedeki işbirlikçileri aracılığıyla amacına ulaşmak için uyguladığı politikalardan başka bir şey olmadığını, emperyalizmin hevesinin kursağında bırakılmasının insanlığa bağlı olduğunu yazmıştım.

“Ey Nazi kamplarında ölenlerin ruhları” diyen Filistinli şair Salim Jabran’ın “Hangi halkı parçalamıştır tarih/ Parçaladığı kadar benim halkımı?” dizelerindeki “tarih” sözcüğünün günümüzdeki emperyalist politikaları seslendirdiğini düşünüyorum.

FİLİSTİN’İN DÜNÜNDEN

Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan sorun, MÖ 2000’de Arapların egemenliğinde olan (Amalika kavmi), Hititlerin, Mısırlıların eline geçen Filistin topraklarına Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğullarının yerleşmesiyle başladı.

Roma egemenliği, Bizans işgali, Emeviler, Abbasilerle, Memluklerden sonra, 1516’da Osmanlı devletine bağlanan Filistin, 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kaldı.

Filistin’i “bağışlanmış ülke” olarak görme hayalleri olan İsrailoğulları, Filistin’de bir devlet kurmak için Birinci Siyonist Kongre’yi (İsviçre-Basel-1897) topladı.

1908’deki II. Meşrutiyet’le birlikte Yahudiler, bölgeye yerleşmeye başladı.

Filistin’de uluslararası bir yönetimin kurulmasının da önerildiği Sykes-Picot Antlaşması’ndan (1916) sonra, Mekke Şerifi Hüseyin Osmanlılara isyan başlattı, Osmanlı Filistin’den çekildi (1918).

EMPERYALİST AĞ ATILIYOR

İngiliz Mandası ve San Remo Konferansı’ndan (1920) sonra ABD Kongre ve Temsilciler Meclisi karar verdi (21 Eylül 1922): “ABD Filistin’de Yahudilere milli yurt kurulmasına taraftardır.”

ABD’nin Siyonist Konferansı’nda (New York, Mayıs 1942) Filistin’in Yahudi devleti olmasına desteğinden sonra Yahudi Milli Konseyi, İsrail Devleti’nin kurulduğunu duyurdu: 14 Mayıs 1948.

Filistin’de örgütlü direniş tek çatı altında toplandı:

Altı Gün Savaşı’yla İsrail’in işgallerinden (5-10 Haziran 1967) sonra, Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanların eşit haklara sahip olduğu demokratik, laik bir Filistin devleti kurulmasını öneren el Fetih hareketi, 1964’te kurulan Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) egemen oldu. (Haziran 1968)

68 KUŞAĞI VE FİLİSTİN

1960’larda Amerikan emperyalizmine karşı dünyanın dört bir yanında açılan cephelerden biri de Filistin’deydi.

Yakın tarihimiz, o dönem liderliğini laik, ulusalcı, bağımsızlıkçı el Fetih örgütünün yaptığı Filistin mücadelesini desteklemek için oraya giden Deniz Gezmiş başta olmak üzere devrimci gençlerin serüveniyle doludur.

Benim de ilk cezaevine girişim Filistin’e giderken sınırda yakalanmam nedeniyledir.  

O dönemde Mısır’ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin hemen tümü İsrail devletine karşıydı ve dönemin savaşları Arap-İsrail savaşıydı.

Filistin halkının direnişini bölmek, parçalamak, laik, devrimci rotadan kaydırıp “Yeşil Kuşak”ın bir parçası haline getirmek için uygulanan politikalarla Arap ülkeleri susturuldu, Arap-İsrail savaşının yerini İsrail-Filistin savaşı aldı.

ABD, Büyük Ortadoğu Projesi’ni gerçekleştirmek için, nasıl kendisinin kurduğu Taliban’ı bahane ederek Afganistan’ı, kendi ajanlarıyla kurdurup beslediği el Kaide’yi bahane ederek Irak’ı işgal ettiyse, kurduğu Hamas gibi dinci örgütleri devreye sokarak FKÖ’yü ve diğer Filistinli devrimci yapıları tasfiye etti.

İlhan Selçuk uyarmıştı (Cumhuriyet, 18 Ocak 2009):

“Tarihsel Hıristiyan-Yahudi çatışmasının yerini artık Yahudi-Müslüman düşmanlığı alacak gibi görünüyor... Çünkü Yahudi-Hıristiyan sermayeleri dorukta birleştiler... ‘Dincilik’ ya da öteki adıyla ‘Ilımlı İslamcılık’, ‘münafereti’ (nefreti) Türkiye’ye taşıyacaktır... Amerika’daki patrona duyurulur...”

Yazarın Son Yazıları

İnsana yakışan

Yaşadıklarımız; Osman Selim Kocahanoğlu’nun deyişiyle “tarihin doğurduğu adam”ın emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin yok edilmesini de içeren haritanın gerçekleşmesi adımlarıdır.

Devamını Oku
30.05.2026
İki dost aydına armağan kitap

47 yıllık öğretmenliğine yarım yüzyıl boyunca gazete ve dergilerde yazılar; yurdun pek çok yerinde konferanslar, sunumlar, radyo ve TV programları, dergi yöneticilikleri ve sayısı 50’ye ulaşan kitap ekledi Ahmet Özer (d.1946). Ayrı Beraberlikler, Günle Dokunan, Gecenin Kanayan Yerinden, Söyle Yüzüm Tanığımsın, Aşklar Yedeğinde Ömrümüzün, Aşkın Taçyaprağı, Sözümüz Vardı, Bir Şehrin Boynundayız, Kardeş Yağmurlar, Suları Çekilen Nehir, Denizin Sesiyle, Ne Zaman Nerdeyiz ve Mordoğan (toplu şiirler) adlı şiir kitaplarına imza attı.

Devamını Oku
23.05.2026
Öğretmen yetiştirme

Profesyonel kamu görevi niteliğindeki öğretmenlik mesleğinin Fransız Devrimi’nin ürünü olduğunu söyleyen Dr. Niyazi Altunya, Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Deneyimi 1848-2018 (Öğretmen Dünyası) adlı yapıtının girişinde şöyle diyor: “Öğretmenlik mesleği ile öğretme sanatı aynı şey değildir.

Devamını Oku
16.05.2026
Eğitim ve öğretmen

Eğitimdeki depremin eğitimin öznesi öğretmenlerin saygınlığını yok ederek sürdüğünü gören eğitimcilerimiz sürekli yazıyor.

Devamını Oku
09.05.2026
Özne öğretmen

İtalyan müdürün saygısız, kaba davranışlarıyla karşılaşan İstanbul Beyoğlu’ndaki Özel İtalyan Lisesi’ndeki Türk öğretmenler; ders, nöbet, toplantı, ek ders ücreti konusunda ayrımcılığa uğradıkları, okul yönetiminin öğretmenliğin saygınlığını yok ettiği gerekçesiyle başlattıkları grevi iki aydır sürdürüyor.

Devamını Oku
02.05.2026
Emperyalizmin ahlakı

Tüm dünyada emperyalizmin süslerle gizlediği kokuşmuş ahlakının açığa çıkışı yaşanıyor.

Devamını Oku
25.04.2026