Trump sürpriz yapar mı bilmem ama karakolluk durum yaratıyor

05 Kasım 2020 Perşembe

BidenTrump mı tartışıladursun, içeride acaba kim kazanırsa, finansal piyasaların işine gelir ve daha fazla para kazanırız, Türkiye için hangisi iyi, Trump kazansa işimize daha çok gelir gibi yorumlarla bütün gün ekranlarda süren gevezelik sonucunda, bu sabah durum belli olur mu bilmem, ama hangisi gelse ABD yönetiminin genel küresel ve bölgesel çıkarlarını gerekirse silah, şantaj, ceza ve baskı ile koruyacağı açık ve seçik.

Trump kazanır mı?

Oylarının azalmasına rağmen kazanma olasılığı ortada.

Kazanamazsa veya büyük oy kaybında pandemiyi kötü yönetimi etkili olmuş olacak. Fakat pandemide ölümleri önemsemeyen Amerikalılar da var!

Ekonomi savaşı

Trump’ın beklenenin aksine sürpriz yapma olasılığının birden yüksek ortaya çıkmasının nedeni, izlediği içe kapanmaithalatı kontrol etme ve Amerikalıların işyerlerini koruma geliştirme politikalarının sonuç vermesinin fazla dikkate alınmaması olsa gerek. Buna “milliyetçi ekonomi” diyebilirsiniz. Küreselleşme ve genişleme, bu süreci daha iyi yöneten ülkelerin yararına işlerken, ABD’de sanayi önemli ölçüde ucuz işgücüne sahip ülkelere taşınmış ve büyük işyeri kayıpları ortaya çıkmıştı.

Trump bunu tersine çevirmeye çalışırken yükselen güç olan, Amerikan varlıklarını bile önemli ölçülerde elinde bulunduran Çin’i dizginlemek için, alabildiğine bir ticaret savaşına da imza attı. Dişe diş bir pazarlık ve tehdit karşılıklı sürdü.

Pandemi kaybettirecek mi?

Amerikan borsasında işler tıkırında...

Çalışanlar dahil vergileri düşürdü...

İşsizlik, pandemi öncesinde son 20 yılın en düşük düzeyine indi..

Evet, rezil bir pandemi dönemi yönetti, 230 bin civarındaki ve böyle giderse 400 binlere varacak ölümlerde adamın sorumluluğu büyük, fakat, Amerikalıların bunu fazla önemsemediği, ekonomiyi gözettiği söylenebilir.

Eğer pandemi ve bugüne kadar söylediği yalanlar ve yaptığı kabadayılıklar nedeniyle kaybederse Amerikan seçmeni epey “aydınlanmış” mı diyeceğiz, yoksa ülke içinde yarattığı büyük toplumsal ve etnisite gerilimlerinden çoğunluk rahatsız oldu mu diyeceğiz, bilemiyorum.

Avrupa ile restleşme

Avrupa’ya NATO için “Hadi bakalım pamuk eller cebe, yıllardır sizin güvenliğinizi ABD finanse etti, askeri harcamalarınızı artırın bakalım” dedi.

Avrupalılar da hayatlarında ilk kez bir Avrupa ordusu kurulmasını planlamaya başladı. Avrupalıların koruyuculuk altındaki rahat hayatı bozuldu.

Bunlar ABD’nin dünya liderliğini, dolayısıyla bu amaç için gerekli para harcama ağalığını tartışma konusu yapsa bile Amerikalıları ilgilendiren konu değil.

Kudüs-İsrail politikasından içte puan kazanmıştır..

Trump şüphesiz iç savaş provaları ile oy yitirmiştir, ama 4 yıl önceki seçimi, Seçiciler Kurulu’nda 304 delege gibi yüksek bir sayı ile kazandığını unutmayın. Demokratlar 227 delegede kalmıştı.

Şimdi ise bu fark Demokratlar lehine kapanıyor. Fakat 270 delegeyi kazanacak kadar kapanacak mı, tartışılan bu.

Demokratların başkanlığı alacağı öngörüsü ve anketler mi kazanacak, yoksa Amerikalıların nabzını elinde tutamayanlar mı kaybedecek.

Göreceğiz.

Karakolluk durum

Ama Trump, kaybedeceğini görürse, daha şimdiden seçim sonuçlarını karakolluk yapacağını açıkladı.

Dün sabahki konuşmasında sarf ettiği sözler ABD’yi karıştıracağını ve büyük bir istikrarsızlığa çağrı yaptığını gösteriyor.

Olası bir Biden zaferini gayri meşru hale getirmek için harekete geçtiğini söylüyordu W. Post.

Trump, “Seçimi kazandım artık sayımın durdurulması için mahkemeye başvurabilirim” dedi. Yani mektupla gönderilen milyonlarca oyu saymaya gerek yok!

Bu yazıyı neden yazdığıma gelince... Artık bunu da siz yorumlayın.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları