Salihli Şiir İkindileri

30 Kasım 2011 Çarşamba
\n

\n

Salihlide 1985ten bugüne süren bir şiir etkinliği var: Salihli Şiir İkindileri. Eski belediye başkanlarından Zafer Keskinerin Şadan Gökovalı’nın danışmanlığında başlattığı bu etkinlikler günümüzde Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay ile Tuğrul Keskin yönetiminde sürdürülüyor. Günümüz dünyasının en uzun soluklu şiir şenliklerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

\n

Geçen cumartesi günü 46ncısı düzenlenen Şiir İkindileri’nde Dionysos ödülü Nihat Behrama verildi.

\n

Nihat Behram, 1960ların sonlarında başladığı şiir serüvenini günümüze dek aralıksız sürdürdü. Çıkış yıllarında 68 kuşağının tipik özelliklerini taşıyan şiirler yazdı. Kuşağının devrimci savaşını, dinamizmini, coşkusunu yansıtıyordu bu şiirler. Ozanlara çok yakışan yalın yürekli bir sesi vardı bu şiirin. Yoğun duygu dünyasını öfkesine de, sevincine de pay edebiliyor, daha iyi bir dünya için savaşımla yaşama sevincini ortak bir paydada birleştirebiliyordu.

\n

Nihat Behram şiirindeki bu temel çizgi günümüze dek değişmedi. Ne 12 Martın tutukluluk dönemleri ne de 12 Eylülün yurttaşlıktan çıkarma sonucu on yedi yıllık zorunlu yurtdışı sürgünlüğü, bu çifte su verilen çeliği eğip bükemedi. Her koşulda yenilgiyi reddeden bir şiirin sürdürücüsü oldu.

\n

Salihlide Nihat Behramı dinlerken içim direnen bir hayatın ve şiirin heyecanıyla doldu. Son yirmi yıldır şiirimizin genelinde görülen içe dönüşün, sönükleşme duygusunun bende yarattığı umutsuzluğun bir ölçüde de olsa kırıldığını hissettim. Şiirin ve hayatın direniş coşkusuyla kendini nasıl yeniden üretebileceğini görmekten sevinç duydum.

\n

\n

Şu dünyadan geçerken, yalnızca

\n

suya, toprağa ve hayata taptım kulu olarak,

\n

şarkısı ruhumda alazlandıkça

\n

daha da yoğunlaştı

\n

yağan kara, tutan köke, öten kuşa inancım;

\n

narda saydım sevinci, taştan sordum direnci,

\n

döne döne aradım kendimi her tınıda

\n

\n

Bu yılki etkinliklerde Rutkay Azize de Dionysos Sanata Emek Ödülü verildi. Ankara Sanat Tiyatrosunun 1970lerden günümüze ulaşan efsane serüveninin başrolündeki bu önemli tiyatro insanımız, son Antalya Film Festivalindeki muhalif tonlu konuşmasıyla halkımızın geniş bir kesiminin gönlüne bir damla su serpmişti.

\n

Rutkay Aziz, o konuşmasında sanatınülkenin ve dünyanın gerçeklerine tanık olmakla yükümlü olduğunu hatırlatırken günümüzün temel bir gerçeğini de Goethenin sözleriyle vurgulamıştı:Dünyanın en tehlikeli hali, cehaletin örgütlü eyleme geçme halidir.

\n

***

\n

Salihli, bildiğiniz gibi antik çağdaki Lydia ülkesinin başkenti Sardesin kurulduğu yer. Bozdağdan inen Paktolos Çayının sürüklediği altınlar kenti zengin etmiş. Dünyanın ilk parası burada basılmış. Gediz Irmağının suladığı verimli ova da doğa bereketini getirmiş.

\n

Salihli Belediyesi, Şiir İkindileri’nin yanı sıra kültür yayınlarıyla da bu zengin tarihsel geçmişine sahip çıkıyor. Bu yayınların sonuncusu Clive FossunBizans ve Türk Dönemlerinde Sardisi (Çeviren: Çiğdem Önal Emiroğlu). Kitabın yazarının 1965ten bu yana Sardisteki araştırmalara katılan bir bilim adamı olması yapıtı daha da önemli kılıyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları