Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Salihli Şiir İkindileri
Salihli’de 1985’ten bugüne süren bir şiir etkinliği var: Salihli Şiir İkindileri. Eski belediye başkanlarından Zafer Keskiner’in Şadan Gökovalı’nın danışmanlığında başlattığı bu etkinlikler günümüzde Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay ile Tuğrul Keskin yönetiminde sürdürülüyor. Günümüz dünyasının en uzun soluklu şiir şenliklerinden biri olma özelliğini de taşıyor.
\nGeçen cumartesi günü 46’ncısı düzenlenen Şiir İkindileri’nde Dionysos ödülü Nihat Behram’a verildi.
\nNihat Behram, 1960’ların sonlarında başladığı şiir serüvenini günümüze dek aralıksız sürdürdü. Çıkış yıllarında 68 kuşağının tipik özelliklerini taşıyan şiirler yazdı. Kuşağının devrimci savaşını, dinamizmini, coşkusunu yansıtıyordu bu şiirler. Ozanlara çok yakışan yalın yürekli bir sesi vardı bu şiirin. Yoğun duygu dünyasını öfkesine de, sevincine de pay edebiliyor, daha iyi bir dünya için savaşımla yaşama sevincini ortak bir paydada birleştirebiliyordu.
\nNihat Behram şiirindeki bu temel çizgi günümüze dek değişmedi. Ne 12 Mart’ın tutukluluk dönemleri ne de 12 Eylül’ün yurttaşlıktan çıkarma sonucu on yedi yıllık zorunlu yurtdışı sürgünlüğü, bu çifte su verilen çeliği eğip bükemedi. Her koşulda yenilgiyi reddeden bir şiirin sürdürücüsü oldu.
\nSalihli’de Nihat Behram’ı dinlerken içim direnen bir hayatın ve şiirin heyecanıyla doldu. Son yirmi yıldır şiirimizin genelinde görülen içe dönüşün, sönükleşme duygusunun bende yarattığı umutsuzluğun bir ölçüde de olsa kırıldığını hissettim. Şiirin ve hayatın direniş coşkusuyla kendini nasıl yeniden üretebileceğini görmekten sevinç duydum.
\n\nŞu dünyadan geçerken, yalnızca
\nsuya, toprağa ve hayata taptım kulu olarak,
\nşarkısı ruhumda alazlandıkça
\ndaha da yoğunlaştı
\nyağan kara, tutan köke, öten kuşa inancım;
\nnarda saydım sevinci, taştan sordum direnci,
\ndöne döne aradım kendimi her tınıda
\n\nBu yılki etkinliklerde Rutkay Aziz’e de Dionysos Sanata Emek Ödülü verildi. Ankara Sanat Tiyatrosu’nun 1970’lerden günümüze ulaşan efsane serüveninin başrolündeki bu önemli tiyatro insanımız, son Antalya Film Festivali’ndeki muhalif tonlu konuşmasıyla halkımızın geniş bir kesiminin gönlüne bir damla su serpmişti.
\nRutkay Aziz, o konuşmasında sanatın “ülkenin ve dünyanın gerçeklerine tanık olmakla yükümlü” olduğunu hatırlatırken günümüzün temel bir gerçeğini de Goethe’nin sözleriyle vurgulamıştı: “Dünyanın en tehlikeli hali, cehaletin örgütlü eyleme geçme halidir.”
\n***
\nSalihli, bildiğiniz gibi antik çağdaki Lydia ülkesinin başkenti Sardes’in kurulduğu yer. Bozdağ’dan inen Paktolos Çayı’nın sürüklediği altınlar kenti zengin etmiş. Dünyanın ilk parası burada basılmış. Gediz Irmağı’nın suladığı verimli ova da doğa bereketini getirmiş.
\nSalihli Belediyesi, Şiir İkindileri’nin yanı sıra kültür yayınlarıyla da bu zengin tarihsel geçmişine sahip çıkıyor. Bu yayınların sonuncusu Clive Foss’un “Bizans ve Türk Dönemlerinde Sardis”i (Çeviren: Çiğdem Önal Emiroğlu). Kitabın yazarının 1965’ten bu yana Sardis’teki araştırmalara katılan bir bilim adamı olması yapıtı daha da önemli kılıyor.
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?