Cumhuriyet

28 Ekim 2018 Pazar

Adında “Cumhuriyet” sözcüğü geçen nice devlet biliyorum ki Cumhuriyetle ilgisi yok; resmen faşist devletler... Dün de böyleydi, bugün de...
Adı “Demokratik” olan nice yönetim sistemi biliyorum ki, demokrasiyle ilgisi yok; tepeden tırnağa totaliter rejimler... Dün de böyleydi, bugün de...
Oysa... Oysa... Benim düşlerimdeki Cumhuriyet, özgürlüktür. Cumhuriyet, bağımsızlıktır... Demokrasi, Cumhuriyet’in olmazsa olmazıdır.
Cumhuriyet, önce vicdandır. İnsana saygıdır. İnsan haklarına, insan yaşamına saygıdır. İnsan emeğine saygıdır. İnsan onuruna saygıdır... Ve en önemlisi bu saygıda eşitliktir.
Cumhuriyet, önce hakkaniyettir. Adalete güvendir. Yargı üstünlüğüdür. Kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin değil, hukukun üstünlüğüdür.
Cumhuriyet, ekmek ve emeğin, birilerinin dudakları arasındaki kelama değil, alınterine bağlı olmasıdır. İnsanın kendini güvende hissetmesidir.
Cumhuriyet, yarından korkmamaktır. Çocuklarımızın bugün ya da ilerideki günlerde başlarına gelebileceklerden korkmadan yaşamaktır... Her an ölümlerle, işkencelerle, zulümlerle, haksızlıkla, yoklukla ve yoksullukla sınanacaklarını akla getirmemektir.
Cumhuriyet, ayrımcılığı önlemektir. Yaşamın her alanında her tür ayrımcılığa karşı çıkmak, ayrımcılık belasını başımızdan defetmektir. Ayrımcılık kalleşliğini ve zulmünü sürdürenleri durdurmaktır.
Cumhuriyet çoğulculuktur. Yeryüzü sofrasında çoğulculuğun farklı tatlarını, nimetlerini, renklerini zenginlik saymaktır. Bu zenginlikle daha da çoğalmak ve bu zenginliği paylaşmaktır.
Cumhuriyet, azınlığın, mağdurun, haksızlığa uğrayanın, sömürülenin hakkını her şeyin üzerinde tutmaktır.
Cumhuriyet umuttur. Daha güzel bir dünya, daha güzel bir memleket, daha güzel bir gelecek mümkün umududur.
Cumhuriyet, bu umuda sarılmak, bunu gerçekleştirmek için çalışmak, bu ideal için aydınlanmadan, ilimden, bilimden, eğitimden güç almak, evrensel ve çağdaş değer ölçülerini sımsıkı kucaklamaktır.
Cumhuriyet, sevmektir. Vatanını, memleketini sevmek, dünyayı sevmek, insanı sevmek, doğayı sevmektir.
Şu son tümce, beni, PEN Türkiye Yazarlar Derneği olarak kamuoyuna duyurduğumuz, Cumhuriyet Bayramı açıklamamıza getirdi... Bir kez daha kayıtlara geçsin diye sizlerle paylaşırken hepinizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

Cumhuriyet aşktır
“Aşkolsun Cumhuriyeti kuranlara, yaşatanlara...
Cumhuriyet aşktır.
Aşk, yaşatmaktır.
Yaşamak, iyiye, güzele, çağdaşlığa akmaktır.
Akmak ışık olmak, aydınlatmaktır.
Aydınlık, kadın-erkek birlikte dünyayı
daha mutlu bir geleceğe taşırken,
ülkenle gurur duymaktır.
Biz Türkiye deyince Atatürk’ün Türkiye’si,
Cumhuriyet deyince, Atatürk’ün kurduğu
Cumhuriyet’le mutlu olmaya, gurur duymaya
devam ediyoruz.
Türkiye PEN olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı
aşkla kutluyoruz.
Aşkın sonsuzluğuna inanıyoruz.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları