Eyüp semalarında Nâzım

Eyüp semalarında Nâzım

15.06.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Haziran ayı boyunca ülkemin birçok yerinde Nâzım Hikmet anıldı. Sadece ölüm yıldönümü olan 3 Haziran’da değil, bütün ay boyunca onun şiirleri her yerdeydi. Bunlardan biri de İstanbul’un Eyüpsultan ilçesindeydi.

Son zamanlarda Eyüp’e gittiniz mi? Ben gittim. Eski Eyüp’le ilgisi yok. Sakin, doğaya uyumlu restorasyonla, karanlık sokaklar renklenmiş, aydınlanmış. Her yer tertemiz. Müzeler, galeriler, kütüphaneler arasında parklar ve yeşillikler bakımlı mı bakımlı. Hafta içi bir akşamüstü, saat altı sularıydı. Millet kadınlı erkekli, çoluklu çocuklu ağaçlar altında piknik yapıyordu.

İttim çünkü Eyüpsultan Belediyesi’nden bir çağrı almıştık. “Biz” dediğim, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı. Bizden, bir program istiyorlardı.

HAZİRANDA ÖLMEK ZOR

“Haziran’da Ölmek Zor” başlığı altındaki etkinlik, “Galeri Eyüpsultan”ın bahçesinde, açık havada, akşam 19’daydı. Bu iki katlı galeride ressam Haydar Özay’ın eserleri, Âşık Veysel’den Yaşar Kemal’e, Petöfi’den Nâzım Hikmet’e farklı yorumlarla çeşitli portreler yer alıyordu (Sergi 15 Temmuz’a dek açık). Bir önceki sergi Taviloğlu Koleksiyonu’nu içeren “Koleksiyoner Hikâyesi” gibi bu sergi de çok geniş ilgi görüyordu.

Bizim programımızı, Nâzım Hikmet Vakfı’nın başkanvekili Özcan Arca ile ben hazırladık. Şairin yaşamı, düşünceleri ve eseri üzerine bir buçuk saatlik bir sunumdu. Konuşmalarımızın arasında, Ruhi Su, Zülfü Livaneli ve Cem Karaca ekrandan bize Nâzım şarkılarıyla katılıyordu.

Programı, sevgili Genco Erkal’ın İKSV’nin İstanbul Tiyatro Festivali için hazırladığı “Nâzım’a Armağan” eserinin finaliyle bitiriyorduk. O unutulmaz finalde Yıldız Kenter, Ayla Algan, Işık Yenersu, Zeliha Berksoy, Tilbe Saran, Zuhal Olcay, Jülide Kural, Zeynep Tanbay’ın “Dostların Arasında/ Güneşin sofrasında” şölenine tüm izleyicilerin de katılması görülecek bir şeydi.


NE BÜYÜK HASRETMİŞ

Bunu niye sizlerle paylaştım? Çok uzun yıllar sonra Nâzım Hikmet’in sesi soluğu Eyüp semalarında ilk kez duyulduğu için. Evet, o uzun yıllardan sonra yerel seçimde Eyüp CHP’ye geçmişti de o sesi bu sayede duyabildik. Doğrusu İstanbul’un “en mutaassıp” ilçelerinden biri olarak bildiğimiz yerde böyle kalabalık, böyle ilgili, böyle sarıp sarmalayıcı bir izleyici kitlesi bulacağımızı tahmin etmiyordum. Program bitti, insanlar ayrılamıyor. Sarılmalar, kucaklaşmalar bitmek bilmedi. Bu ne büyük hasret, özlemmiş. İnsanlar sanata aç, şiire aç, umuda aç...

Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Nemutlu’nun, açılış konuşmasında sadece şairi değil, yeni kaybettiğimiz Ferdi Zeyrek’i de anarken “Bu acı olay, insana dokunan siyasetin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlattı” demesi, bize de yitirdiğimiz tüm değerler üzerine konuşma fırsatı verdi.

Zor da olsa Eyüpsultan Galeri’den ayrılırken milletin en çok en çok iyiliğe, güzelliğe, değerlere, dayanışmaya, umuda hasret kaldığını anımsattı. Teşekkürler Eyüpsultan Belediyesi.

BAŞIMA GELENLER!

Nazım Alpman adı birçoğunuz için yabancı değildir. Arkadaşım gazeteci yazar. Kitaplarını, makalelerini, TV programlarını kaçırmam. Günün birinde (Geçen yaz temmuzdu), seninle bir röportaj yapalım, diye tutturdu. Kendisinde biraz şeytan tüyü vardır. Tamam yapalım, dedim.

Dünya tatlısı bir yazarı, televizyona “Kadın Farkı” programları yapan, romanları yayımlanan Merve Küçüksarp’ı karşıma dikti. Röportaj uzadıkça uzadı! Hem o hem yönetmen Murat Toy (Belgesel Habitat TV genel yayın yönetmeni) hem de niceleri... Beni uzun uzun konuşturdular. (Kurgu yönetmeni: Münevver Anaman. Görüntü: Oğuz Özdemir. Yapım sorumlusu: Yıldız Köse.)

Uzatmayayım: Sonunda 45-50 dakikalık bir film çıktı ortaya. Bu filmin ilk gösterimi, İstanbul Metrohan’da (İstiklal Caddesi Tünel) 17 Haziran Salı akşamı saat 19.00’da. (Filme öyle iddialı bir isim koymuşlar ki burada yazmaya utandım.) O akşam başka işi olmayan okurları bekleriz.


İlgili Konular: #Nazım Hikmet Ran

Yazarın Son Yazıları

Yok etmek/Yaratıcılık

Bir yanımda yaratıcılık, bir yanımda yok edicilik. İkisi de çekiştirip duruyor iki kolumdan.

Devamını Oku
04.12.2025
Tiyatro hazinemize yolculuk...

Duvardaki dev afişten fırlayıp kucaklaşacakmışız gibi bana bakan genç kadın, Suna Pekuysal.

Devamını Oku
30.11.2025
Hukuk bitti

Dünkü gazetemizde, “Korkma Biz Kadınız!” başlığını görmek çok hoşuma gitti.

Devamını Oku
27.11.2025
Çocuklar için...

Çocuklarımız için neler neler yapmayız ki...

Devamını Oku
23.11.2025
Grup Yorum’dan mektup var

Ülkemin hapishaneler coğrafyasından sık sık mektup gelir.

Devamını Oku
20.11.2025
BACH, Diyarbakır'da...

Neredeyse 30 yıldır Hakan Erdoğan Prodüksiyon “Bach İstanbul’da” başlığıyla klasik müzik konserleri düzenler.

Devamını Oku
16.11.2025
Oktay Ekinci kitabı

Oktay Ekinci... Bu isim Cumhuriyet okurlarının hiç ama hiç yabancısı değil.

Devamını Oku
13.11.2025
Paris’ten Diyarbakır’a

Paris ve sonbahar.

Devamını Oku
09.11.2025
Her daim muhalif

“Ve sonunda Joan Baez hastalığı yendi, sağlığına kavuştu!”

Devamını Oku
06.11.2025
Susmak onaylamaktır

“Hava kurşun gibi ağır/ Bağır bağır bağırıyorum/ Koşun. Kurşun eritmeye çağırıyorum...”

Devamını Oku
02.11.2025
Küllerden doğan ışık

Cumhuriyetin 102. yıldönümünü dün kutladık.

Devamını Oku
30.10.2025
Bodrum Cup: Kuşaktan kuşağa ileri!

Ege’nin ortasında bir sabah...

Devamını Oku
26.10.2025
Tiyatro sorgulamaktır

Daha 29. Uluslararası İstanbul Festivali başlamamıştı.

Devamını Oku
23.10.2025
Filler ve Karıncalar

Prag Tiyatro Festivali’nden ayağımın tozuyla dönüp tüm gördüklerimi sizinle paylaşmaya hazırlanıyordum ki sevgili arkadaşım Genco Erkal’ın sesi kulağımın dibinde bitiverdi: “Çekya’yı bırak önce Cihangir’e bak!”

Devamını Oku
19.10.2025
Prag’dan sevgiler

Sevgili okurlar Prag’dayım.

Devamını Oku
16.10.2025
Jandarmalı-jandarmasız günler

Sabah 6.30’da kapı tekmeleniyor. Jandarma içeri dalıyor.

Devamını Oku
12.10.2025
Tiyatro ve siyaset

Bu yazının başlığı “Afife Jale Ödül Töreni’nin düşündürdükleri” olacaktı.

Devamını Oku
09.10.2025
Celladına âşık olmak...

Olmayan suçlar... Yazılmayan iddianameler... Yazılıp uygulanmayan kararlar... Ve hukuk ile guguk arasında yaşamaya devam çabası... Tamam yakınmayı bırakıp sadede geliyorum.

Devamını Oku
05.10.2025
Travmalarla yaşamak...

Nasıl yaşamak bu! Kâh gökyüzünde kanat çırpıyoruz kâh en dipsiz kuyuların derinliğinde kayboluyoruz.

Devamını Oku
02.10.2025
Yaşar Kemal’e adanan bayram

26 Eylül’de Ankara’da 93. Dil Bayramı’nı kutladık. Dil Derneği ve Çankaya Belediyesi’nin ortaklaşa etkinliği Yaşar Kemal’e adanmıştı.

Devamını Oku
28.09.2025
Ellerinde Toprak

“Sömürü bir bütündür. Bütün insan değerlerinin sömürülmesiyle, doğa değerlerinin hoyratça sömürülmesi bir arada gidiyor. Türkiye toprakları yıkıma uğratılıyor, hopur ediliyor. Biz Türkiye üstünde mirasyedileriz. Yıkımımızdan Türkiye’nin hiçbir insanı ve doğa değeri kurtulamıyor.”

Devamını Oku
25.09.2025
‘Üç Ayaklı Kedi’ İstanbul’da

İstanbul dolu dizgin.

Devamını Oku
21.09.2025
Nice yıllara Hrant Dink

15 Eylül, arkadaşımız, yoldaşımız, omuzdaşımız, ülkemin en aydın, en dürüst, en yararlı, en barışçı insanlarından Hrant Dink’in yaş günüydü.

Devamını Oku
18.09.2025
Düşme var düşüş var

Bundan önceki yazım şöyle bitiyordu: “Yeryüzü muhteşemdi. Türkiye’nin asla uygarlıktan, yaratıcılıktan, aydınlıktan ve gelecekten vazgeçmeyeceğine dair umutlarımız tazeleniyordu.”

Devamını Oku
07.09.2025
Büyülü aydınlık bir gece

Elbe Nehri’nin kıyısında görkemli mi görkemli o yapı bir mucize gibi yükseliyor.

Devamını Oku
04.09.2025
Hapishane ve ödül: Vicdan ve haysiyet

Hafta içinde hapisteki iki çok değerli insanımıza yine uluslararası ödüller verildi.

Devamını Oku
31.08.2025
Paramparça ve umut

Bunalıyorsunuz, kahroluyorsunuz, her yerde haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik diyorsunuz...

Devamını Oku
28.08.2025
Dünyanın sesleri İstanbul’daydı

Bu başlığı yazdım. İstanbul’da bir haftadır süren o muhteşem coşkuyu paylaşacağım diye düşünürken birden bir suçluluk duygusuna kapıldım.

Devamını Oku
24.08.2025
Edremit Kitap Fuarından...

Edremit Kitap Fuarı’ndayım...

Devamını Oku
21.08.2025
Diyanet suç işliyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı suç işliyor.

Devamını Oku
17.08.2025
Tiyatro durakları...

Adaletten eğitime, sağlıktan beslenmeye, her şeyin sahtesine, zehirlisine mahkûm edildiğimiz, yalanlarla kuşatıldığımız şu günlerde kimi alanlarda hakikatle, sahici olanla karşılaşmak iyi geliyor insana.

Devamını Oku
14.08.2025
Bodrum’un markasına dönüşen bale festivali

Son yıllarda adeta Bodrum’un kültür markasına dönüşen Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nden söz edeceğim.

Devamını Oku
10.08.2025
Algılamanın sınırsızlığı

20. ve 21. yüzyıl tiyatrosuna damgasını vuran dâhi Robert Wilson tedavi olmak istemeyerek New York Long Island’da kurmuş olduğu Watermill Eğitim ve Üretim Merkezi/okul/ müze/kültür merkezinde son ana dek çalışarak 31 Temmuz’da öldü.

Devamını Oku
07.08.2025
Türkiye’nin Aydınlık Yüzü / Belleğimizin Bekçisi: Metin Sözen

Metin Sözen: (24 Mayıs 1936, Harput, Elazığ-31 Temmuz 2025, İstanbul)...

Devamını Oku
03.08.2025
Herkes için sanat: Anadolu Sergileri

Yılın belki de en sıcak gününde deniz kıyılarını bırakıp Milas’ta kapalı bir mekânda bir sergi görmeye gideceğimi söyleseler pek inanmazdım.

Devamını Oku
31.07.2025
Bir dokunuşa bin ah!

“Ayakucumda deniz, kaynayarak yanan bir zümrüt, sonra mavi, sonra menekşe, ne var ki üzerine tuzla buz edilmiş milyonlarca ayna parçaları yağmış, alev alev yanıyor, çakıyor, çakıntıdan göz alıyor.”

Devamını Oku
27.07.2025
Tüm iyilerin Altan ağabeyi

Altan Öymen aramızdan ayrılıp sonsuzluğa göçerken bile hepimize bir ders verdi...

Devamını Oku
24.07.2025
Bodrum’da doludizgin sanat

Ah bilmez değilim. Bu başlığı okur okumaz delirdiğimi sanacaksınız...

Devamını Oku
20.07.2025
Günler geçerken...

Pınar Kür... Edebiyatımızın cesur kadınlarından biri daha sonsuzluğa göçtü.

Devamını Oku
17.07.2025
Hikmet Çetinkaya

Yaş almanın en kötü yanı eşiniz, dostunuz, arkadaşlarınız, meslektaşlarınız hepsi gidiyor.

Devamını Oku
13.07.2025