Aydın Engin

Çatlak Bir Sır Küpü

11 Mart 2015 Çarşamba

Bugünkü Tırmık’ı kafamda ne güzel tasarlamıştım; 7 Haziran seçimleri üstüne yazacak, Erdoğan’ın “Başkanlık sistemi”ne giden yolunu tıkamanın, hatta AKP’nin tek başına hükümet kurabilme alışkanlığının son bulmasının yolunun HDP’nin barajı aşmasından geçeceğini yazacak ve böylece çaktırmadan “Kürtçülük propagandası” yapacaktım. Ben doğma büyüme ve safkan Egeli, ana tarafından Sakız adalı, baba tarafından katışıksız yörük bir Kürt olduğumdan böyle yapmam, böyle yazmam doğaldı.
Hatta bu amaçla yazıya başlamış birkaç paragraf da yazmıştım.
Ama heyhat!..
Gazetede “Abi bugün Hakan Fidan olayı üstüne yazmayan gazetecileri dövüyorlarmış” dediler…
Ben de mecburen -yani dayak korkusundan- yazdığım birkaç paragrafı çöpe attım ve okumakta olduğunuz Tırmık için klavyeye yumuldum.
Buyrun.

***

MİT dendi mi benim kuşağımın sırtı ürperir, tüyleri diken diken olur. Hele işkence tezgâhından geçenlerin yüreğinin bir yarısını ürküntü, öteki yarısını öfke kaplar; kulaklarında da “Burada kanun yok, anayasa hiç yok; Allah da bu odaya uğramaz” diyen salyalı fısıltılar dolanır.
Yani…
Yani istesem bile başına gelenlere bakıp Hakan Fidan’a sempati ile yaklaşmam mümkün değil.
Ama belki biraz “empati” duyabilirim. En azından deneyebilirim.
Bir kere önceki gece bütün TV kanallarındaki sözü birinin bırakıp ötekinin aldığı tartışma programlarında, ana habere çağrılan yorumcularda ha bire yinelenen “Hakan Fidan bir siyasi partiden aday adayı oldu. Yani siyasal çizgisini ayan beyan etti. Yeniden MİT’in başına getirilemez” yollu itirazlarını ciddiye almıyorum.
Niye alayım ki?
Hakan Fidan istifasından önce siyasal çizgisi AKP çizgisi ile tıpatıp uyuşmuyordu da istifa edip aday adayı olunca mı uyumlu oldu?
Haydi canım sen de!..
Tayyip Erdoğan’ın kendisi ile tamamen uyumlu, dahası sorgusuz sualsiz “biat” etmemiş birini MİT’in başına getirmesi mümkün müydü?
Geçelim.
Peki ya Fidan adaylığını geri çektikten bir iki saat sonra yeniden MİT’teki koltuğuna oturtulmasındaki yasal sakıncaları bahane edenlere ne demeli?
Neymiş, yasaya göre MİT müsteşarı atanması için önce MGK’de görüşülmesi, orada oydaşma, bilemedin uzlaşma sağlandıktan sonra “Başbakan’ın inhası ve Cumhurbaşkanı’nın onayı” gerekiyormuş.
Özgül ağırlık özürlü hükümet sözcüsü, Bakanlar Kurulu toplantısından topu topu iki saat kadar sonra Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarlığı’na atandığını ilan etti. O iki saat içinde MGK toplanmadı. Toplansa bilirdik. O yüzden Fidan’ın istifası ile boşalmış olan MİT Müsteşarlığı’na Hakan Fidan’ın yeniden atanması en azından “şekil şartı” bakımından sakatmış.
Evet, hukukçulara göre hukukta şekil şartı önemlidir.
E n’olmuş yani?
Sakatsa sakat. Ama hukukçulara göre sakat. AKP elebaşılarının hukukla ne ilgisi, ne ilişkisi var ki?
Sonuç: Hakan Fidan’ın MİT’e yeniden müsteşar olmasının önünde herhangi bir engel yok.

***

Ama iki soru var ki cevabını bulamıyorum.
Bir: Adamcağız MİT’ten istifa gerekçesini açıklarken “Yoruldum” demişti. Yorgun bir adamı yeniden MİT’in başına getirdiler.
Yani Müsteşar yorgun, Başbakan solgun, MGK yoksun, Abdullah Gül durgun, üç dönem kuralına takılmışlar da bozgun
Bir tek cumhurbaşkanı şey… Şey…
(Korktum. Orasını kafiyeye dikkat ederek siz bulun)
İki: Tayyip Erdoğan daha başbakanken Hakan Fidan’la ilgili “O benim sır küpüm” demişti.
Şimdi ne dense, ne yapılsa önüne geçilmez: Sır küpü çatladı. Ne kadar yapıştırılsa nafile gibi geliyor bana. Şimdi gel de sorma, bunlar ne menem sırlarmış ki “sır küpü”nün yoruldum deyip istifasının ardından Erdoğan hem küplere bindi; hem panikledi. Nitekim “İstifanı önleyemedim ama milletvekilliğini sen rüyanda görürsün” dedi ve bunu defalarca yineledi. Kimi açık açık, kimi kapalı kapılar ardında…
Acep Cumhurbaşkanı’nı bu ölçüde panikleten, devlet geleneklerini böylesine pervasızca ayaklar altına almasına yol açan sırlar ne gibi sırlardır?..
Bunlar sadece devlet sırrı mıdır, yoksa aile boyu sırlar da var mıdır?
Fuat Avni’ye mi sorsam, paralel yapıya mı başvursam?
Bilemedim…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları