Demirtaş: ‘Çözüm’ İçin Pisliği Örtmeyiz

03 Ocak 2014 Cuma

Dün bu köşede dile getirdiğimiz “Kürt siyasi hareketinin, ‘çözüm sürecini’ koruma kaygısıyla Gezi Parkı protestolarında olduğu gibi yolsuzluklar konusunda da AKP’ye tavır almayacağı” yönündeki değerlendirmemize BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan yanıt geldi. Dün Diyarbakır- Bingöl yolundan telefonla görüştüğümüz Demirtaş, AKP’yi sarsan yolsuzluk soruşturması ve hükümet ile Gülen Cemaati arasındaki kavga konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:
“Yolsuzluk konusu bizim için çok önemli. Biz başından beri hem cemaati hem AKP’yi eleştiriyoruz. Yolsuzluğa karşı da paralel devlet ve cemaate karşı da en sert açıklamaları biz yapıyoruz. Biz çözüm süreci yüzü suyu hürmetine AKP’nin yolsuzluğunu, hırsızlığını ve hukuksuzluklarını görmezden gelecek değiliz. Türkiye’ye barış da demokrasi de AKP’nin pislikleri örtülerek getirilemez. Bunların üstüne giderek, hesabını sorarak getirilebilir ancak.”
Kendi yarattığı canavar

“Ama bunu yaparken paralel devlet yokmuş, bize kan kusturanlar yokmuş gibi de davranamayız. KCK’yi, Ergenekon’u hep birlikte yaptılar. On binlerce insanı sorgusuz sualsiz içeri tıktılar. Bunları Başbakan alkışladı o dönem. Biz birlikte olduklarını biliyorduk. Şimdi rant kavgasına düştüler. AKP kendi yarattığı canavarla uğraşıyor. Kendi eliyle yarattı, izin verdi, birlikte çalıştılar, referandumu birlikte yaptılar. Şimdi o yapı AKP ile uğraşıyor. Onunla da uğraşmak lazım. Çünkü o da pisliğe batmış durumda.”
Ucu kendine dokununca...
“Şunu rahat görüyoruz ki AKP sadece ucu kendine dokunan noktalara müdahale ediyor. Başbakan, yargı vesayetinden kurtulma değil, tamamen kendini kurtarma derdine düşmüş durumda. AKP bu dosyaları örtmemeli, hırsızlara sahip çıkmak adına hukuku ayaklar altına almamalı. Birçok ilde görevden alma, yer değiştirme oldu. Bu tarafta hiçbir hareket yok. Burada da paralel yapı yok mu? Daniskası var. Ama burada olup bitenler hükümeti rahatsız etmiyor. Başbakan sadece bir gariban savcıdan rahatsız.”
Seçim toleransı yok
“AKP yolsuzluğa battı diye çözüm sürecini bitirmemizi isteyenler var. PKK’ye “Şiddete dön” mü diyelim? AKP ile sonuna kadar siyasi mücadele ederiz ama PKK’ye de ‘Haydi savaş başlat’ demeyiz. Bunu ahlaki de bulmayız. Süreç ve diyalog kopmasın. Çünkü onun dışındaki alternatif silah ve savaştır. Kandil de gelişmeleri dikkatle izliyor. Öyle görünüyor ki seçime kadar herkes beklemede kalacak. Ama seçim sonrası Öcalan da, Kandil de hükümete bugüne kadarki kadar toleranslı olmayacaktır.”  

Yeni yargılama
Demirtaş’a gündemdeki ‘Yeniden yargılama’ ve ‘af’ tartışmalarını da sorduk. Meclis’ten çıkarılacak bir yasa ile sorunun çözüleceği düşüncesinde. 
“Bize göre ortadaki sorunun çözümü çok basit. Özel yetkili mahkemeler kaldırılır. Yargıladığı ya da yargılayıp cezalandırdığı dosyalar sivil mahkemelerde yeniden yargılanır. Kimi yargıladılarsa hiç ayrım yapmaya gerek yok, sivil mahkemede yeniden yargılanmalı. Hizbullah dahil, bu mahkemeler kimseyi adil yargılamamış. AKP bunu yapabilir mi? Yarattığı canavarla mücadele için yapabilir.”  

‘Engin Alan da çıkmalı’ 
Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu BDP’li milletvekillerinin bireysel başvuruları karşısında verdiği hak ihlali kararı, ‘tutuklu vekiller’ sorununu çözüme kavuşturacak. Bu durumda ortada sadece BDP’li Sebahat Tuncel ile MHP’li Engin Alan hakkında Yargıtay’ca onanan mahkûmiyet kararları kalıyor. BDP lideri Demirtaş bu konuda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e “Dosyaları yasama yılı sonuna bırakın” çağrısı yaptıklarını açıkladı. Demirtaş, “Her ne kadar MHP bu konuya sahip çıkmamış olsa da biz Sayın Engin Alan’ın da tahliye olmasını sağlayacak bir formül bulunmasından yanayız” dedi.  

BDP anketinde AKP düşüşte 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay dün verdiği demeçte AKP oylarının hâlâ yüzde 50’ler üstünde olduğunu ileri sürdü. BDP lideri Demirtaş bu rakamların gerçeği yansıtmadığı konusunda oldukça iddialı: “Günlerdir bölgeyi dolaşıyorum. Şırnak, Siirt ve yarın Bingöl. Meydanlar yolsuzluğa tepkili. Bizim anketlerimizde AKP bir önceki seçimlerden düşük oy alacak gözüküyor. Bingöl, Bitlis ve Ağrı gibi AKP’nin elindeki belediyelerde yüzde 5-8 oranında düşüş var. Bizim elimizdeki Hakkâri, Şırnak, Mardin, Batman’da da eski oylarının çok gerisindeler. Bence bu bölgede artış alabilecekleri yer yok, Geri kalan bölgelerde de oy artırdıklarını sanmam.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları