Mustafa Halif

‘Bıcır Başbakan’a çözüm rötuşu

20 Nisan 2015 Pazartesi

Türkiye’de gündemi izlerken değil günü, artık birkaç saat bile bırakmaya gelmiyor. Her an bir şey kaçırmak mümkün... Misal dün... Biraz dikkati eldeki bitirilecek kitaba verdim, ardından haber sitelerine, sosyal medyaya girdim. Aa etraf “bıcır bıcır”... Önce anlamadım tabii. Ne bıcırı, hangi bıcır diye... Ardından cumhuriyet. com.tr’de okudum. Sanatçı Kibariye, Başbakan Davutoğlu’nun Roman vatandaşlarımızla buluşmasının ardından kameraların karşısında şöyle demiş: Çok tatlı bıcır bıcır başbakanımız, küçücük böyle benim gibi... Çok şeker, çok tatlı, çok sevdim.
Kimileri eleştirmiş onu duygularını böyle ifade etti diye ama... Kibariye dobra bir sanatçıdır. İçinden geçeni söylemiştir. En fazla siz “bıcır, tatlı” bulmazsınız olur biter...

Dijital ortam...

Ama cümle kuran, demeç veren, ülkeyi yönetense bir farklı bakarsınız. Hazır konu Davutoğlu iken yazıya ondan devam edelim. Malum geçen hafta AKP’nin seçim beyannamesi açıklandı. Beyanname Davutoğlu tarafından okundu, aynı saatlerde partinin internet sitesine kondu. Benim gibi altını çizerek okumaya meraklılar 352 sayfalık metinden çıkış aldılar. İçindekiler kısmında beyannamenin 6 kısım olduğu yazıyordu. Demokratikleşme ve yeni anayasal sistem, insani kalkınma, nitelikli toplum, istikrarlı ve güçlü ekonomi, bilim, teknoloji, yenilikçi üretim, yaşanabilir şehirler, sürdürülebilir çevre ve vizyoner-öncü ülke...

Doğal olarak herkes dikkatini ilk bölüme verdi. Başkanlıktan vatandaşlık tanımına bildirgenin omurgası orası idi. Herkesin ilk fark ettiği bu bölümde iktidarın önem verdiğini söylediği “çözüm süreci ile ilgili kısmın” olmamasıydı. Gerçi AKP’yi yakından tanıyanlar seçime doğru partinin milliyetçi oylar gitmesin diye “geçici şahinliklerine” alışıktı ama... Bu kez hiç yer verilmemesi ilginçti. Başbakan Davutoğlu önceki gün “Neden çözüm süreci bildirgede yok” diye soran gazetecilere şu yanıtı verdi:

“Dijital ortamda metin baskıya gönderilirken bazı kaymalar olmuş, bir iki sayfa düşmüş. Onlar eklenerek beyanname tekrar baskıya gönderilecek.”

Davutoğlu’nun zor günü
Bu yanıta güler misin ağlar mısın? (Kibariye dün Başbakan konuşurken çok ağlamış bu arada.) Ben objektif davranıp “nerede düştü, kim düşürdü, sonra kim buldu, bulunca ne oldu” sorularının peşine düştüm.

Ankara kulisleri diyor ki... Hani AKP’nin aday listeleri hazırlanırken o listeleri Erdoğan gördü, son rötuşları o yaptı ya... İşte seçim bildirgesini de önceden görüp bazı yerleri değiştirdi. Çözüm kısmı da bu değişiklik yapılması istediği bölümlerden biriydi. Ancak yetişmedi. Zaten Erdoğan sonra yalanlamaya çalışsa da Slovenya ziyareti öncesi gazetecilere AKP’nin seçim beyannamesini önceden okuduğunu ağzından kaçırmamış mıydı:

Davutoğlu bizzat kaleme aldığı oradaki sisteme yönelik anlayışını bayağı da detaylı ele almış. Ben de bizzat orada kendim de okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Ve öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içerisine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar. Böylece hükümetimizin iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı nedir, bu orada yer alacaktır...
Kibariye ile başladım yazıya, onunla bitireyim. Bugün Davutoğlu’nun zor günü olacak. Malum istemese de Bakanlar Kurulu bugün 3. kez Beştepe’de Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak. Benim yaptığımı yapsın. Kibariye’den “sil baştan başlamak lazım gerek bazen”i dinlesin. Zor anlarda bu şarkı bana hep iyi geldi.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

91 kere maşallah 22 Mayıs 2016
Bozdağ hak etti! 15 Mayıs 2016

Günün Köşe Yazıları