Aydın Engin

1 Kasım, 7 Haziran’ın tekrarı olacak mı?

08 Ekim 2015 Perşembe

Yaygın bir söylenti ve o söylentiye dayanan yaygın bir beklenti var: AKP (aslında Tayyip Erdoğan demek gerek) 7 Haziran seçimlerinin sonucunu beğenmeyip ülkeyi bir “tekrar seçim”e zorladı ama 1 Kasım’da sonuç değişmeyecek ki...
Sahiden öyle mi olacak dersiniz?
Bu konuda herhangi bir bilimsel kanıt görmedik. Galiba böyle bir kanıt da olamaz.
7 Haziran seçimlerindeki sonucun 1 Kasım’da tekrarlanacağını söyleyenler bir dileğe, bir temenniye yaslanıyorlar. Tuhaf olan şu ki bu dilek sanki gerçeğin kanıtı imiş gibi yayılıyor ve özellikle CHP ve kısmen HDP saflarında tehlikeli bir tembelliğe yol açıyor.
Oysa 7 Haziran’da 258 milletvekili ile yetinmek zorunda kalan ve böylece tek başına hükümet kurma alışkanlığından da vazgeçmek zorunda kalan AKP 1 Kasım’da ağırlığını kıl payı milletvekili kaybettiği bölgelere vermeye kararlı gibi. AKP’nin 7 Haziran seçimlerindeki aday listesi ile 1 Kasım’daki liste arasındaki fark, bu kıl payı farkı kendi lehine çevirme hedefinin kanıtlarından biri. 7 Haziran’da “Odunu koysam seçilir” şımarıklığına kendini kaptıran AKP bu seçimler için yerel ağırlığı olan, bölgelerinde tanınan adayları ön sıralara yerleştirdi.
258’den 276’ya sadece 18 fark var. Haydi, Meclis Başkanı’nın oy kullanamayacağı hesabıyla 1 milletvekili daha ekleyelim: 19.
AKP 19 milletvekili daha kazanma hesabına ağırlık veriyor ve seçim kampanyasının ağırlığını da kıl payı kaybettiği illere yöneltiyor. Mesela 2 milletvekili çıkardığı Çankırı için özel bir çaba göstermesine gerek yok. Çünkü orada açık ara ile 2 milletvekilinin ikisini de kazandı.
Buna karşılık Orta Anadolu’da ve Karadeniz kıyısında MHP’ye; Kürt illerinde de HDP’ye epey milletvekili kaptırdı.
Bunları geri alabilir mi?
Güneydoğu Anadolu’da geri alması bir yana zar zor da olsa çıkardıklarını kaybetmemesi bile mümkün değil gibi görünüyor. Cizre, Nusaybin, Yüksekova’da olup bitenlerden sonra Kürt yurttaşların oy desteği AKP açısından yok sayılması gereken oylar bölümüne yazılsa gerek.
Ancak HDP’nin sadece 500 oy farkla bir milletvekili kazandığı Kocaeli için aynı öngörüyü yapabilir miyiz?
Ve milletvekili çıkaran illere titiz ve ayrıntılı göz atarsak Kocaeli’nin tek örnek olmadığını görürüz.
Yani “Nasıl olsa 7 Haziran seçim sonucu 1 Kasım’da da tekrarlanacak” temelsiz yargısı sahiden de tehlikeli sonuçlar doğurabilir; karşımıza kıl payı seçim bölgelerini iyi kullanıp, kıl payı ile de olsa tek başına hükümet kuracak iskemle sayısına ulaşmış bir AKP çıkabilir.
Bu konuda iki genç akademisyen, Bert Azizoğlu ve Onur Altındağ titiz bir çalışma yaptılar. Cumhuriyet de bu çalışmayı yayımladı. Atladıysanız ya da gözünüzden kaçtıysa http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/382925/Secimde_sonucu_degistirecek_10_kritik_bolge.html linkini tıklayıverin.
Seçmen olarak uykunuz kaçabilir.
Ama daha önemlisi AKP’yi geriletmeyi bir demokrasi ödevi gören yurttaşlardansanız 1 Kasım’a 23 gün kala ne gibi zorlu görevlerin sırtınızda olduğunu da görürsünüz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları