Ayşegül Yüksel

Saf güldürüden politik güldürüye

13 Ekim 2015 Salı

Levent Kırca kocaman gülüşüyle çekip gitti aramızdan. Özde tiyatrocuydu, ama ünü televizyonda yakaladı. Gönlü en çok sinemadaydı oysa.
Tiyatroya Ankara’da başladı. Ankara Birlik Tiyatrosu ile Halk Oyuncuları’nda deneyim kazandı. Derken televizyon skeçleri geldi gündeme. Bir konserve reklamında “çekim”i zorlaştıran “beceriksiz oyuncu”yu canlandırmıştı. Yanlış yaptığı her aşamada, seyirciye kabahatli, şaşkın ama şakacı bir bakış fırlatıp “Ne Olacak Şimdi?” deyiverişi, Kırca’nın “saf güldürü” kotarmadaki özel yeteneğinin simgesi olmuştur.
Tiyatroculukta gündemdeydi. Levent Kırca Tiyatrosu’nun 1980’lerde sundukları arasında Tuncer Cücenoğlu’nun “Kadıncıklar” ve Aziz Nesin’in  Kırca tarafından 2008 yılında da yorumlanan  “Toros Canavarı” oyunları vardır.
İstanbul’da Hodri Meydan topluluğunu kurmasıyla, Kırca’nın tiyatrosunda “politik hiciv” ağırlık kazanacak, sanatçının barış, adalet ve emekten yana toplumsal-politik duruşu TV’de 22 yıl sürecek olan “Olacak O Kadar” izlencesinde somutlaşacaktır. “Durum komedisi”, “tipleme” ve “ünlü kişi parodileri” ile oluşan skeçler, Kırca’nın, “saf güldürü”den “politik güldürü”ye ulaşan yolculuğunda, her iki türün de ustası olduğunu gösterir. Zaman zaman dava konusu olan izlence 2010’da sonlandırılır.
Sanatçı siyaset dünyasına da adım atmıştır. Hoş karşılanmaz. 1998’de verilen Devlet Sanatçısı unvanı, Kırca’dan geri alınır.
Türkiye yürekli bir sanatçısını daha yitirdi. Başımız sağ olsun.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Devlet Ana’ sahnede 26 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları