Bir dinbazlık komedisi: Jet Fadıl

25 Aralık 2015 Cuma

Fadıl Akgündüz’ün şükürler ve salât u selâmlar eşliğinde milleti, daha doğrusu müminleri “Caprice Gold Maldivler”e çağırdığı reklam yaklaşık iki yıl önce televizyon ekranları ve internetteydi. Ben 28 Şubat 2014’te ona dair bir yazı yazmıştım.

Akgündüz reklamda âlâyıvala ile Hint Okyanusu’nun ortasındaki Maldiv adalarından birinde Müslümanlara özel, “ultra-lüks” tatil imkânı sunan bir “Ada-Otel”in açılış duyurusunu yapıyordu. 250 özel plajıyla, ummanın “Hicab” üzere parsellendiği tesise “”Eshab-ı Kiram”dan Ebu Eyyub El Ensari”nin adının verildiğini de müjdeliyordu.

Bu zatı muhteremin hepimizin malûmu “Eyüp Sultan” olduğunu hatırlatalım.

Bir “Sefa Müslümanlığı”nı hayata geçirmeye yönelik, dindarları “Mavera’dan Masiva’ya” dalmaya, daha anlaşılır deyişle dünyaya alabildiğine tamah etmeye çağıran bu “Helâl Tatil” projesine neden bu adı münasip gördüğüne de şöyle açıklık getirmekteydi Akgündüz:

“Hz. Eyyûb El Ensari nasıl ki ‘kötüden iyiye geçiş’ anlamına gelen ‘Hicret’ günü, Peygamber Efendimiz SAV’ı Medine’deki evinde misafir ettiyse, önümüzdeki hicret gününden itibaren (25 Ekim 2014) tüm dünya Müslümanlarını Caprice Gold Maldivler’deki ‘Ebu Eyyub El Ensari’nin Evi’nde misafir olmaya davet ediyoruz.”

Her şeyden geçtim, insanın içini din adına cız ettiren nokta şu ki Mekke’den Medine’ye hicretinde devesinin çöktüğü yere en yakın olan Ebu Eyyûb’un mütevazı evine misafir olan Peygamber, burada muhacirlere yemek vermiş, kendisine sunulan hediyeleri de fakirlere dağıtmıştır.

***

Ya Jet Fadıl ne yaptı dersiniz?! “Ebu Eyyûb El Ensari House” için dini bütün Müslümanlardan 25 milyon 431 bin lira topladı. Ve toplanan paraları otel inşaatı için kullanmak bir yana, şantiye bile kurmadı!..

Zaten kurması mümkün değildi. Çünkü söz konusu şirketle organik bağı olsa da hukuki bağı yoktu. Ama proje reklamlarında boy gösterdi, kamuoyuna kurucu olarak tanıtıldı,  Maldivler’e gidip şirketin yönetim kurulu başkanı gibi toplantılara katıldı.

Tüm bunların yazılı olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporda Maldivler’deki ortak firmayla yaşanan ihtilaf nedeniyle Caprice Gold Maldivler’in artık inşa edilme şansı kalmadığı da kaydedilmekte.

Ebu Eyyûb El Ensari House” mafiş yani! “Jet” de tutuklandı, içerde.

Herhalde Peygamber’in ruhu da sükun bulmuştur.

***

Fadıl Akgündüz olayı, memlekete AKP ile musallat olmuş bir hastalığın, “dinbazlığın” nispeten eğlenceli bir örneği.

Düzenbaz dindara “dinbaz” denir.

Dinbaz, dini iyi bilir, yaşar, hayata geçirir. Namazında niyazındadır. İmam-Hatip’ten, İlahiyat’tan da çıkmış olabilir. Büyük ihtimal, şeyhlerin-şıhların dizinin dibinde oturmuş, eteğine yüz sürmüş, derviş postuna da bürünmüştür.

Ama neticede dindeki yetkinliğini dünyevi yükselişlere tahvil eder. Hem politik, hem ekonomik olarak böyledir bu.

Ve tepeden tırnağa, A’den Z’ye AKP bünyesinde ve çevresinde de böyledir bu.

Dinin, dini iyi bilenler tarafından dünyevi arzulara, ihtiraslara, intikamlara araçsallaştırılması: İşte “dinbazlık” budur.

***

Akgündüz’ün ticari biyografisine bakan biri, iki yıl öncesinde ekranlarda, internette, bilbordlarda mevcut iktidarla da can ciğer kuzu sarması izlenimi verircesine nasıl boy gösterdiğine akıl sır erdiremez.

“Jet”imiz, 1998’de JetPa’yı kurmuş, yerli malı otomobil üretme projesiyle gurbetçilerden para toplamış. İflas etmiş, paraları geri ödememiş. 2003’te müebbetle yargılanıp 1 buçuk yıl tutuklu kalıp 150 bin lira kefaletle çıkmış. Ardından 4 yıl 2 ay hapis cezası alınca yurt dışına kaçmış. Davası zaman aşımından düşmüş. Bu, bir özet.

Ama nitelikli dolandırıcılıktan tafsilatlı sicile sahip böyle biri, AKP’nin dinbaz “Yeni Türkiye”sinde rahat rahat ticari faaliyet sergileyebildi. Çünkü referansı dindi.

O yüzden “Jet”, süreç içerisinde Tayyip Erdoğan’a mektup yazıp projesi için yardım istedi. Bu arada “damardan girip” kendisini “Paralel Yapı” mağduru ve onun tehdidi altında gibi göstermeyi de ihmal etmedi.

Şimdi de adli sürecin eşiğinde kendini savunurken projenin bitmesi için gereken 70 milyon avroyu siyasi istikrarsızlık nedeniyle bulamadığını, ama 1 Kasım seçimi sonrası istikrar gelip piyasa rahatladığı için bulabileceğini söylüyor.

Hâlâ iktidara göz kırpıyor yani!..

***

Neticede “Jet”, Türkiye’nin dinbazlık tablosunda sadece cim karnında komik bir nokta.

Tabloya hâkim trajik renk ve suret, iktidardır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları