Ekvador’un ‘Türk tipi’ ile imtihanı

07 Şubat 2016 Pazar

Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Zaman dışında gazeteler “haber”i görmedi.
TV’lerden hiç bahsetmiyorum bile.
“Gezi”yi görmeyen Türk televizyonları, Ekvador’da Erdoğan’a karşı yapılan protestoyu mu görecek?
Mesele birkaç çapulcunun protestosuyla sınırlı kalsaydı, hadi “eh” diyebilirdik. Dünyanın her yerinde devlet gezilerinde liderler protesto edilebiliyor. Ama Quito’da işler çığırından çıktı...
Quito’da Erdoğan’a yapılan protestolar diplomatik bir kriz halini aldı.
Ben yazıya otururken Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino; “Türkiye’yi protesto amaçlı nota vereceklerini” söylüyor, “Ankara’dan açıklama beklediklerini” belirtiyordu.
Çapulcuların protestosuyla başlayan olaylar zinciri tırmanarak “devlet düzeyinde bir protesto”ya dönüştü.
T.C. Cumhurbaşkanı, “Ekvador’a açılım” diye ilk kez bu topraklara ayak basıyor ve geziden acele bir “protesto nota”sı ile dönüyor...
Neden?
Çünkü Erdoğan’ın bir yükseköğrenim kurumunda yaptığı konuşmada bir grup kadın, T.C. Cumhurbaşkanı’na sert slogan atıyor.
Salonu dolduran ve 50-70 civarı olduğu söylenen Erdoğan’ın korumaları da anında kadınların üzerine atlayıp “Türk tipi müdahale” ile onları “etkisiz hale” getiriyor.

‘Türkiye özür dilesin!’
“Kadın çapulcuları”, Erdoğan’ın korumalarının elinden kurtarmaya çalışan ve olayları cep telefonuyla kayda alan bir Ekvador milletvekili de bu “Türk tipi müdahaleden” nasibini alıyor. Ve dayak yiyor.
Demokratik ifade özgürlüğü ve Türk korumaların “insan hakları ihlaline” içerleyen, ülkesinin “egemenlik haklarının” çiğnendiğini beyan eden Diego Vintimilla isimli bu vekil şimdi “Devletin harekete geçmesini” talep ediyor!
Milletvekili Vintimilla, “Egemenlik haklarımızın ihlaline sadece bir milletvekili olarak değil, bir Ekvador yurttaşı olarak tepki duyuyorum” diyerek devam ediyor:
“Devlet başkanları ziyaretlerinde her zaman muhalifleri de olabilir. (Venezüella devlet başkanı) Nicolas Redonda geldiğinde örneğin kendisine karşıt sloganlar atıldı ve şahsını taburla protesto eden oldu; ama asla böyle bir saldırganlık görmedik!”
Ekvador basınına göre Vintimilla şimdi Türkiye’den “özür” ve “tazminat” bekliyor!
Darp edilen kadınlar da TV’lere çıkıp; “Burada eğer bize bunları yapıyorlarsa, varın Türkiye’de yaptıklarını hesap edin. Protesto etmekte haksız mıyız?” diyorlar.
Ekvador Dışişleri tırmanan krizde Türk büyükelçiyi bakanlığa çağırıyor.
Bakan Patino, “Türk korumalarının davranışının hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini” açıklıyor. Ve Ekvador’da “ifade özgürlüğü” olduğunu söylüyor. “Müdahale edilecek bir durum varsa, bunun Türk korumalara düşmediğini” belirtiyor.

Demokrasi dersi
Ekvador’a bakın!
Çapulcular için “ifade özgürlükleri”nden, “insan hakları”ndan dem vuruyor...
Latin Amerika ülkeleri dendiğinde, akıllara amansız şiddet rejimleri, acımasız “Başkan baba”lar geldi.
Devran döndü...
Ekvador bize demokrasi dersi veriyor...
Nüfusu İstanbul’dan hallice olan bu Güney Amerika devletinin “demokrasi karnesi”ne baktım...
Bizden çok ilerideler.
“Economist”in her yıl yayımladığı “Demokrasi endeksine” göre; Ekvador 83. sırada; biz, toplam 167 ülke arasında 97. sıradayız.
İkimiz de gerçi “melez rejim” olarak sınıflandırılıyoruz ama aramızda “14 ülke”lik bir açık var. Ekvador “melez rejimlerin” en tepesinde... “Melez rejimler” arasından çıkıp, “aksak demokrasi/flawed democracy” katına varması için yalnız 3 ülke kalmış...
Biz ise Uganda’nın da altına düşmüşüz ve de hızla her yıl geri giderek damardan “otoriter rejimler”e doğru yol alıyoruz...
Quito ziyaretinde yaşananlar bu uluslararası zemin kaybını, ayan beyan göstermiyor mu?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları