Hamburg’daki G20

08 Temmuz 2017 Cumartesi

Hotel Atlantic. Ya da Atlantic Kempinsky… Hamburg’un Pera Palas’ı diyebilirsiniz.
Şehirlerin ruhunu ve hikâyelerini özetleyen oteller vardır ya. Hotel Atlantic o otellerden biri.
Geçen yıl Hamburg’da tesadüfen o otelde kalmıştım.
Odaları mahalle gibi. Sabah kahvaltıları efsane. Göl ve park manzarası emsalsiz. Ama benim asıl aklımı çelen, otelin bir romana ilham verebilecek atmosferi ve öyküsü olmuştu.
20. yüzyıl başında inşa edilen otel, transatlantikler çağı için yapılmış.
Hamburg’dan “yeni dünya”ya açılan yolcular, “Eski Kıta”daki son gecelerinde burada konaklarlarmış.
Pera Palas, nasıl “Şark Ekspresi” treninin son durağı ise, Atlantik oteli de “yeni dünya” yolculuğunun ilk durağı imiş. “Atlantik” adı buradan geliyor...
Pera Palas “Doğu’nun gizemi”ni nasıl güçlü bir şekilde çağrıştırıyorsa, “Hotel Atlantic” de
13. yüzyıldan beri küreselleşen Hamburg’un dünyaya açılan yüzünü tanımlıyor. G20 toplantıları şimdi burada yapılıyor.
 
‘Cehenneme Hoşgeldiniz’
Hamburg fazla tanımadığımız “Hansa Birliği” kentlerinden.
13. yüzyılda kurulan ve varlığını 17. yüzyıla dek sürdüren Hansa Birliği’ni bir tür “erken zamanlar Ortak Pazar”ı olarak tanımlayabiliriz.
İskandinavya ve Baltık kıyılarında büyük nehirler ve deniz trafiği üzerindeki 100’ü aşkın kentin katıldığı Birliğin üyeleri ticaret yollarının güvenliğini sağlamak, çıkarları korumak, alım satımı garanti altına almak için bir araya gelirlermiş. Keşif yollarının dünya ticaretini baştan “reset”lemesiyle Hansa Birliği tarihe karışmış.
Lübeck, Koblenz, Hamburg bu Birlik içinde hâlâ Hansa geçmişleri ile anılan Almanya’nın en önde gelen kentleri.
Almanya’nın “en zengin şehri” olan Hamburg, bu refahını 800 yıllık bu köklü dünya ticaret deneyimine borçlu. Başta hemen karşı kıyıdaki eski Britanya İmparatorluğu olmak üzere dünyanın en gelişmiş merkezleriyle ticaret ilişkisi içinde olan kentin yaygın refahı çıplak gözle fark edilir nitelikte. Bunun çok “eski” ve “köklü bir zenginlik” olduğunu hemen fark ediyorsunuz.
Merkel ilaveten burada doğmuş. Şansölyenin son G20’yi burada toplamak istemesinin nedenleri içinde bunlar var. Almanya Başbakanı gururla belli ki dünyaya “memleketini” göstermek istiyor.
Ne var ki Hamburg, uluslararası basında bu çok çarpıcı özellikleriyle değil, “küreselleşme karşıtlarının” gösterileriyle ilgi çekiyor. Yazıya otururken güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmada 159 polis yaralanmış, 44 eylemci tutuklanmıştı. “Cehenneme Hoşgeldiniz” sloganı altında birleşen göstericilere karşı bir meydan savaşı hüküm sürmekteydi.
Göstericiler “İddia edildiği üzere, G20 dünya sorunlarına çekidüzen vermek için bir araya gelmiyor. G20’nin tek derdi var: O da dünya ekonomisini denetlemek. Sorunlar kimsenin umrunda değil!” diyor.
Dünya ekonomisini elinde tutan Hansa Birliği’nden bu yana özetle fazla değişen bir şey olmamış…
 
Çöken düzen
Hamburg’daki toplantıyı geçmiş G20’lerden ayıran özellik, mevut doruğun dağılmakta olan bir dünya düzeninin gölgesinde yapılıyor olması.
Bu Trump’ın ilk G20’si. Mayısta yapılan G7 doruğu sonunda Paris İklim Antlaşması’ndan çekilerek herkesi dumura uğratan ABD Başkanı, Hamburg’da da büyük kaygıyla izleniyor.
Hamburg zirvesi ayrıca Rusya’nın, yeniden bir dünya iderliği rolü kapmaya çalıştığı ve Çin’in de yeni bir süper güç olarak temayüz ettiği döneme rastlıyor.
AB içinde beri yandan kartlar yeniden açılmış vaziyette.
Brexit müzakereleri başlarken, Macron’un cumhurbaşkanlığı ile tekrar bir Berlin-Paris hattının açılıp açılmayacağı tartışılıyor...
Geçen akşam CNN’de Christian Amanpour’a konuşan Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland bu tabloyu “II. Dünya Savaşı’ndan bu yana 70 yıldır süren bir dünya sisteminin çöküşünü izliyoruz!” diyerek özetledi:
Uluslararası örgütler dünya sorunlarına artık cevap üretemiyor. Trump başkanlığındaki ABD ise dünya liderliğini bırakıyor!
G20’de artık kimin bu yeni dünya düzensizliğinin lideri olduğu belli değil:
Trump mı? Merkel mi? Xi Jinping mi? Putin mi?.. Ortada.
Kim bilir G20 de belki “Hansa Birliği” gibi doğal yaşamının sonuna gelmiştir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları