Aydın Engin

İnce hesapları boşverin ama ‘İnce’ hesap yapın

11 Haziran 2018 Pazartesi

Seçim günü yaklaştıkça ince hesaplar yağmuru da sağanağa dönüştü. Facebook’tan kişisel tahminlerini açıklayanlardan tutun da kamuoyu araştırma anketlerine kadar hepsi kendi gönlünce sonuçlara ulaşıyor ve bugünden yarını, 24 Haziran’ı haber veriyor...
Boşverin...
Bunca yıl kâh yazıişleri masasında, kâh alanda, mitinglerde seçim izlerim. Hiç bugünkü kadar bıçak sırtı ve sonuçları tahmin edilemez bir seçim süreci yaşamadım.
Hangi siyasi görüşten olursanız olun, hangi partiye yakınlık duyarsanız duyun 24 Haziran sonuçları üstüne fazla ince eleyip sık dokumaya gerek yok.
İki seçim pusulası ve tek sandık var. O sandıkta cumhurbaşkanı adı verilen “Başkan” için ve Meclis’i oluşturacak milletvekilleri için oy kullanılacak.
AKP iktidarına “Artık tamam. İnin aşağıya” demeye kararlı ya da az çok kararlı olanlar oylarını ister CHP’ye versinler, ister HDP’ye, ister İYİ Parti’ye, ister Saadet Partisi’ne; Cumhurbaşkanlığı için ister Muharrem İnce’ye, İster Selahattin Demirtaş’a, ister Meral Akşener’e, ister Temel Karamollaoğlu’na...
Bu tablo üstüne ince değil -ama kaba ve kalın da değil- yalın bir olasılıklar hesabı yapmak yeterli.
Eğer yukarıda sıralanan cumhurbaşkanı adaylarının oylarının toplamı, (dağılım ne olursa olsun toplamı) yüzde 51’i, daha da kesin söylersek yüzde 51+1’i bulursa Beştepe Külliyesi adı verilen görgüsüz “beton saray”da artık AKP Reisi oturmayacak demektir.
Bu tartışmasız bir demokratik kazanım demektir.

***

Gelelim daha kilit, daha yakıcı bir soruya.
24 Haziran’da aynı sandıktan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili iskemlelerinin dağılımı da belli olacak ve bunun ikinci turu filan yok. Kesin sonuç.
Artık bilmeyen kalmadı. Milletvekili iskemlelerinin dağılımını HDP’nin alacağı oylar belirleyecek.
İYİ Parti yüzde 7’de alsa, yüzde 17’de alsa; Saadet Partisi yüzde 2’de alsa yüzde 12 de alsa, CHP kemik oylarını hiç artıramayıp yüzde 25’te de kalsa, Muharrem İnce’nin etkili seçim kampanyasının rüzgârı ile bu oylara beş on puan daha da eklense eğer HDP baraj altında kalırsa başta Kürt illerinden, onlara eklemlenecek büyük kentlerden çıkacak 60-80, belki 100 milletvekilinin hemen hemen tamamı AKP’nin hesabına yazılacak. Bu ise AKP’ye ve Reis’ine TBMM’de mutlak çoğunluk sağlayacak; hatta belki yeni anayasa değişikliklerine yetecek kadar milletvekili getirecek.
24 Haziran’da milletvekili seçimi için kullanılacak oylarda tercihin kilidi bu soruya seçmen olarak her bir yurttaşın özgür iradesi ile vereceği cevapta yatıyor.

***

Son soru: Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu olacak mı, olursa ne olacak?
Görünen o ki cumhurbaşkanının kim olacağı ikinci turda belli olacak.
Peki, ikinci turda kimler yarışacak?
Gerçekçi olalım, düş kurmayalım.
CHP’nin sadece kemik oyları bile Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP Reisi’nin karşısına çıkacak adayın Muharrem İnce olacağını gösteriyor. Demirtaş, partisinin alacağı oylardan daha fazla da oy alsa, Meral Akşener İYİ Parti’nin oylarını ikiye de katlasa, Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin alacağı oyların üç katı da oy alsa ikinci turda yarışacaklar belli:
AKP Reisi ve Muharrem İnce.
Daha yalın bir deyişle ikinci turda seçmenler şu soruya cevap verecek:
AKP Reisi Beştepe’deki “beton saray”da oturmaya devam edecek mi, yoksa Cumhurbaşkanı koltuğuna Muharrem İnce mi oturacak?

***

Bir halk deyişinden esinleneceğim:
Benim adım Hıdır, aklımın erdiği budur...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları