Canlı | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu 9. günü geride bıraktı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO'ya tepki göstererek "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi. Son olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da özel operasyon düzenleme kararını 'zor bir karar' olarak tanımladı. İşte son gelişmeler...

Yayınlanma: 05.03.2022 - 01:11
Canlı | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum
Abone Ol google-news

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 10. güne girdi. Rus güçleri, Kiev'e doğru olan yolları ve o bölgedeki yerleşim yerlerini bombalayarak ilerlemeye çalışıyor.

Ukrayna askerleri ise son ve asıl savunmayı, kent girişine kurdukları ve çelikle destekledikleri barikatların arkasında vermeyi planlıyor. Rus askeri konvoyunun 25 kilometre uzaklıkta olduğu belirtiliyor.

BM, Ukrayna'da Rus işgalinde şimdiye kadar 331 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya, dün gece çatışmalar sırasında yangın çıkan Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu olayda iki kişinin yaralandığını ve herhangi bir radyoaktif sızıntı olmadığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO'nun Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı almasına sert tepki gösterdi. 

"KAFASI KARIŞIK BİR ZİRVEYDİ"

NATO zirvesini ‘zayıf’ olarak nitelendiren Zelenski, “Bugün bir NATO zirvesi gerçekleşti. Zayıf bir zirveydi, kafası karışık bir zirveydi. Avrupa'da herkesin özgürlük mücadelesini birinci hedef olarak görmediğini gösteren bir zirveydi” dedi. 

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 5 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde: 

23.29: İsrail Başbakanı Bennett, Putin ile görüşmesinden önce ABD'yi bilgilendirmiş

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmesinden önce ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ı bilgilendirdiği belirtildi.

Axios’un Orta Doğu muhabiri Barak Ravid, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İsrailli kaynakların kendisine Bennett’in Moskova’ya hareket etmeden önce dün Sullivan’ı telefonla arayarak görüştüğünü söylediğini yazdı.

Paylaşımda, Sullivan’ın Bennett’in Moskova ziyaretine karşı çıkmadığı ancak İsrail Başbakanı'nın Putin’in pozisyonunu etkileme şansı konusunda şüphelerini aktardığı öne sürüldü.

Bennett ile Putin'in yaklaşık 3 saat süren bugünkü görüşmesinde, ikilinin "Ukrayna etrafındaki durumu müzakere ettikleri" kaydedilmişti.

23.00: Putin, hükümeti ‘Rusya’ya karşı dostça davranmayan’ ülkelerin listesini yapmakla görevlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile hükümeti, Rusya’ya karşı ‘dostça olmayan eylemlerde bulunan’ ülkelerin listesini hazırlamakla görevlendirdi. Sputnik’in aktarımına göre Rusya hükümetine söz konusu listeyi tamamlaması için iki gün süre verildi.

20:45: Kremlin, Putin ve Erdoğan’ın telefonda görüşme planlarını doğruladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin planladığını doğruladı. Kremlin Sözcüsü, Sputnik haber ajansına açıklamasında, “Böyle bir görüşme planı var” dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın yarın Putin ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi yapmasının planlandığını belirtmişti.

20.05: Reuters'ın Ukraynalı müzakereciye dayandırdığı habere göre Ukrayna ve Rusya arasındaki 3. tur müzakere pazartesi günü yapılacak.

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'un Brest kentinde yapılan müzakerelerin ikinci turu perşembe günü yapılmıştı. Ukrayna-Rusya görüşmesinde, taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata varılmıştı. 3. tur müzakere yapılmasına da karar verilmişti.

19.45: Kremlin tarafından yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da görüşmeyi planladığı bildirildi.

İsrail’den Rusya’ya kritik ziyaret

19.42: Reuters'ın aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ABD'li senatörlerle yaptığı görüşmede Kiev'e Doğu Avrupa ülkelerinden savaş uçağı gönderilmesi için 'çaresizce yalvardığı' belirtildi. 

Görüşmeyi aktarırken Zelenski'nin 'çaresizce yalvardığını' söyleyen Senato Çoğunluk lideri Chuck Schumer, ''Bu uçaklara gerçekten ihtiyaçları var. Yönetime, uçak transferini sağlamakta yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım'' dedi.

19.28: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Herson bölgesindeki bir askeri üssün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Herson bölgesinde bulunan Radensk köyü yakınlarındaki Ukrayna askeri üssünün kontrolünü aldığı bildirildi.

Açıklamada, “Ukrayna askerleri üste, askeri teknik araçlar ve silahlarla bırakarak hızla pozisyonlarını terk etti” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna’nın askeri üssünde "T-64" ve "T-80" model tankların da bulunduğu belirtildi.

19.19: ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Rus hükûmetinin Birleşmiş Milletler'den sınır dışı edilen diplomatları ülkelerine geri götürmesi için bir uçak göndermesine izin verdiklerini söyledi. 

Reuters'ın aktardığına göre sözcü, ''Bu özel imtiyaz, Rus misyonu personelinin ve ailelerinin verdiğimiz süre içinde ayrılabilmesi için federal düzenlemelere uygun şekilde verildi'' dedi.

18.33: BM: 1 milyon 368 bin 864 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

18.29: Ukrayna'nın Irpin kentinde siviller, Rus ordusunun başkent Kiev'e ilerleyişinin engellenmesi için havaya uçurulan köprü üzerinden tahliye ediliyor.

Irpin’de şiddetli çatışmalar yaşanıyor

17.26: Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna sivilleri engelliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki milliyetçi grupların açılan insani yardım koridorlarından sivillerin çıkmasını engellediklerini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Ukrayna’daki insani yardım koridorlarıyla ilgili bilgi verdi.

16.47: Cumhurbaşkanlığı: Erdoğan, Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüşerek, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasındaki barışı sağlamak için tüm çalışmalara devam ettiğini söyledi.

16.22: Rusya'nın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Aeroflot, Belarus dışında tüm dış hat seferlerini durdurduğunu açıkladı.

Putin'den Ukrayna çıkışı: Zor bir karardı

16.23: Putin: Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir. İç hat uçuşlarını yoğunlaştıracağız ve izin verilen yönlerde dış uçuşları sürdüreceğiz. 

Lavrov'dan müzakere açıklaması

15.30: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler konusunda Kiev’den henüz yeni bir tarih almadıklarını belirterek, "Ukrayna, Rusya ile bir sonraki müzakere turunun başlamasını ertelemek için sürekli bahaneler buluyor" dedi.

15.26: Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, internet sitesinin Ukrayna ve Rusya'daki kullanıcılara ücretsiz olacağını belirtti.

14.56: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mariupol ve Volnovakha’da bulunduğu iddia edilen 215 bin göçmenden hiç kimsenin, açılan insani koridorlara çıkmadığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Aşırı milliyetçilerin siviller ve yabancıların Mariupol ve Volnovakha’dan çıkmalarına izin vermedikleri saptanmıştır" denildi.

Ukrayna'dan Polonya'ya son 24 saatte 106 bin kişi geçti

14.50: Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna'dan Polonya'ya son 24 saatte 106 bin kişi geçti.

14.43: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin öfkeli açıklamaları nedeniyle iki ülke arasındaki görüşmelerin seyri hakkında iyimser düşünmediğini söyledi.

14.25: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Her gün sıradan Türk vatandaşları çok sayıda insani yardım getiriyor. İnsanlar her şeyi veriyorlar. Kadınlar üzerlerinde olan takıları bırakıp yardım etmek istiyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanına ve Türk halkına şükranlarımı sunuyorum. Öldürülen kadın ve çocuk kadın sayısı onlarca rakamlarla ifade ediliyor. Öldürülen sivil sayısı yüzlerce ifade ediliyor. Biz barış istiyoruz ve müzakereye açığız” dedi.

Çavuşoğlu: Bizim önceliğimiz ateşkes

14.21: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın başkent Bakü'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Aliyev görüşmede, "İlişkilerimiz sadece ikili formatta değil, bölgesel güvenlik açısından da büyük önem taşıyor" dedi. Basın açıklamasında Rusya-Ukrayna savaşına dair açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu "Bizim önceliğimiz ateşkes" dedi.

14.09: BBC'ye konuşan Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı, sivillerin tahliyesi sürerken Rusya'nın şehri vurmaya devam ettiğini söyledi. Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, BBC’ye yaptığı açıklamada, "Rusya bizi bombalamaya ve silah kullanmaya devam ediyor, bu delilik. Mariupol’da bir ateşkes yok, vatandaşlarımız kaçmaya hazır ancak saldırıdan ötürü bunu gerçekleştiremiyor" dedi.

13.17: Kremlin Sözcüsü Peskov, “Dünya, Avrupa ve ABD’nin herhangi bir ülkeyi, özellikle Rusya kadar büyük bir ülkeyi izole edemeyeceği kadar büyük, bu nedenle bunu tecrit olarak değerlendirmiyoruz ve tecrit demememiz gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hafta sonu çalışacağını söyleyerek, Rus liderin izin yapacak durumda olmadığını vurguladı.

12.50: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini duyurdu.

Zelenski Ukrayna halkına seslendi

12.38: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 10. gününde yaptığı açıklamada, "Çok yakınlarda biz insanlarımıza 'geri dönün' diyebileceğiz. Polonya, Romanya'dan geri dönün diyebileceğiz. Çünkü tehlike çok yakında kalmayacak" dedi. 

DHC: Mariupol halkının insani koridordan haberi yok

12.03: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Rossiya 24 televizyonuna demecinde, “İnsani koridorlar hakkında bilgi vermek son derece zor. Yine de üç gündür aktif bir şekilde sivil halkı her türlü araçla, her türlü Messenger, her türlü diğer bilgi kanalı üzerinden insani koridorun olduğu konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Rusya Ukrayna'da 2 binden fazla askeri tesisi imha etti

11.40: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2037 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

11.00: Ukrayna Savunma Bakanlığı, 66 bin 200'den fazla Ukraynalı erkeğin savaşmak için yurt dışından ülkelerine döndüğünü söyledi.

PayPal Rusya'daki hizmetlerini askıya aldı

10.00: Çevrimiçi ödeme platformu PayPal, Ukrayna'daki savaş gerekçesiyle Rusya'daki hizmetlerini askıya aldı.


09.47: Sputnik'in haberine göre; Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’ndeki temsilciliğinden yapılan açıklamada, Ukrayna güçlerinin gün içinde açtıkları ateş sonucu biri çocuk dört sivilin yaralandığını duyurdu. Açıklamada ayrıca Ukrayna güçlerinin sabah saatlerinden itibaren toplam 122 mm’lik mühimmatlarla toplam 25 kez ateş açtıkları kaydedildi.

09.38: Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

09.12: Gucci, Balenciaga ve Yves Saint Laurent gibi birçok lüks markanın bağlı olduğu Kering Group, Rusya'daki tüm mağazalarını kapattı.

09.00: Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, Twitter'dan yaptığı açıklamada bazı ülkelerin Starlink uydusu üzerinden Rus haber kaynaklarını engellemesi yönünde kendisine talepte bulunduklarını söyledi. Bu talebi reddettiğini belirten Musk, söz konusu ülkelerin arasında Ukrayna'nın olmadığını kaydetti.

08.27: Rusya, Facebook'u ve diğer bazı web sitelerini engelledi. Moskova, BBC, Bloomberg ve diğer yabancı medya kuruluşların haber yapmalarını askıya almaya karar verdi.

08.18: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın eski müdürü Robert Kelly, tesise yapılan saldırının felaket tehdidinin küçümsediğini ve ciddi bir nükleer kaza riski küçük olsa da, tesise yapılan saldırının yalnızca Ukrayna halkına zarar vermek için tasarlandığını söyledi.

05.00:  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ukrayna'nın kredi notunu "B3"ten "Caa2"e düşürdü. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının Ukrayna'nın borcunu ödeme kabiliyetini zedeleyeceği belirtilen açıklamada, savaşın Ukrayna'nın üretim kapasitesinde hasar yaratması nedeniyle ekonomik ve mali gücü üzerinde ciddi etki yaratacağı ifade edildi.

04.25: İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın en zengin iş adamlarından Aleksey Mordaşov'a ait 65 milyon euro'luk lüks yata el koydu.

04.10: Ukrayna Parlamentosunun silah desteğine olumsuz yanıt veren Meksika, sadece insani yardımda bulunacağını bildirdi. Ulusal Saray'daki günlük basın toplantısında konuşan Andres Manuel Lopez Obrador, Rusya-Ukrayna savaşında çözümün diplomasiden geçtiğini savunarak "Biz hiçbir yere silah göndermiyoruz, biz barışçılız. Vatandaşlara koruma ve insani yardım yapılacak." ifadelerini kullandı.

03.51:  Kiev'e giden Sky News ekibine Rus sabotaj grubu tarafından ateş açıldı. O anlar kameralara da yansıdı.

02.55: Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, Ukrayna'da yaşanan krizin en ideal çözümünün diyalog ve müzakere yolu olduğunu belirtti.

01.49: Ukrayna'da hükümetin siber güvenlik yetkilileri, dünyanın dört bir yanından binlerce gönüllü hacker ve IT uzmanının Ukrayna'nın savunmasına yardım etmek için bir araya geldiği ve Rus organizasyonlarına siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

01.41: Sputnik'in aktardığına göre, CNN’nin açıklamasında, “Rusya’da yayınını durduruyoruz, aynı zamanda mevcut durumu ve sonraki adımlarımızı değerlendirmeye devam edeceğiz” ifadesine yer verildi.

00.40: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer güçlerin de dahil olduğu stratejik kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatından bu yana Rusya'nın nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında değişiklik görmediklerini belirtti.

Kirby, günlük basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Rusya'nın stratejik kuvvetlerini teyakkuza geçirmesi kapsamında nükleer silahlarını konuşlandırmasında herhangi bir değişiklik görüp görmediklerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmedik ve elbette ki bunu her gün yaptığımız gibi yakından takip ediyoruz. Şunu da yine ifade etmeliyim ki Bakan (Lloyd) Austin stratejik caydırıcılığımıza güveniyor ve kendi ülkemizi savunmamız konusunda rahat.”

00.30: Ukrayna Devet Başkanı Zelenski, NATO'ya sert bir tepki göstererek, "İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye" ifadelerini kullandı. Zelenski: "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

23.15: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumundan (Roskomnadzor) yapılan açıklamada, Rusya Başsavcılığının 24 Şubat'taki talebi üzerine twitter.com kaynaklarına erişimin Rusya Federasyonu’nda sınırlandığı bildirildi.

Açıklamada, ülkede ayaklanma çağrıları, aşırılık yanlısı faaliyetler, yerleşik prosedüre aykırı olarak düzenlenen toplu etkinliklere katılım içeren sitelere erişimi kısıtlama prosedürünü düzenleyen bilgi, bilgi teknolojileri ve bilgi koruma ile ilgili kanun gereği sınırlama kararının alındığı ifade edildi.????

23.07: BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

22.41: Sputnik'in aktardığına göre ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi planlamadığı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamanın satır başları şu şekilde:

  • Biden şu anda Putin ile görüşme niyetinde değil.
  • Biden, Rusya ile diplomasinin mümkün olduğunu düşünmeye devam ediyor.
  • ABD, yabancı bir ülkenin liderini öldürmeyi desteklemiyor.

22.30: Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.28: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.

22.23: Beyaz Saray, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirerek, Rusya’ya santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

Rusya’dan Facebook’a erişim engeli

21.15: Facebook, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) aldığı karar doğrultusunda ülkede yasaklandı.

4 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

3 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

2 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

1 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler