’Glutensiz’ ifadesi, sağlıklı anlamına gelmiyor
Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan bireyler için özel olarak üretilen ekmek ve benzeri gıdalar son dönemde sağlıklı bireylerin de diyet listelerinde yer almaya başladı. Söz konusu ana akım beslenme şekline ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulunan Uzm. Dyt. Mısra Aydın, "Sağlıklı bireyler için glutensiz diyet, gereksiz kısıtlamalara ve dengesizliğe yol açabilir. Unutmayın; önemli olan gluteni tamamen kesmek değil, beslenme kalitesini genel olarak iyileştirmektir" ifadelerini kullandı.
Çölyak hastalığında en büyük yanılgı: İlaçla tedavi mümkün değil
Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, “Çölyak hastalığı denildiğinde toplumda hala büyük bir bilgi eksikliği var. Oysa bu hastalık, sadece sindirim sistemini değil, vücuttaki pek çok organı da etkileyebilen ciddi bir tabloya dönüşebiliyor” dedi.
Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme
Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, "Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor" dedi.
Denizli'de sosyal belediyecilik projelerine onay
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, 2025’in ilk toplantısında, doğum yapan annelerden üniversite öğrencilerine, çölyak hastalarından arıcılara pek çok karar alınırken misafirhane ücretlerinde indirime gidildi.
Salihli Belediyesi’nden çölyak hastalarına destek
Salihli Belediyesi ve Çölyak Derneği, çölyak hastalarına destek amacıyla yeni bir kampanya başlattı. Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, “Belediyemiz, üzerine düşeni yaparak çölyak hastalarımıza destek olmaya devam edecek” dedi.
Glütensiz diyet: Çölyak hastalarının dikkat etmesi gerekenler
Çölyak hastalığında bilinen tek tedavi yönteminin glütensiz diyet uygulaması olduğunu belirten Diyetisyen Tuba Yıldırım, "Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamıştır. Glütensiz diyette yiyecekleri hazırlama ve saklama aşamasında kullanılan malzemelerin glüten içeren besinler ile bulaşa girmemesine dikkat edilmelidir" dedi.
Denemek için ektiler, çölyak hastalarından gelen taleplere yetişemez hale geldiler
Çölyak hastalarının besin kaynağı karabuğday toprakla buluşturuldu.
Resmi Gazete'de yayımlandı
Zincir marketlerde tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı zorunlu hale geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından, zincir marketler, glütensiz ürünler başta olmak üzere, ihtiyaca yönelik özel reyonlar açarak önemli bir eksiğin karşılanmasına katkı sunacak.
Dünya Makarna Günü "glütensiz" kutlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Glütensiz ve Organik Yaşam Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen "Dünya Makarna Günü" etkinliklerinde çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla katılımcılara glütensiz makarna ikram edildi.
Uzmanı çölyak hastaları için güvenli besinleri sıraladı
Çölyak hastalığının tek tedavi yönteminin glütensiz beslenme olduğunu hatırlatan Pediatri Diyetisyeni Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, doğru planlanmamış glütensiz beslenme programının çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine neden olabileceğini söyledi.
Glütensiz diyetle çölyak hastalığından korunmak mümkün
Glütensiz diyet yapılarak çölyak hastalığının önüne geçilebildiğine işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, “Ailesinde çölyak hastalığı olanların mutlaka kontrol yaptırmasında fayda var” dedi.
Prof. Dr. Sezikli’den çölyak hastalarına kritik uyarı
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli, çölyak hastalığında diyetin önemine dikkat çekerek, “Çölyak hastaları eğer diyet yapmazsa orta ve uzun vadede vücuttaki belli kanserlerde belirli artış oluyor” dedi.
'Tanı konamayan kısırlık vakalarında çölyak hastalarının oranı 6 kat daha fazla'
Güncel çalışmalar, çölyak hastalığının kadınların üreme sağlığını ve gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Çölyak hastalığı olan kadınlarda düşük ve erken doğum riskinin arttığını belirten Doç. Dr. Selçuk Selçuk, açıklanamayan kısırlık problemi olan çiftlerde çölyak hastalığının 6 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.
Glüten nedir? Glüten nelerde bulunur? Hangi besinlerde glüten yoktur?
Glüten hassasiyeti olan kişilerin diyetinin günlük 10 mg’dan az glüten içermesi önerilmektedir. Peki, glüten nedir? Glüten nelerde bulunur? Hangi besinlerde glüten yoktur?
Uzmanı uyardı: 'Çölyak hastalığı tedavi edilmediğinde birçok soruna yol açabiliyor'
Glüten hassasiyeti olarak bilinen çölyak hastalığının tedavi edilmediğinde birçok soruna yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Glüten son 50 yılda ekmek, makarna, soslar, salam gibi yiyeceklerin yapısında kullanılmaya başlandı. Ağır çölyak hastalığı olanlar fırının önünden dahi geçmemelidir. Çölyak tedavi edilmediğinde zamanla vücutta anemi, kemik erimesi, görme bozukluğu, cilt problemleri gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ancak glüten bir proteindir, çölyak hastalığı yoksa glüten mutlaka alınmalıdır” dedi.
'Glütensiz beslenme bağırsak sağlığına zarar veriyor' uyarısı
Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, çölyak hastaları haricinde glütensiz beslenmenin bağırsak florasına zarar verdiğini ve bu nedenle sağlıklı kimseye bu tip bir diyeti önermediklerini bildirdi.