Kuş cenneti tehlikede!
İzmir'de İnciraltı kıyılarındaki yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Dalyanı deniz maruluyla kaplandı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, önlem alınmazsa dalyanın iki, üç yıla kalmadan bataklığa dönebileceğini belirterek, "Bunun sonucu olarak da kuşlar gelmeyecektir, Çakalburnu Dalyanı'nı kuş cennetinden bataklığa çevirmeyelim" dedi.
İzmir Körfezi'nde bolca bulunuyor: Türk mutfağına kazandırılacak
‘Deniz marulu’ proteinli alternatif gıda olarak kullanılabilecek.
Deniz marulu uyarısı: Kuş cennetini kaybederiz
İzmir’de İnciraltı kıyılarındaki yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü, deniz marulları ile kaplandı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bunun anlamı şu; körfez kirliliğe çok doygun. En küçük güneş çıktığı anda bir anda deniz marulları patlıyor. Kışın göbeğinde dahi sıcaklık birkaç derece arttığı anda dahi bir anda marullar patlıyor. Körfezi bir an önce iyileştirmek zorundayız. Bu lagünü kaybedersek, kuş cennetini de kaybederiz" dedi.
İzmir Köfezi'nde deniz marulu temizliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, her yıl sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde mevsimsel koşullar sonucu ortaya çıkan ve Körfez’in sığ bölgelerinde biriken deniz marulları ve kırmızı alglerin temizlenmesi için çalışmalara başladı.
İzmir Körfezi'nde deniz marulları yok olmadı: Kronikleşti!
Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'nde son 1 yıldır yok olmayıp, deniz yüzeyinde görülmeye devam eden 'deniz marulu'na ilişkin "Bu aslında denizin kirliliği kadar şiddetli kuraklığın da bir sonucu. Deniz marulları, geçtiğimiz yıl mart ayından beri hiç yok olmadan günümüze geldi. Bu, bir rekordu" dedi.
Körfezdeki deniz marulları, ambalaj sektörüne umut olacak
İzmir Körfezi’nde özellikle yılın belli dönemlerinde yoğunlaşan ve halk arasında ‘deniz marulu’ olarak bilinen ulva lactuca, bilimsel bir çalışmanın öznesi oldu. Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) Akademi tarafından geliştirilen proje ile çevre kirliliği ve kokuya sebebiyet veren deniz marullarının ambalaj sektöründe ham madde olarak kullanılması hedefleniyor.
Ege Denizi’nde ‘deniz marulu’ tehlikesi!
Prof. Dr. Doğan Yaşar, normalde aralıkta yok olan, halk arasında 'deniz marulu' olarak bilinen plankton patlamasının bu yıl 10'uncu ayda da suda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Yaşar, “Yok olmaz ve denizdeki varlığını sürdürürse olumsuzluk yaratacaktır. Çünkü deniz marulları sudaki oksijeni tüketiyor” dedi.
İzmir'de korkutan 'deniz marulu' yoğunluğu: Körfez'in komaya girdiğinin bir göstergesi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de tüm zamanların en uzun süreli deniz marulunun görüldüğüne dikkat çekerek, "Kasım ayının sonunda halen deniz marullarının görülmesi, Körfez'in komaya girdiğinin bir göstergesidir. Bilimin dedikleri yapılmadığı sürece deniz marullarını görmeye devam edeceğiz" dedi.
İzmir'de sahil 'deniz marulu' ile yeşile büründü: 'Temmuz başında bunu görmek çok şaşırtıcı' (03 Temmuz 2022)
Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde deniz yüzeyinde yeşil bir örtü oluştu. Halk arasında 'deniz marulu' olarak adlandırılan yosunların neden olduğu görüntünün sürpriz olmadığını ifade eden Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Temiz körfezde bu olmaz. Avrupa'nın en iyi arıtma sistemlerine sahibiz ama denizimiz hala kirli. Temmuz ayının başında bunu görmek çok şaşırtıcı" dedi.