Cumhuriyet
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
4°C Parçalı az bulutlu İstanbul
Cumhuriyet'in Egesi Kültür Sanat Gurme Yerel Gündem Eğitim Bilim ve Teknoloji Sürdürülebilirlik eGazete Resmi İlanlar
Dolar 43,36
Euro 50,46
Sterlin 55,62
Bitcoin 4.841.076,34
Gram Altın 6.499,52
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
Cumhuriyet Daily
Cumhuriyet TV
Cumhuriyet'in' Egesi
Cumhuriyet Kitap
Cumhuriyet Pazar
Pazar Yazıları
Gurme
Keşfet
Bütün Cumhuriyet arşivi her yerde ve her an yanınızda! İster telefondan, ister bilgisayardan.
  • Cumhuriyet Arşiv
  • 1930 Yılından Bugüne
  • 5.485.115+ Haber Kupürü
App Store Google Play
50 BİN +
İndirme
Size En
Uygun Paketi
Seçin
4.5
değerlendirme
Abonelik
Seçeneklerini
İnceleyin
Edebiyatın ve Kültürün Nabzı

Kitap dünyasına açılan kapınızı aralayın! En sevdiğiniz kitapları indirimli fiyatlarla keşfedin ve hayal gücünüzü genişletin.

İncele

Menü

Giriş Yap Kayıt Ol
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Resmi İlanlar
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Pazar
Sürdürülebilirlik
Cumhuriyet Kitap
Gurme
Sağlık
Bilim ve Teknoloji
Moda
Eğitim
Gezi
Çevre
Otomotiv
İş Dünyası
Astroloji
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Cumhuriyet
Cumhuriyete Özel Giriş Yap
Cumhuriyet Daily Cumhuriyet TV Cumhuriyet'in Egesi Cumhuriyet Kitap Cumhuriyet Pazar Pazar Yazıları Gurme Keşfet
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Kitap
Moda
Cumhuriyet Pazar
Gurme
Bilim ve Teknoloji
İş Dünyası
Haberler Travma sonrası stres bozukluğu
Sessiz miras: Annenin travmaları nesilden nesile aktarılıyor Sessiz miras: Annenin travmaları nesilden nesile aktarılıyor Yapılan bilimsel araştırmalar, annelerin geçmişte yaşadığı travmaların yalnızca onların ruh sağlığını değil, çocuklarının gelişimini de etkileyebildiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, “anne travması” konusunun toplumsal bir sağlık meselesi haline geldiğini vurguluyor.
David Beckham ve Victoria Beckham'ın eski koruması ölü bulundu David Beckham ve Victoria Beckham'ın eski koruması ölü bulundu David Beckham ve Victoria Beckham'ın eski koruması, Kraliyet Deniz Piyadesi Craig Ainsworth, uzun süredir mücadele ettiği travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve kişisel zorlukların ardından hayatını kaybetti.
Zihinsel sağlık sorunlarını koklayarak tespit ediyor Zihinsel sağlık sorunlarını koklayarak tespit ediyor Köpekler sadece sadık dostlarımız değil, aynı zamanda insan sağlığına katkıda bulunan muazzam yeteneklere sahip canlılar. Zihinsel sağlık konusunda köpeklerin insanların zihinsel sağlık durumlarını anlayabildiğini ve bazı durumlarda bu sorunları tespit edebildiğini gösteriyor.
Ebeveynler dikkat ! Bu cümleler travma oluşturuyor Ebeveynler dikkat ! Bu cümleler travma oluşturuyor Sağlıklı ve doğru bir birey yetiştirmek isterken farkında olmadan yaratılan travmalar geleceğe etki ediyor. İşte çocuklarda travma yaratan cümleler
Depremlerin ardından 'travma sonrası stres bozukluğu' uyarısı Depremlerin ardından 'travma sonrası stres bozukluğu' uyarısı "Travma sonrası stres bozukluğu olan insanlar kaygı, stres ve tehlike olmadığı durumlarda bile korku duyarlar. Travma yaratabilecek bir savaş ya da 'kaç' durumunda kalmış çoğu kişi bu durumdan bir şekilde etkilenir" diyen Psikiyatri Bölümü Uzm. Dr. Rıfat İnci, "Bir deprem felaketi geçirdiyseniz artık yüksek katlı evlere girmek istemeyebilirsiniz" açıklamasında bulundu.
Deprem sonrası 'ikincil travma' belirtilerine dikkat! Deprem sonrası 'ikincil travma' belirtilerine dikkat! Deprem gibi felaketlerden sonra görülebilen ikincil travmanın ne olduğu hakkında bilgi veren Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Tutkun, “Gözlenen ruhsal ve fizyolojik etkilenme ve zorlanmaları açıklayan psikiyatrik tablo, ikincil travmatik strestir. Bu yaşantı, başka birinin başına gelen travmatik olayla ilgili bilgi edinme sonucunda ortaya çıkan duygu ve davranışları içermektedir” dedi.
Psikolog Karaçiçek: 'Stres bozukluğu tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hale gelebilir' Psikolog Karaçiçek: 'Stres bozukluğu tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hale gelebilir' Deprem gibi büyük ve travmatik olaylar sonrasında en fazla rastlanan rahatsızlıkların akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, “Bu rahatsızlıklar tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hale gelebilir” dedi.
'Kadınlarda travma sonrası stres 2 kat fazla' 'Kadınlarda travma sonrası stres 2 kat fazla' Uzman Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, “Yapılan araştırmalar kadınların erkeklere oranla ruhsal travmalardan sonra, travma sonrası stres bozukluğuna daha sık yakalandığını göstermekte ve travmanın türü ne olursa olsun, kadınlarda bu durumun erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülmektedir” dedi.
Deprem sonrası stres bozukluğu ortaya çıkabilir Deprem sonrası stres bozukluğu ortaya çıkabilir Yaşanan depremden birçok kişinin psikolojisinin etkilendiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahsen Büyükavşar, "Deprem, travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir" dedi.
Depremin ardından travma sonrası stres bozukluğunda 'psikolojik ilk yardım' önerisi Depremin ardından travma sonrası stres bozukluğunda 'psikolojik ilk yardım' önerisi Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkım yaratan depremin ardında Psikoloji Bilim Uzmanı ve Aile Danışmanı Elif Erbil, afetin insan sağlığını olumsuz etkilememesi için yapılması gereken ilk şeyin psikolojik ilk yardım olduğunu söyledi.
'Depremzedelerde fobik bozukluklar ortaya çıkabilir' 'Depremzedelerde fobik bozukluklar ortaya çıkabilir' Hatay'daki evi depremde yıkıldıktan sonra Burdur'da ailesiyle yurda yerleştirilen Abdullah Alkaya (38) binalara girmeye korktuklarını söyledi. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Sunar Birsöz ise depremzedelerde karanlıkta kalamama, kalabalığa girememe, kapalı yerde duramama, asansöre binememe, camlar kapalıyken oturamama gibi fobik bozukluklar ortaya çıkabileceğini söyledi.
Depremzedeye yaklaşım nasıl olmalı?  Depremzedeler ile nasıl  konuşulmalı? Depremzedeye yaklaşım nasıl olmalı? Depremzedeler ile nasıl konuşulmalı? Depremlerin travma oluşturma açısından çocukları, hamile kadınları, sevdiklerini kaybetmiş bireyleri ve ruhsal hastalıkları olan kişileri etkilediğini belirten Dr. Mert Akcanbaş, depremi yaşayan insanlarla konuşurken bazı söylemlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekiyor. Depremi yaşayan insanlara yaklaşımın öneminden bahseden Dr. Mert Akcanbaş, eleştirel ve suçlayıcı söylemlerden uzak durulmasını, ‘Zaman her şeyin ilacı’, ‘Dua et sen hayattasın’, ‘Senden beter durumda olanları düşün’ şeklindeki konuşmalardan kaçınılması gerektiğini söylüyor.
Travma sonrası stres bozukluğu nedir, neden olur? Travma sonrası stres bozukluğu nedir, neden olur? Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) hemen hemen herkes tarafından bilinen yaygın psikolojik problemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

En Çok Okunanlar

CHP'nin yeni miting adresi belli oldu!
CHP'nin yeni miting adresi belli oldu! CHP, 'Millet İradesine Sahip Çıkıyor' temalı mitinglerine devam ediyor. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yeni miting adresini duyurdu.
Gölette ölümde cinayet şüphesi
Gölette ölümde cinayet şüphesi Denizli'nin Buldan ilçesinde kaybolduğu belirtilen gölette cesedi bulunan İbrahim Kayaaslan'ın (39) ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eşi Saime Kayaaslan (38) tutuklandı. Kayaaslan’ın eşinin içkisine ilaç kattığı, baygınlık geçirdikten sonra gölete sürükleyip, boğulmasına neden olduğunun değerlendirildiği ifade edildi.
Noa Lang'ın Galatasaray'a maliyeti belli oldu!
Noa Lang'ın Galatasaray'a maliyeti belli oldu! Galatasaray'ın, Hollandalı kanat oyuncusu Noa Lang ile anlaşmaya vardığı iddia edildi. İtalyan basını, 26 yaşındaki oyuncunun Galatasaray'a maliyetini duyurdu.
Colani-Abdi görüşmesi bitti
Colani-Abdi görüşmesi bitti Suriye'de yönetimi ele geçiren cihatçı HTŞ'nin lideri Colani ile terör örgütü SDG’nin lideri Mazlum Abdi Şam’da bir araya geldi. “Ateşkes ve entegrasyon görüşmesi olumsuz sonuçlandığı” açıklaması geldi.
İspanya’da hızlı tren faciası
İspanya’da hızlı tren faciası İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin Kurtuba kenti yakınlarında iki hızlı trenin karıştığı kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 39'a yükseldiği bildirildi.
'O gol üç puandan fazlası'
'O gol üç puandan fazlası' Trabzonspor, Süper Lig'in 18. haftasında deplasmanda karşılaştığı Kocaelispor'u 2-1 mağlup etti. Spor yazarları karşılaşmayı kaleme aldı.
İstanbul Valiliği yarını işaret etti, uyarılarda bulundu
İstanbul Valiliği yarını işaret etti, uyarılarda bulundu İstanbul Valiliği, kentte yağmur ve karla karışık yağmurun devam edeceğini belirterek, buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. "20 Ocak Salı günü havanın, parçalı çok bulutlu, sabah ilk saatlerde aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor" denildi.
Kumar odası, 300 bin dolar ve özel uçuş ayrıntısı...
Kumar odası, 300 bin dolar ve özel uçuş ayrıntısı... Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan ve yaklaşık 2 hafta önce serbest bırakıldığı öğrenilen sosyal medya ünlüsü Rabia Karaca’nın savcılıkta verdiği ek ifade ortaya çıktı. Karaca, İBB Davası’nda firari konumdaki iş insanı Murat Gülibrahimoğlu ile ilgili iddialarını yineledi.
Hemen Reklam Ver
Reklamsız Cumhuriyet
eGazete Giriş
Mesafeli Satış Sözleşmesi Teslimat ve İade Şartları
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye
© Tüm Hakları Saklıdır · 2010
Hemen Reklam Ver
  • Reklamsız Cumhuriyet
  • eGazete Giriş
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Teslimat ve İade Şartları
App Store Google Play
© Tüm Hakları Saklıdır · 2026
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye