Sağlıklı yaşam için günde ne kadar tuz tüketilmeli?
Tuz, yemeklerimize lezzet katan önemli bir bileşen olsa da, aşırı tüketimi sağlığımıza zarar verebilir. Peki, sağlıklı bir yaşam için günlük tuz tüketim miktarı ne olmalı? İşte doğru miktarı bulmanın ipuçları.
Sağlığınızı riske atmayın: Günlük tuz tüketimine dikkat
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Ünal, aşırı tuz tüketiminin başta hipertansiyon olmak üzere böbrek hastalıkları, inme ve obezite gibi birçok sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.
Kardiyoloji uzmanı uyardı: Fazla tuz tüketimine dikkat!
Fazla tuz tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, özellikle Türkiye’de günlük tuz tüketiminin önerilen miktarın neredeyse iki katı olduğunu belirterek hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları ve inme gibi sağlık problemlerine davetiye çıkardığını anlattı.
Prof. Dr. Canan Karatay'dan sofralardaki tehlikeye karşı uyarı: "Doğru kullanılmazsa ölüm getirebilir"
Yaptığı yemek önerileriyle özellikle sosyal medyada geniş bir hayran çevresine ulaşan Prof. Dr. Canan Karatay, bu önerisinde sofralarımızda ve yemeklerimizde bulunan tehlikeye karşı uyardı.
Her sofrada var: Organ yetmezliğine neden oluyor
Tuz, her sofrada yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip bir madde. Ancak fazla tüketildiğinde, organ yetmezliği dahil pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor.
Sağlıklı yaşam için ne kadar tuz kullanmalıyız?
Tuz, yaşam için hayati önemde. Ancak fazla tüketmek de yüksek tansiyon ve başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.
Uzmanından uyarı : Fazla tuz tüketimi, böbrek hastalığı nedeni
Fazla tuzun insan sağlığı için zararlarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, “Fazla miktarda tuz alımı hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi çeşitli hastalıklar için önemli bir risk etmenidir” dedi.
Diyetisyenden 'tuz tüketimi' uyarısı!
Ödem probleminin herkesin zaman zaman karşılaştığı bir sorun olduğunu söyleyen Diyetisyen Cemre Kamalı, "Bedeninizde, ayaklarınızda, bileklerinizde hissettiğiniz şişlik, yüzüğünüzün parmağınızı sıkması gibi durumlar ödemin işaretidir. Tuz tüketiminin fazla olması vücutta ödeme neden olan etmenlerin başında gelmektedir" dedi.
Uzmanından kalp yetersizliği olan hastalara bayramda 'et ve tuz' uyarısı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Nasır Binici, özellikle bayram sürecinde kırmızı et ve tuz tüketimindeki artışa bağlı kalp yetersizliği olan hastaların acillik olmaması için dikkatli davranmasını istedi.
'Türkiye’de tuz tüketimi 3 gram azaldı'
Türkiye’de tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak 2010 yılından itibaren uygulanan ve ulusal program çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonuç vermeye başladı. İlk olarak günlük tüketilen ana besin maddesi ekmeğe katılan tuz miktarı düşürülürken lokantalardaki masalarda bulunan tuzlukların da kaldırılması sağlandı.
'Her yıl 10 milyon 400 bin insan aşırı tuz ve hipertansiyondan ölüyor'
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, her yıl 10 milyon 400 bin insanın aşırı tuz ve hipertansiyona bağlı hayatını kaybettiğini belirterek, "Tuz sessiz ve seri katil" dedi.
Uzmanı uyardı: Sofradan tuzluğu kaldırın
Daha sağlıklı bir hayat sürebilmek için yaşamsal önemi tartışılmaz olan tuzdan vazgeçmenin mümkün olmadığını ancak günlük alımını azaltarak fazlasının getireceği ölümcül sağlık sorunlarından korunmanın mümkün olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Murathan Uyar, “İşe sofraya getirilen tuzluğu kaldırmak ve tadına bakmadan yemeğe tuz eklemek huyundan vazgeçmekle başlayın. Tuz alımı kısıtlanırsa, dünyada 2.5 milyon kişinin ölümünün engellenebileceği hesaplanmaktadır” dedi.
Aşırı tuz tüketimi inmeyi tetikliyor
Antalya Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, "14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası" nedeniyle açıklama yaptı. Çelik, aşırı kullanılan tuzun hipertansiyon ve ölümcül hastalıklara neden olduğuna dikkat çekti.
Uzmanından yemeğin tadına bakmadan tuz atmayın uyarısı
Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla fazla tuz tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Güven, “Aşırı tuz tüketimi böbreklere zarar veriyor ve böbrek hastalığına zemin hazırlıyor. Fazla tuz tüketenler potansiyel böbrek hastasıdır” dedi.
'Fazla tuz böbrek yetmezliği riskini artırıyor'
"Ülkemizdeki tuz tüketimi halen çok yüksektir. Bunu azaltarak pek çok sağlık sorunu; hipertansiyon, kalp krizleri, felç/inme, kronik böbrek hastalıkları engellenebilir" diyen Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Şehmus Özmen, yurttaşlara uyarılarda bulundu.
'Tuz içeriği yüksek' ve işlenmiş gıdalardan uzak durun!
Doç. Dr. Servet Altay, risk grubundaki kalp hastalarının tuz içeriği yüksek işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durması tavsiyesinde bulundu.
İyot eksikliğine karşı günde yarım çay kaşığı tuz yeterli
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, vücut için gerekli olan minerallerin başında yer alan iyotun eksikliği belirtilerine ve tedavi yöntemine değinerek önemli bilgiler verdi.
