Aykut Küçükkaya

İktidara ‘can alıcı’ sorular...

10 Mayıs 2021 Pazartesi

Dört vahim olay var... Öyle açık ve net bir durum ki ülkeyi yönetemeyen iktidar, dört sarsıcı olayın kiminde yön saptırmak istiyor, kimini zamana yayarak unutturmak...

Veryansın TV’nin internet sitesinde yayımlanan “cüppeli amiralin tarikat ziyareti...” Aradan tam 45 gün geçti... İktidar kanadından birbiri ardına açıklamalar geldi... Sonrası derin bir sessizlik... Ankara’da yürütülen soruşturmanın sonuçlanması için iktidar neyi bekliyor? Bugün Cumhuriyet’in manşetini, başyazımızla birlikte bu önemli konuya ayırdık. Tüm ayrıntılarıyla, görüşlerle birinci ve iç sayfamızda okuyacaksınız. İnsan soramadan edemiyor:

“Yoksa bu amiral sizin onay verdiğiniz tarikattan mı? ‘Kandırıldık’ dediğiniz FETÖ’den hiç ders almadınız mı?”

***

CHP’nin iktidara sorduğu “128 milyar dolar nerede” sorusu güncelliğini koruyor... İktidar kanadından soruya çelişkili, tutarsız ve birbiriyle örtüşmeyen yanıtlar verilmesi kamuoyunu tatmin etmedi. AKP’nin videolu yanıtı da deyim yerindeyse tartışmaya “tuz biber ekti...” Öyle gözüküyor ki AKP’nin sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı animasyon film, AKP içinde kavga, tartışma çıkarmış... İnsan AKP’nin hazırladığı çizgi filmi izleyince sormadan edemiyor:

“Sahi!.. 128 milyar dolar nerede?”

***

Bir diğer vahim olay da OdaTV’de yayımlanan haberin ardından yaşanıyor. Bir bakanın ismi, kendine ve eşine ait şirketin ürettiği dezenfektanı bakanlığa satmasıyla gündeme geliyor... Bakan, olayı doğruluyor, bir gece yarısı Erdoğan imzasıyla görevden alınıyor... Sonra ne mi oluyor? Olay yargıya gidecek diye beklerken bakıyorsunuz Erdoğan yeni bakanı açıklıyor, “eski bakana teşekkür” ediyor. Ve insan yine sormadan edemiyor:

“Acaba AKP’liler, ‘Bu bakana dokunulursa, o tuğlayı çekersek, altında kalırız’ diye mi düşünüyor?”

***

Gelelim “aşı” olayına... “Halk, Covid aşıları nerede diye” soruyor... Yanıt çok gizemli... Neredeyse Sağlık Bakanı’nın demeçleri çok bilinmeyenli, gizemli bir matematik sorusuna dönüştü... Şu aşıdan 100 milyon doz, bu aşıdan 50 milyon doz, yok şundan 90 milyon doz... Hesabı Erdoğan bile anlayamamış ki inceden bakanına bir ayar bile verdi... Neyse ki Bahçeli bu hesap işine girmedi... İnsan, insan sağlığı açısından sormadan edemiyor:

“Çin’le şubat ayında yapılan sözleşme gereği Türkiye’ye teslim edilmiş olması gereken 50 milyon doz aşı nerede?”

***

97 yıllık çınarımız Cumhuriyet bu soruların peşini bırakmayacak... İktidara, Cumhur İttifakı’na sormaya devam edecek...


DEĞERLİ OKURLARIMIZA 

Pazar günleri iç ve dış siyasetteki gelişmeleri “Pazar Yazıları” başlıklı köşesinde kaleme alan Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun yoğun çalışma temposunun ardından kısa bir dinlence için yazılarına ara verdi. Birkaç haftalık dinlencenin ardından Alev Coşkun “Pazar Yazıları”yla okurlarımızla buluşacak.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları