Rantçılar henüz Eskişehir’e çullanmadı
Ceren Kumbasar
Son Köşe Yazıları

Rantçılar henüz Eskişehir’e çullanmadı

31.01.2016 19:32
Güncellenme:
Takip Et:

Türkiye’de şehircilik denilince hiç tartışmasız akla gelen ilk isim Yılmaz Büyükerşen. Eskişehir’de bir efsane o. Rektörlük zamanından başlayan iddiası ve ünü, belediye başkanlığı döneminde logaritmik bir artışla devam ediyor.

Büyükerşen’in yaptığı işler o kadar ilgi çekici ve katma değeri yüksek ki, Porsuk Çayı’nın kenarında yürümeden, Balmumu Müzesi’nde Ata’nın önünden geçmeden, Kent Park’ta Eskişehir denizinin kenarında bir çay içmeden bu projelerin önemi de değeri de anlaşılamıyor. Hatta insan, belki bu coğrafyanın insanı, kendisinin gerçekliğinden de şeffaflığından da şüphe ediyor.

Şehirleri yaşanır kılmak için mimar ya da şehir plancısı olmaya gerek olmamasının, aklı selim bir yöneticinin bir şehirde nelere muktedir olabildiğinin müstesna bir örneği o; tüm sıfatlarından arındırılmış olarak işte Yılmaz Büyükerşen.

En ünlü ‘Şehirci'

- Belediye başkanı olarak görev yapan bunca mimar, mühendis yani şehircilik konularına çok daha yakın olduğu düşünülen bölümleri okumuş başkan varken, nasıl oldu da bir işletme profesörü olarak şehircilik denilince akla ilk gelen isim oldunuz?

Akademisyenlik ve üniversite rektörlüğüm sırasında gittiğim bütün ülkelerin şehirleri ve uygarlıklarını dikkatle inceler bazı sentezlere varırdım. Şehir yaşamlarını zenginleştiren sanat ve kültürün önemi hep dikkatimi çekerdi. Liseyi bitirdikten sonra mimarlık bölümünü kazandığım halde ekonomik yetersizlik nedeniyle gidemediğim Güzel Sanatlar Akademisi’nin içimde bıraktığı ukdeyi, Anadolu Üniversitesi kampusunu kurarken bir parça gidermeye çalışmıştım. Daha sonra rahmetli Bülent Ecevit bana “Sosyal demokratlar olarak, biz şehircilikte pek başarılı olamadık, size doğup büyüdüğünüz şehirde örnek bir belediyecilik yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını teklif ediyorum” demesi ile bir şans yakaladım.

Avrupa Konseyi’nin “Avrupa şehir şartı” kurallarından da olanaklarımız ölçüsünde yararlanmaya çalıştım. Tabii, kamu maliyesi ve bütçe hocası olmamın da bana faydası olduğunu ilave etmeliyim.

Rektörlüğüm sırasında üniversitede “2000’li yıllarda nasıl bir Eskişehir olmalı” konulu seminerler de yapardık. Bu seminerler sonunda, o tarihteki yerel yöneticilerin ilgilenmediği fikir projelerimiz ve başkan seçildikten sonra da Türkiye’de ilk kez bir kent için düzenlediğimiz “Ortak Akıl Arama Konferansı” da yolumuzu aydınlattı. İlk seçimde kent merkezindeki üç belediyeyi de kazandık. Meclislerin çoğunluğu genç öğrencilerimden oluşmuştu. Bugünkü turistik Eskişehir’i oluşturan projeler o dönemde olgunlaştı, başlatıldı ve sürdürülebilir hale geldi.

1 kelime 1 cevap

1. En sevdiği şehir Eskişehir – Londra

2. En beğendiği park Sazova, Bilim, Kültür, Sanat Parkı – Hyde Park

3. En beğendiği bina Tac Mahal

4. En beğendiği ülke Avusturya

 

Gezi Parkı ruhunu taşıyoruz

- İnşaat, konut sektörünün anavatanı İstanbul. Ancak son 5 yıldır markalı inşaat firmaları bütün büyük şehirlerde proje geliştirir oldu. Sektörü hem Türkiye genelinde hem Eskişehir özelinde nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, maalesef teknoloji üretip kalkınabilen bir ülke olmadığı için, ekonomimiz inşaat sektörü sayesinde ranta dayalı bir çırpınma içinde çarpık ve sorunları her geçen gün artan bir kentleşme çıkmazına doğru ilerliyor. İnsanlarımız yaşadıkları şehirlerde mutlu olamıyor. İstanbul’da yükselen plansız gökdelenler bana akılsızca ve acımasız şekilde öldürülen bir kentin mezar taşları gibi görünüyor. Bizim şehrimiz de maalesef TOKİ denen dertten kısmen de olsa nasibini aldı. İstanbul’un rantçıları henüz üstümüze çullanmadı.

- Şehircilik açısından yapılan en büyük yanlış nedir sizce?

En büyük yanlış, şehirlerin nazım planlarının olmaması ile birlikte, plan yapmak isteyenlerin de karşısında belediyecilik ve uygar şehircilik anlayışından uzak merkezi hükümet politikaları, tutarsız yasalar, yerel ve genel siyasetçiler, rant vurguncuları, çeşitli meslek kuruluşları, sözüm ona bazı akademisyenlerden oluşan bilirkişilere göre karar veren yargı düzeni vardır.

- Eskişehir’de kaç riskli bina var ve bu konuda nasıl bir çalışma sistematiğiniz var?

Kentsel dönüşüm mü, yerinde dönüşüm mü? Belediyemizce çalışması şehir merkezinde yürütülen Riskli Alanda; 1275 adet bina var, “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” alanlarında toplam 485 adet bina bulunmakta. Riskli alanda ve kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanlarında, bizim çalışmalarımızın temel prensibi yerinde dönüşüm. Zaten doğrusu da dünyada uygulanan biçimi de bu.

- İki yıl önce giderek artan yapılaşmaya büyük bir itiraz geldi ve Gezi Parkı olaylarını yaşadık. Hem bu konudaki değerlendirmenizi merak ediyorum hem de olmayacağını biliyorum ama diyelim Eskişehir’de bir park için böyle bir tepkiyle karşılaştınız. Tepkiniz ne olur?

Allah’a şükürler olsun ki, Eskişehir halkı ve üniversitelerimizin gençleri kente sahip çıkmak konusunda Gezi Parkı ruhunu fazlası ile taşıyor. O yüzden bu soru varsayımsal olarak bile cevaplanamaz.

Biz hektarlarca alanlarda parklar yapmaya devam ediyoruz. 1999’dan beri halk yaptığımız parklarımıza sahip çıkıyor. Diğer illerden parklarımızı görmeye ve gezmeye gelenler turizmin önemli bir kısmını teşkil ediyor. Sadece turizm açısından değil belediye başkanları geliyor parklarımızı görmeye. Üstelik laf aramızda sadece CHP’li başkanlar gelmiyor parklarımızı ziyarete!

Efsane başkan

- Dört beş dönemdir başkanlık yapan başka başkanlar da olduğu halde hem Eskişehir hem de siz efsane olarak anılıyorsunuz. Sizce sizi efsane yapan başarınız hangisi?

Bizim ki, Eskişehir’de tarih boyunca arka arkaya 5’er yıllık dört dönem. Benim başkanlığım, Allah ömür verirse bu dönem sonunda kesintisiz 20 yıl olacak. Bu süreçte yapabildiklerimiz pek çok. Galiba Eskişehir efsanesi yüzlercenin bir bileşkesi. “Efsane” efsanesi benim Akademi Başkanlığım ve Rektörlüğüm sırasında da kullanılırdı, başkan olunca da devam etti çok şükür. Ancak, efsane olup olmadığımı benim bilmem mümkün değil.

 

Yazarın Son Yazıları

Ihlamur’a dokunma

Ihlamur’a dokunma

Devamını Oku
03.07.2016
Demokratik şehircilik

Demokratik şehircilik

Devamını Oku
25.06.2016
Mayısta 1058 yeni firma

Mayısta 1058 yeni firma

Devamını Oku
18.06.2016
Uygulamacı Oscarları

Uygulamacı Oscarları

Devamını Oku
12.06.2016
Yeşile terk edin

Yeşile terk edin

Devamını Oku
05.06.2016
Gezi’yi anlamak (29.05.2016)

Gezi’yi anlamak

Devamını Oku
29.05.2016
Gezi’yi anlamak (29.05.2016)

Gezi’yi anlamak

Devamını Oku
29.05.2016
Şeffaf olmak bu kadar zor mu?

Şeffaf olmak bu kadar zor mu?

Devamını Oku
22.05.2016
Ne felsefe var ne mimari

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iki yeni projeyi daha onayladı. Biri, Kabataş’a yani Dolmabahçe’nin yanı başına yapılacak kanat çırpan bir martı şeklindeki transfer merkezi. Diğeri de Haliç-Unkapanı köprüsünün yerine yapılacak tüp geçit.

Devamını Oku
15.05.2016
Anneler

Anneler

Devamını Oku
08.05.2016
Sektör emekçileri

Sektör emekçileri

Devamını Oku
01.05.2016
Hobi olarak yine çılgın ol

CEREN KUMBASAR

Devamını Oku
17.04.2016
İtirafa övgü

CEREN kUMBASAR

Devamını Oku
10.04.2016
Sosyologlar işbaşında

Sosyologlar işbaşında

Devamını Oku
03.04.2016
Gezi’ye dokunamadık, AKM’yi yıkalım

Gezi’ye dokunamadık, AKM’yi yıkalım

Devamını Oku
06.03.2016
Küçük deyip geçme

En çok değer kazanan ilçeler Kağıthane, Esenyurt ve Taşdelen.

Devamını Oku
06.03.2016
Yanlış pazarlama stratejileri

Ceren Kumbasar

Devamını Oku
28.02.2016
Önüne geçilemeyen tapu sorunu

Önüne geçilemeyen tapu sorunu

Devamını Oku
21.02.2016
‘Kendi cumhuriyetim’ (14.02.2016)

Herkes hayal kurar, bazıları hayalleri gerçek kılar. Bugün size çok farklı bir proje tanıtacağım. Bu haberi okuduktan sonra eminim İstanbul trafiğine söylenirken aklınıza bu ev gelecek. Hayal ettiğimiz şeylerin sadece para kazanarak değil azimle, emekle de yapılabileceğini görmek umut verecek

Devamını Oku
14.02.2016
Rantçılar henüz Eskişehir’e çullanmadı

Büyükerşen, “İstanbul’da yükselen plansız gökdelenler bana akılsızca ve acımasız şekilde öldürülen bir kentin mezar taşları gibi görünüyor” diyor.

Devamını Oku
31.01.2016
Ya şimdi Ya asla

Ya şimdi Ya asla

Devamını Oku
10.01.2016
2016’da Başarının ABC’si

Gayrimenkul sektörü 2016’yı büyük umutlarla karşıladı. Seçimlerden sonra sektörün bazı istekleri de karşılandı. Ancak ne yazık ki sorunların ABCs’ i hâlâ önümüzde

Devamını Oku
03.01.2016
Tasarımcı yabancı olsun 3 ‘cent’ fazla olsun

Yarışmanın kazananı Ferrari tasarımcısı Pininfarina ve Aecom olurken “Neden Türkiyeli mimarlara güven duyulmuyor” sorusu gündeme geldi.

Devamını Oku
27.12.2015
Umut fakirin ekmeği

Umut fakirin ekmeği

Devamını Oku
20.12.2015
İnşaatın reformları

İnşaatın reformları

Devamını Oku
13.12.2015
Yeni nesillere bırakamayacağımız Türkiye

Yeni nesillere bırakamayacağımız Türkiye

Devamını Oku
06.12.2015
Geleceğe yatırım: Adalet

Geleceğe yatırım: Adalet

Devamını Oku
29.11.2015
Şehirler ruhunu kaybediyor, biz vergiden kazanıyoruz

Şehirler ruhunu kaybediyor, biz vergiden kazanıyoruz

Devamını Oku
22.11.2015
Faizler düşecek, fiyatlar artacak!

Faizler düşecek, fiyatlar artacak!

Devamını Oku
15.11.2015
Kentsel dönüşüm kavramını dönüştürmeli

Kentsel dönüşüm kavramını dönüştürmeli

Devamını Oku
08.11.2015
Sandık Sandınız Sandılar

Sandık Sandınız Sandılar

Devamını Oku
01.11.2015
Bir Ülkeyi İnşa Etmek; Oy ve Ötesi

Bir Ülkeyi İnşa Etmek; Oy ve Ötesi

Devamını Oku
25.10.2015
İnşaat neden hâlâ üvey evlat?

İnşaat neden hâlâ üvey evlat?

Devamını Oku
18.10.2015
Reklamlar denetlenmezse mağdurlar bitmez

Reklamlar denetlenmezse mağdurlar bitmez

Devamını Oku
11.10.2015
Seçimden önce yatırım yapılır mı? (2)

Seçimden önce yatırım yapılır mı? (2)

Devamını Oku
04.10.2015
SATMAK YA DA SATMAMAK:

SATMAK YA DA SATMAMAK:

Devamını Oku
27.09.2015
Seçimden önce yatırım yapalım mı?

Seçimden önce yatırım yapalım mı?

Devamını Oku
20.09.2015
Sektöre acil destek!

Sektöre acil destek!

Devamını Oku
13.09.2015
Doğru yatırım için püf noktaları

Konut yatırımı ince eleyip sık dokunulması gereken bir yatırım. Herkesin hayatında belki de bir kez konut sahibi olduğunu düşünürsek, bunun önemi daha da iyi anlaşılır. Doğru yatırım için 6 adımı derledik. Ayrıca 250 bin liranın altındaki 6 projeyi mercek altına aldık.

Devamını Oku
05.09.2015