Cüneyt Arcayürek

Değerlendirme!

09 Nisan 2015 Perşembe

Meclis’teki dört partinin aday listeleri açıklandı. Parti içi ya da ülkenin yararlarına dönük hangi tavırları sergileyeceği bilinmeyen, değişik olaya gebe parti listeleri.
Örneğin AKP adayları listesi.
Bu listeden vekil olarak gelenler daha önceki AKP grubu gibi tepeden gelen emirlere kayıtsız şartsız itaat edeceklerden oluşan bir parti grubu mu oluşturacaklar yoksa...
...Bay RTE’nin dizginlenemeyen ihtiraslarına alet olarak, ne derse el kaldırmayı görev bilen bir grup mu olacaklar?
AKP listeleri incelenecek olursa, RTE’ye bağlılığını kanıtlamış bir kadronun aynen muhafaza edildiği kolaylıkla görülebilir.
Bu kadro parti içinde de dışında da Saray’a bağımlı siyaseti aynen korumak, savunmak görevini dün nasıl üstlenip savundularsa yeni Meclis’tekiler de aynı görevi yürüteceklerdir.
Zaten genel başkanları da RTE koşutunda politikaları izlemekle görevli olduğunu kanıtlamış değil midir?

***

Her seçim toplumda yeni umutların doğmasına; kiminde iktidarın değişeceği, kiminde muhalefetin büyüyüp serpileceği umutlarının yeşermesine neden olur...
Oysa bizde, özetleyerek söylemek gerekirse, listeler her partide olduğu gibi AKP’de de aynı tas aynı hamam ama kısmen tellakların değiştiği atasözünü anımsatan yeni bir dönemin başladığını adeta müjdeliyor.

***

Son yıllardaki kadınla ilgili olumlu tartışmalar, saptamalar kadının toplumda hayli olumlu bir mesafe almasına ne-den oldu.
RTE’nin kadının fıtraten erkekle aynı düzeyde kabul edilemeyeceği safsatasıyla kadının değeri bir kat daha önem kazandı ve...
...dört partinin listelerinde kadın adayların yüksek sayıda olması da bu tartışmanın verimli sonucu.
Partilerin kadını, toplumda birden patlayan kadına yakın ilgiyi oy sorununa çare olur diye mi listelere aldıkları sorusu, seçimden sonra kadına partide önemli görevler verip vermeyecekleriyle kanıtlanacak!
Bugüne dek örneğin AKP, adeta bir süs olsun diye Bakanlar Kurulu’nda bir kadına yer verdi. Onca değerli içeriği olan kadınları valiliğe, bir önemli genel müdürlüğe, müsteşarlığa atamadı.
Bu orantısız değerlendirmelere muhalefet partileri devamlı ve istekli bir karşı duruş da sergilemedi. Ne zamana kadar?
Kadının toplumdaki yeri nihayet keşfedilinceye kadar ve de...
...kadının seçimde önemli bir oy potansiyeli olduğunu anlayacakları düne kadar...

***

AKP dışındaki partilere gelince; CHP’de genel merkezle uygun adım siyaset yapacaklar listelerde, genel başkanın kullandığı kontenjanla çoğunlukta.
Listelerde yer alan yedi gazeteci arasında başta Mustafa Balbay bileğinin hakkıyla aday oldu. Genel başkana geçen yıllar gazetelerinde hizmet vermiş Enis Berberoğlu ve Utku Çakırözer gibi, kontenjandan aday yapılarak taltif edilenler de var elbette!
Genel başkan Ermeniden Romana, Aleviden Sünniye kadar her gruptan aday göstererek CHP’yi oy bazında da renklendirmek uğruna partiye ulusal değil, uluslararası görüntü veriyor.

***

FB’yi ve takımı ölüme sürükleyen olay, bir terör olayıdır; pekâlâ ama faillerini bu olaya sürükleyen, bir türlü yazılamayan, bu yöredeki yıllardır FB düşmanlığının ve toplumda bu düşmanlığı körükleyenlerin hiç mi sorumluluğu yok...
Oysa FB düşmanlığının temelindeki gerçekleri görmek isteyenler, geçen yılların gazete koleksiyonlarına bakarak FB’ye sahada ve dışında yapılan düşmanca eylemleri elbette görebilir.
Tabii olaya tarafsız bir gözle bakmak istenilirse....



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları