Duvar Yazıları

Bir gazeteyi Akit’leştirme

08 Haziran 2016 Çarşamba

TOMA ve gazla Zaman gazetesine el konulduktan sonra, burada çalışan 1500 kadar kişi işten çıkarıldı, büyük bölümü tazminat alamadı. Şimdi eski Zaman çalışanları, o günü yaşayanlarla konuşarak bir belgesel hazırlıyor.

Tanıklarla tek tek görüşülüp yaşananlar kayıt altına alınıyor. Şimdilik yayımlayacak televizyon olmadığı için YouTube’da izlenebilecek. Bu arada Zaman gazetesine ne oldu derseniz, onu da anlatalım. Gazetenin yayın yönetmenliğine eskiden Yeni Akit’te haber müdürü olan Kenan Kıran getirildi. Kıran; “Fethullahçı Terör Örgütü’ne ilişkin özel haberler Zaman gazetesinde yer alacak. Gerçekler ‘Zaman’la anlaşılacak” diyerek göreve başladı.

Aradan geçen sürede yeni yazar takviyesi ile gazete “Akitleştirildi”. Logo eskiyi hatırlatıyor diye son operasyonla o da değiştirildi. Peki, el konulmadan önce, abonelerle günlük 1 milyona yakın tirajı olduğu söylenen gazetenin yeni tirajı ne derseniz, onu da verelim. 30 Mayıs haftasında günlük ortalama 3 bin 667 adet.

 

İmparator’a çalışan vefası

Hürriyet gazetesinin eski patronu Erol Simavi’yi geçen yıl kaybetmiştik. Ölüm yıldönümünde, Hürriyet’in eski çalışanları dün mezarı başında Simavi’yi andılar. Törende, gazetenin eski başyazarı Oktay Ekşi de vardı ve şöyle dedi:

“Erol Simavi gerçekten basın dünyasının imparatoruydu. İfade özgürlüğüne, gazetecinin görevini tam manasıyla özgür bir şekilde yapma hakkına ve sorumluluğuna herkesten fazla o sahip çıkar, gazetecileri her türlü dış müdahaleden korumaya itina ederdi.”

Erol Simavi derken, zamanın Başbakanı Turgut Özal’la mektup kavgasını hatırlamadan geçmeyelim. Gazetede 9 sütuna yayımlanan ve “Sayın Başbakan” diye başlayan mektup, Türk basın tarihinde bir dönüm noktası olmuştu. Özal ise, kendisine yapılan suikast girişiminin ardında Simavi’nin olduğuna inanıyordu.

 

Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar

Erdoğan’ın bakan damadı Berat Albayrak, enerji uzmanı. Çalık Holding’de de enerji konularına bakıyordu. Sonra, medyaya yatay geçiş yaptı. Malum bugünlerde de damat kontenjanından bakan. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın TBMM’de gündeme getirmesi sayesinde öğreniyoruz ki, meğer Berat Bey, “nükleer enerji” üzerine doktora tezi yazmış ve buna karşı çıkmış.

Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili yasalar görüşülürken okunan tezinde Berat Bey şöyle diyor: “Bu enerji türünde en korkulan unsur, olası bir kaza sonucunda çevreyi temizlenemez bir şekilde kirletme ihtimalidir.

Toplum bu nükleer enerjiye karşıdır çünkü hem üretimiyle ilgili sorunlar vardır hem de barışçıl amaçlı kullanılmayacağı olasılığı vardır.” Peh peh peh... Berat Bey’in ağzından bal damlıyor. Ancak Berat Bey, “Kayınpeder kızar” diye herhalde TBMM’de apar topar söz alıp, “Karşı değilim” gibi laflar etti ama neye yarar. Bu sözleri edip, sonra da inkar etmek demek de karakolda doğruyu söyleyip mahkemede şaşmak oluyor.

 

Türk FEMEN yine çok cesur çıktı

Erdoğan’ın kadınlara yönelik “yarım kadın, eksik kadın” sözleri hâlâ tartışılıyor. Türk FEMEN de, Erdoğan’ın sözlerine tepkisini, üstsüz vücutlarına yazdıkları sloganlarla gösterdiler. Önceki gün bir FEMEN üyesi “Kadın kadındır, yarım aklındır” yazısıyla poz verdi. Bir başkası da “Anne değil, tam kadın” yazısıyla ortaya çıktı. Kadınlar cesurluktan ödün vermiyor.

 

Dolandırıcıların kullandığı adres

Seymadogucu@akpartiistanbul. com adresini kullanan bir e-posta dolaşıyor bugünlerde. İngilizce ve bozuk Türkçe ile yazılmış e-posta, sıradan bir dolandırıcılık e-postası. Altına da başka bir adres vermişler, oltaya takılanı çarpacaklar. AKP İstanbul örgütleri isterlerse, e-postayı kendilerine de gönderebiliriz. Bu mübarek ramazan günlerinde hiç kimse mağdur olmasın.

 

ÖSS’nin Çincesi Gaokao

Gaokao, bizdeki üniversite sınavının adının Çincesi. Sınava 10 milyon kişi girdi, iki gün sürdü. Bayağı zorlu sınav için İngiliz fizikçi Stephen Hawking de Çinli gençlere başarı mesajı yolladı. Hawking’in mesajı Çin’in en büyük sosyal medya platformu olan Weibo’da bir gün içinde 160 bin kez paylaşılırken 50 bin yorum aldı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gargaraya getirmek 28 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları