CHP’yi kuşatma, ayrıştırma ve itibarsızlaştırma operasyonu
Mehmet Şakir Örs
Son Köşe Yazıları

CHP’yi kuşatma, ayrıştırma ve itibarsızlaştırma operasyonu

11.07.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

CHP için İzmir’in, İzmir için de CHP’nin çok farklı bir anlamı var. İzmir, AKP’nin iktidara geldiği dönemden itibaren bu partiye geçit vermedi. Siyasi iktidar, bunca yıldır yerel - genel hiçbir seçimde İzmir’den vize alamadı. İzmir’in yerel yönetimi de çeyrek asırdır sosyal demokratların elinde bulunuyor.

Son 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında, CHP’nin kırmızısı tüm Ege’yi, hatta Batı Anadolu’yu kapladı. Ege’de başta büyükşehirler olmak üzere hemen tüm önemli kentler, CHP’li başkanlarca yönetiliyor. CHP’li başkanlar, kentlerinin ve dolayısıyla Ege’nin, Egelinin iradesini temsil ediyorlar.

Image

TARTIŞMALI OPERASYON

İşte siyasi iktidar, yerel seçimlerde ve yerel yönetimlerde neredeyse tümden silindiği Ege’de, yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. Bu bağlamda, siyasi rakibi CHP’li başkanları ve yerel yönetimleri, siyaseten yıpratmak istiyor. Geçmiş dönemler ve yerel yönetimler üzerinden muhalefetin sıkıştırılması ve siyaseten yıpratılması hedefleniyor.

Yıllar önce İzmir’de tartışılmış kentsel yenileme amaçlı yapı kooperatifleri uygulaması üzerinden, muhalefet ve yerel yönetim köşeye sıkıştırılmak isteniyor. Ortada yeni bir gelişme yokken, bunca zaman beklenilip de şimdi konunun bir şafak operasyonuna dönüştürülmesi doğrusu insanı düşündürüyor. Hele bu operasyonun kamuoyuna duyuruluş biçimi de oldukça dikkat çekiyor.   

İZMİR’DE YAŞANMIŞTI

Buna benzer girişimler, yıllar önce İzmir’de yaşanmıştı. Dönemin CHP’li büyükşehir başkanı Aziz Kocaoğlu 397 yıl hapis istemiyle yargılanmıştı. Yıllarca yargılanan Kocaoğlu ile aralarında bizim de olduğumuz çalışma arkadaşları, sonuçta bütün suçlamalardan aklanmışlardı.

Geçmişte İzmir’de yaşananlar hiç unutulmamalı. Bu tür tartışmalı davalarda ve süreçlerde sıcak değerlendirmeler, çoğunlukla siyaset ağırlıklıdır. Hukuktan çok siyasi değerlendirmeler ağır basar. Önemli olan gelecekte yaşananların nasıl değerlendirileceğidir. İzmir bu konuda oldukça deneyimlidir. Tutuksuz yargılama esas olmalı, zorlama ve abartılı suçlamalarla yeri yurdu belli insanlar cezaevinde tutulmamalıdır.

CHP’Yİ İTİBARSIZLAŞTIRMAK

Yerel yönetimler alanındaki tartışmalar, suçlamalar ve operasyonlar, yalnızca İzmir’den ibaret değil. Başta İstanbul olmak üzere birçok yerde muhalif başkanlar ve yerel yöneticiler, çeşitli suçlamalar altında bulunuyor. Elbette bunların her birinin farklı gerekçesi vardır. Ancak biz bunları, genel anlamda, iktidarın muhalif yönetimleri siyaseten silkeleme hamleleri olarak değerlendiriyoruz.

Bizim yaşadıklarımızdan ve tecrübelerimizden çıkardığımız sonuç; iktidarını yitirme korkusuna kapılan siyasi iktidarın, bütün gücüyle muhalefeti kuşatması, ayrıştırmaya çalışması ve itibarsızlaştırmak istemesi söz konusudur. Başta ana muhalefet CHP olmak üzere siyasi muhalefet, bu hamleleri ortaklaşa göğüslemeli ve boşa çıkarmalıdır.

BİRLİKTELİK VE DAYANIŞMA

Bunun için, iktidarın yerel yönetimlere yönelik hamleleri ve amaçları halka çok iyi anlatılmalıdır. Siyasal ve toplumsal muhalefet güçlerini birleştirmelidir. Belediye başkanları ve yerel yönetimler, kentlerin, kentlilerin iradesini temsil ederler. Bu gerçek hiçbir zaman gözardı edilmemelidir.

Ana muhalefet CHP’nin, gerek İzmir’de gerekse diğer kentlerdeki siyasi kuşatmayı aşabilmesinin yolu; öncelikle parti içi birlikteliği ve dayanışmayı güçlendirmesinden geçiyor. İzmir’in ve Türkiye’nin birinci partisi olan CHP’nin tüm siyasal dinamikleri; içinde bulunduğumuz süreçte, bu tarihi gerçekliğe ve sorumluluğa uygun davranmayı başarmalıdır.

***

Yangının yaralarını sarmak

Son günlerde İzmir ve çevresi başta olmak üzere, Ege’de ardı ardına orman yangınları meydana geldi. Başta Ödemiş, Çeşme, Seferihisar, Aliağa, Bornova, Çiğli ve Selçuk olmak üzere İzmir’in birçok ilçesi bu yangınlardan zarar gördü. Manisa’da da Akhisar ve Sarıgöl kırsalında geniş tahribat yaşandı.

Image

Orman yangınları, hem ekolojik ve hem de ekonomik anlamda önemli yıkımlar yarattı. Çeşme ve Seferihisar yörelerinde turizm sektörü, sezonun yoğun döneminde yangından olumsuz etkilendi. Orman yangınları her ne kadar kırsal kesimde olsa da, yerleşim alanlarında da korku yarattı.

ACILARI SAĞALTMAK

İzmir kırsalında en büyük zarar ve tahribat da Ödemiş’te meydana geldi. Yangının çıktığı ve yayıldığı alandaki birçok köy neredeyse oturulmaz hale geldi. Bölgedeki tarım alanları ve hayvan ağılları da yangından olumsuz etkilendi.

Yangın bölgesini ziyaret eden merkezi ve yerel yönetim temsilcileri, yangından zarar gören yurttaşların zararlarının giderileceği sözü verdiler. Konuyla ilgili bakanlar, evleri yananlara bir yıl içinde ev sağlanacağını ifade ettiler.

İZMİR DAYANIŞMASI

Yangın sırasında ve sonrasında çok yakın bir iletişim ve işbirliği içinde olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, iyi bir dayanışma örneği verdiler.

Yangın alanlarında inceleme yapan başkanlar, önceki deprem ve yangın felaketlerinde hayata geçirilen İzmir dayanışmasının, bu dönemde de harekete geçirileceğini vurguladılar. Unutulmasın ki acıları biraz olsun sağaltmanın yolu, dayanışmadan ve yardımlaşmadan geçiyor.

***

Hikmet Çetinkaya’nın ardından

Gazetemizin uzun yıllar Ege Bölge Temsilciliğini yapmış, değerli gazeteci-yazar Hikmet Çetinkaya’yı kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. O, hem usta bir gazeteci hem de aktif bir demokrasi savaşımcısıydı. Son yıllarda İstanbul’da yaşamasına karşın, gönülden bağlı olduğu İzmir’den ve Ege’den hiç kopmamıştı. İsmi her daim İzmir basını ile birlikte anılırdı.

Image

Geçmişte İzmir’de yaşanan birçok siyasal ve toplumsal gelişmeyi, onun kaleminden okumuştuk. Ege’deki tarım - insan ilişkileri, ilk toprak işgalleri, İnciraltı katliamı, Tariş olayları gibi birçok ekonomik ve sosyal gelişme; onun haber ve yazılarında yankılanmıştı. 12 Eylül öncesi ilk komando kamplarını, FETÖ başta olmak tarikat yuvalarının iç yüzünü hep o ortaya çıkarmıştı.

Değerli meslek büyüğümüz Çetinkaya ile çok eskiye uzanan bir tanışlığımız ve yakınlığımız vardı. Şöyle belleğimizi yoklayınca, ilk karşılaşıp tanışmamızın 52 yıl önce olduğunu anımsıyoruz. Dönem 12 Mart sonrası, Türkiye yeni umutların peşine düşüyor... Bizim henüz lise öğrencisi olduğumuz ve CHP gençlik kollarında aktif çalıştığımız, dağa taşa ‘Umudumuz Ecevit’ yazılan yıllar...

Biz hem siyasetle hem de kültür-düşün alanlarıyla iç içeyiz. 1973 sonbaharında yapılacak seçimler yaklaşıyor. Bulunduğumuz ilçeye gazeteci Hikmet Çetinkaya geliyor. Bize Manisa CHP’den ön seçime girme düşüncesini açıyor. Biz onu Cumhuriyet’teki haberlerinden ve yazılarından tanıyoruz. Liseyi Manisa’da okuduğunu, orada yerel gazete çıkardığını ve Sarıgöl’de öğretmen vekilliği yaptığını da öğreniyoruz.

Parti lokalinde tanışıp sonra birkaç arkadaşımızla kaldığı otele, günümüzde Alaşehir Belediye Başkanı olan Ahmet Öküzcüoğlu’nun dedesine ait Kâhya Otel’e gidiyoruz. Orada saatlerce süren sohbetimizde; bölgemizde, ülkede ve dünyada yaşanan siyasal gelişmeleri konuşuyoruz. Sonraki günlerde Çetinkaya’nın bu girişiminden vazgeçtiğini ve aday olmadığını anımsıyorum.

O yıllardan başlayan tanışıklığımız sonraları bizi İzmir’de buluşturacak ve İzmir - Ege - Türkiye ortak sevdamız hep sürecekti. Hikmet Çetinkaya, ilerici-yurtsever bir aydın ve gazeteci olarak; her dönem emek ve demokrasi mücadelesine destek verdi. Başta Tariş direnişi olmak üzere, yöremizdeki toplumsal ve siyasal mücadelelerin hep destekçisi oldu. Bizim için çok anlamlı olan, 1973’te yayımlanan ilk kitabı ‘Toprak Bizim Canımız’ başta olmak üzere, kitaplarıyla, yazılarıyla hep yaşayacaktır.

Yazarın Son Yazıları

Geleceği satmayın!

Finansman sıkıntısı yaşayan siyasi iktidar, köprülerin ve otoyolların işletme hakkını özelleştirip yabancılara satmaya hazırlanıyor. Üstelik bu konuda yeterince şeffaf da davranılmıyor. Konu tüm yönleriyle kamuoyunun gündeminde olduğu ve birçok çevre tarafından tartışıldığı halde, ilgililerden ve yetkililerden kamuoyuna yönelik yeterli bilgilendirme yapılmıyor

Devamını Oku
27.02.2026
Abluka

Son günlerde “abluka” sözcüğü siyasette çok sık kullanılır oldu.

Devamını Oku
24.02.2026
Kurtuluşun ve kuruluşun ‘İktisat Kongresi’

17 Şubat tarihi ve içinde bulunduğumuz hafta; “Medeni Yasa”nın 100. “İktisat Kongresi”nin de 103. yılını simgeler. Ulusal kurtuluş ateşinin daha dumanı tüterken İzmir’de toplanan kongre, kurtuluştan kuruluşa uzanan sürecin çok önemli bir dönemecidir.

Devamını Oku
20.02.2026
Prekaryalar...

Son dönemde, büyük alışveriş merkezlerinde çalışan ya da oralara hizmet üreten depo işçisi, kurye ve benzeri kesimlerin hareketlenmesi dikkatinizi çekiyor mu?

Devamını Oku
17.02.2026
TİP’in ve DİSK’in tarihi önemi

Bugün 13 Şubat, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kuruluş yıldönümüdür. 13 Şubat 1961’de birinci TİP, 13 Şubat 1967’de de DİSK kurulmuştu.

Devamını Oku
13.02.2026
Elveda liberalizm!

Dünya önemli bir altüst oluşu yaşıyor.

Devamını Oku
10.02.2026
Tarımı bitirmeye kararlı mısınız?

İçinde bulunduğumuz hafta Ege’de tarımla ilgili önemli etkinlikler vardı. İzmir’de “Tarım ve Hayvancılık Fuarı”, Ödemiş’te ise “Küçük Menderes Çiftçi Buluşması” yapıldı. Kısacası, tarım ve gıda konuları gündemdeydi.

Devamını Oku
06.02.2026
Deprem gerçeği

İçinde bulunduğumuz hafta, 2023’te Hatay yöresinde ve Güneydoğu’da yaşanan 6 Şubat depreminin üçüncü yıldönümüdür.

Devamını Oku
03.02.2026
Tariş direnişi unutulmaz

İçinde bulunduğumuz günler tarihi Tariş işçi direnişinin 46. yıldönümüdür. Bundan tam 46 yıl önce bugünlerde, Tariş çalışanları iş ve can güvenliği için direnişe geçmişti. Biz de o yıllarda hem üniversitede okuyan ve hem de fabrikada çalışan DİSK üyesi genç bir emekçi olarak, direnişin içinde aktif olarak yer almıştık.

Devamını Oku
30.01.2026
Silivrizedeler

Silivri denince artık ister istemez akla öncelikle cezaevi geliyor.

Devamını Oku
27.01.2026
İzmir; ‘üvey’ mi, yoksa ‘hasım’ mı?

2026 yılı merkezi idare yatırım programı açıklandı. Bu yıl da yatırım programından İzmir’in payına sembolik rakamlar düştü. Kısacası, İzmir altyapı yatırımları ile ilgili makus talihini yine değiştiremedi. Hele son olarak İzmir belediyesine ait tarihi binalara vakıflar eliyle el konmak istenmesi de doğrusu işin tuzu biberi oldu.

Devamını Oku
23.01.2026
Çürümüşlük ve tükenmişlik

Günümüzde nereye el atılsa hemen her yerden ortalığa olumsuzluk saçılıyor.

Devamını Oku
20.01.2026
Ege’nin toplumcu ve muhalif damarı

Anadolu coğrafyasında yüzyıllar önce yaşanmış önemli bir toplumsal hareket var. Osmanlı’nın baskısına, zulmüne karşı eşitliğin, kardeşliğin ve dayanışmanın türküsünü söyleyenlerin öğretisi, geçmişten günümüze kadar ulaşıyor. Biz de onları ve mücadelelerini tüm yönleriyle kavramaya çalışıyoruz.

Devamını Oku
16.01.2026
Toplumsal mücadele

Hayatın o durdurulamaz akışında bir yılı daha geride bıraktık

Devamını Oku
13.01.2026
Ege’de muhalefet arayı açıyor

PİAR Araştırma, bölgelerde yaptığı siyasi parti oy tercihi anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Ege Bölgesi’nde iktidar partisi ile ana muhalefet CHP arasındaki oy farkı oranı yüzde 17.7 olarak belirlendi.

Devamını Oku
09.01.2026
Emperyalizm...

Son dönemlerde birçok siyasal çevre “emperyalizm” tanımını artık kullanmaz olmuştu.

Devamını Oku
06.01.2026
Bir Ege güzellemesi

Bir Ege güzellemesi

Devamını Oku
02.01.2026
Zor ve zorlu yıl

Her yılın sonunda yeni bir yıla girerken geçmiş yılın toplu bir değerlendirmesini yapmak gelenektendir.

Devamını Oku
30.12.2025
İktidar İzmir'i kilitliyor!

Güzel İzmir, birçok bakımdan Türkiye’nin öncü kentidir. Yakın siyasal ve sosyal tarihimizde birçok ilk bu güzel kentte yaşanmıştır. O nedenle de her fırsatta, “İzmir Türkiye’nin batıya açılan kapısıdırpenceresidir” diyoruz.

Devamını Oku
26.12.2025
Emekliler...

Geçim ve barınma kaygısıyla ucuz otel odalarına sığınmak zorunda kalan emeklilerin durumu, günlerdir yüreklerimize kor düşürdü!

Devamını Oku
23.12.2025
‘Kooperatifler daha iyi bir dünya kurar’

ooperatifçilikle güçlü bir gönül bağımız var. Kuşaklar boyu üzüm üreticiliği ile uğraşmış ailemizin adeta genlerinde kooperatifçilik var. Biz de yıllar boyu hem bir çalışan hem de bir üretici olarak tarım kooperatifçiliğinin ve toplumsal mücadelelerin içinde bulunduk.

Devamını Oku
19.12.2025
Niobe’nin gözyaşları

Manisa’da dün gözyaşı adeta sel olup aktı!

Devamını Oku
16.12.2025
Tarım SOS veriyor!

Ülkemizin ekonomik-sosyal yaşamında yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimlerin başında tarım kesimi geliyor. Bu olumsuzluklar kırsaldan kente, üreticiden tüketiciye uzanarak gıda zincirinin tüm halkalarını kapsıyor.

Devamını Oku
12.12.2025
Emeğin asgarileşmesi

Ülkemizin kendine özgü ekonomi-politiği bağlamında; yılın son günlerinde çalışanları ve emeklileri maaş artış beklentisi sarar.

Devamını Oku
09.12.2025
Egeliler ‘Hadi gari’ diyor!

Ege ve Egeli ile özdeşleşmiş bir ifade vardır. Egeliler günlük yaşamda çok sık “Hadi gari” sözcüklerini kullanırlar. Bu ifade, içinde bulunulan duruma göre bazen bir hayret ifadesidir bazen de bir hareketlenme çağrısıdır.

Devamını Oku
05.12.2025
Halkın bütçesi

Bütçe görüşmeleri ve tartışmaları, ekonomi-politik değerlendirmeler açısından büyük önem taşır.

Devamını Oku
02.12.2025
CHP kurultayı ve Ege

Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 39. olağan kurultayı, bugün Ankara’da toplanıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde neredeyse bütün Batı Anadolu’yu CHP kırmızısına boyayan Egeli seçmenlerle CHP arasında çok köklü ve güçlü bağlar var.

Devamını Oku
28.11.2025
Umut ve direniş kurultayı

Günlerdir İBB iddianamesini ve CHP’ye yönelik yargısal kuşatmayı tartışıyoruz.

Devamını Oku
25.11.2025
Ekolojik yaşam savunucuları

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP30) Brezilya Belem’de çalışmalarını sürdürürken ülkemizin ekolojik yaşam savunucuları da alanlara çıkıyorlar.

Devamını Oku
21.11.2025
Umudu örgütlemek ve büyütmek

Küresel kapitalizmin neden olduğu ve otoriter siyaset anlayışlarının daha da ağırlaştırdığı iktisadi ve siyasal bunalımlar, bütün dünyada katmerlenerek devam ediyor.

Devamını Oku
18.11.2025
Asfalyalar atmasın!

Kış mevsimi kendini hissettirmeye başladı. Kış mevsiminin oldukça zor ve zorlu koşulları var. Öncelikle ısınma ve giyinme giderleri dar gelirli ailelerin belini büküyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda elektrikle ısınmaya çalışmak, aile bütçeleri açısından başlı başına bir yıkım haline geliyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Küresel adaletsizlik ve otoriterlik

Emperyalizme karşı duruşun ve mücadelenin simgesi, Kurtuluş Savaşı’nın önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü; vefatının 87. yılında saygıyla andık, anıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Yerele darbe!

Bir zamanlar yereli güçlendireceğiz, yereli daha çok yetkilendireceğiz diyerek iktidara gelenler, son dönemde tam tersi işlere yöneliyorlar.

Devamını Oku
07.11.2025
CHP ile uğraşmayı bırakın!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk genel başkanı olduğu CHP, Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi.

Devamını Oku
04.11.2025
Doğa ve iklim uyarıyor!

Son dönemde doğa ve iklim koşullarındaki gelişmeler, değişimler günlük hayatımızı derinden etkilemeye başladı. Deprem tehlikesi ve iklim krizi artık hepimizi daha çok ilgilendiriyor. İzmir ve Ege Bölgesi de bütün bu gelişmelerden alabildiğine etkileniyor.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyet ve demokrasi

Demokrasi, Cumhuriyetle birlikte düşünülmesi ve birlikte anılması gereken çoğulcu, halkçı yönetsel sistemdir, anlayıştır. Her ikisi de birbirini bütünler ve tamamlar.

Devamını Oku
28.10.2025
Ege’nin Cumhuriyet sevdası

Yeni bir Cumhuriyet bayramı kutlaması daha yaklaşıyor. Başta Ege ve Egeliler olmak üzere bütün halkımız, Cumhuriyetin 102. yaşını coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Devamını Oku
24.10.2025
‘Asgari’ hayatlar

Yıl sonu yaklaşırken çalışanların ve emeklilerin büyük çoğunluğunu yeni yıl maaş artışlarının telaşı sarar.

Devamını Oku
21.10.2025
Tarım ve gıda, temel sorun

Dün 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ydü. Bu anlamlı gün nedeniyle uzmanlar ve ilgili kuruluşlar konuyla ilgili açıklamalar yaptılar.

Devamını Oku
17.10.2025
‘Metal fırtına’

Türkiye’nin emek tarihinde metal emekçilerinin çok ayrı bir yeri vardır.

Devamını Oku
14.10.2025