Şehriban Kıraç

AKP içeriği beğenmiyor, polis kaldırın diyor!

04 Şubat 2013 Pazartesi

Twitter, 2012’nin ikinci yarısına ilişkin şeffaflık raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye, mahkeme kararı olmadan “tweet” sildirmeyi en çok talep eden ülke. Türkiye’den içerik silinmesini talep eden merci ise polis. Arama motoru Google’ın da son yayımladığı “Şeffaflık Raporu”, Türkiye’nin en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke olduğunu ortaya koydu. Taleplerin başlıca konusu “resmi makamlara eleştiri”.

Twitter’ın raporu, devletlerin sosyal ağdan taleplerinin ciddi düzeyde arttığına işaret ediyor. Bu talepler kullanıcı bilgi talebi veya sosyal ağ üzerinden “tweet” kaldırılmasını içerebiliyor. Geçen yılın ilk altı ayında Twitter’a yapılan bilgi talepleri 849 iken yılın ikinci yarısında yüzde 19 artarak 1009’a yükseldi. Devletler tarafından yapılan içerik silme talepleriyse geçen yılın ilk döneminde 3’ken ikinci yarısında 42 oldu.

Twitter’a yapılan “tweet” sildirme talepleri açısındansa Türkiye ve Brezilya ilk sırada yer aldı. Brezilya, mahkeme kararıyla içerik kaldırılmasını en çok isteyen ülke oldu. Türkiye ise polis veya başka resmi kanallar aracılığıyla içerik kaldırılmasını en çok isteyen ülke oldu. 2012’nin ikinci yarısında Türkiye tarafından bu konuda sunulan talep sayısı 6. Bu dönemde bu yolla Twitter’a sunulan toplam talep sayısı ise 16. 2012’nin ilkyarısındaysa devletler tarafından yapılan içerik kaldırma talep sayısı 3’tü ve yılın ilkyarısında Türkiye’nin bu alanda talebi olmamıştı. Türkiye, 2012’nin ilkyarısında sadece 1 kez mahkeme kararıyla içerik kaldırılmasını talep etmişti.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları