Şehriban Kıraç

Eyvah telefonum yok

28 Ocak 2013 Pazartesi

Teknoloji bağımlılığı resmi psikiyatrik tanı kriterlerinde yerini aldı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni fobiler de ortaya çıktı. Günden güne çeşitlenen platformlar kişiyi yüz yüze iletişim ve sosyalleşmeden koparırken, sanal âleme bambaşka kimliklerle giren kişiler sevgi açlıklarını gidermeye çalışıyorlar.

Türkiye Psikiyatri Derneği Eskişehir Şube Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Çınar Yenilmez, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni fobilerin ortaya çıktığını belirterek teknolojik ürünlerden mahrum kalma fobisi olan nomofobinin yeni çağın korkusu olduğunu söyledi. Artık insanların cep telefonundan mahrum kalmaktan, kapsama alanı dışında olmaktan ve cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korku duyduğunu diye getiren Yenilmez, İngilizcedeki ‘no mobile phobia’dan türetilen ‘nomofobi’ yani cep telefonundan mahrum kalma fobisinin, modern çağın yeni korkusu haline geldiğini aktardı.

Bilgisayar, cep telefonu, internet başta olmak üzere teknolojiye fazla zaman ayıranların, günümüzde hemen her toplumda göründüğünü ve bu kişilerin bağımlı diye nitelendirildiğini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Habib Erensoy da şirketlerin teknoloji bağımlılığını daha da artıracak icatlara devam ettiklerine dikkat çekti. Erensoy; özellikle genç kuşağın hiç konuşmadan, sesini duymadan, yüzünü görmeden, duygularını bilmeden karşılarındakiyle sürekli yazışabilmesini kaygı verici bulduğunu söyledi.

Nomofobi belirtileri

Kişi, cep telefonu güvenli bir yerde olduğu halde kaybetme endişesi taşıyorsa ya da sinyalini kaybetmekten aşırı kaygılanıyorsa, telefonunu asla kapatamıyorsa, kapsama alanında olup olmadığını veya şarjını kontrol etmek için sürekli telefonuna bakıyorsa ve bu gündelik yaşamını etkiliyorsa, kişi modern çağın yeni fobisi ‘nomofobi’ ile karşı karşıyadır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları