Şehriban Kıraç

İş dünyası karamsar

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Büyüme beklentisi yüzde 4’e geriledi. Enflasyon en iyi ihtimalle yüzde 5 civarında olacak. Teşvikler umulanı vermedi. Kumaş ithalatındaki koruma önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Oto pazarında ithalin payı gittikçe artıyor. AB’de durum düzelmediği için sıkıntı devam ediyor...

İçeride Gezi Parkı Direnişi, Merkez Bankası’nın faizleri artırması, dolar kurunun 1.95’e kadar çıkması, 2014 başında yerel seçimlerin yapılması, dışarıda ise ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımını sonlandıracağını açıklaması, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da devam eden karışıklıklar ve Avrupa ülkelerinde ki ekonomik krizin devam etmesi 2013’ün ikinci yarısının daha çetin geçeceğini gösteriyor.

Ekonomide büyüme beklentisi yüzde 4’ün altına gerilerken yüzde 5 düzeyinde hedeflenen enflasyon hedefinin de tutması mümkün görünmüyor. Ekonominin lokomotif sektörlerinden otomotiv ve tekstil konfeksiyon ve hazır giyimde gerekli reformların yapılmaması özellikle otomotivde ithalatın hız kazanması nedeniyle hedeflerde sapma söz konusu olacak.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak’a göre, 2013’ün başında taşıdıkları heyecanın yerini karamsarlığa bıraktı. Toprak, GYİAD üyelerinin yüzde 41’i, 2013’ün ilk yarısında işlerinin beklentilerinin altında kaldığını, yüzde 43’ü ise ikinci yarının daha da kötü geçeceğini açıklarken yüzde 70’lik kesim yüzde 4 olarak açıklanan ekonomik büyümenin yakalanamayacağı görüşünde. Toprak, “Ekonomik beklentilerin karşılık bulması için üretmeye, işe ve istihdama odaklanılması gerekiyor. Umutların başka baharlara ertelenmemesi gerekiyor. Türkiye’nin aydınlık geleceği bu iki dinamiğin bir arada yürütülebilmesinden geçiyor” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları