Şehriban Kıraç

'Türkiye'den gitmeyiz'

05 Kasım 2012 Pazartesi

Turkcell’in yüzde 13 hissedarı olan Rus Altimo Satınalma ve Birleşmelerden Sorumlu Başkanı Mustafa Kıral Turkcell’e 2005’te yatırım yaptıklarını, Turkcell’in değerinin daha çok yükselmesini, hissedarlarına daha fazla temettü dağıtmasını, daha fazla büyümesini istediklerini söyledi.

Çukurova Holding ile hisseler nedeniyle 2005’ten bu yana hukuki bir mücadele içinde olduklarını anlatan Kıral, “Şu anda devam eden iki dava var. Gelecek yılın başında sonuçlanmasını bekliyoruz. Biz diyoruz ki Turkcell Türk kalsın, Türkiye’de operasyonlarına devam etsin. Türkiye’de vergisini ödesin, Türkiye’de işgücü sağlasın. Yöneticileri Türk olsun, Türkiye borsasına kota olsun. Ama bu büyüklükte değil, 5 katı büyüklükte olsun. Yurtdışında da Türkiye’yi temsil etsin. Yurtdışında küresel, bilinen bir şirketimiz olsun. Turkcell’in marka değeri Türklüğünden geliyor. Bunun gitmesi Turkcell’in değer kaybetmesi demektir. Bizim tek çıkarımız Turkcell’in değer artışı olabilir. Biz uzun süreli bir yatırımcıyız. Davalar alahimize sonuçlansa da Türkiye’de Turkcell’de olacağız. Çekip gitme niyetimiz yok” dedi.

Mustafa Kıral’ın konuşmasının satır başları şöyle:

• Turkcell’in performansı Türkiye içinde çok iyi. En fazla müşterisi olan şirket, marka değeri en yüksek şirketlerden biri. İnsanların en fazla çalışmak isteyeceği şirket. Süreyya Ciliv’den kaynaklanan başarıyı etkileyici buluyoruz.

• Ama Turkcell’in Türkiye içinde büyümesi artık doyuma ulaştı, ulaşıyor. Türkiye’de artık büyüme beklememek gerekiyor. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde bu olmuştur. Turkcell’in büyümek için daha gelişmekte olan ülkelere açılması gerekiyor. Bu iş için Altimo Alfa olarak çok güç sarf ettik. Bundan çıkan sonuç şu ki Turkcell’in Afrika ülkelerine açılması gerekiyor. Bu ülkeler Türkiye’ye Turkcell’e çok sıcak bakıyorlar. Balkalar’a açılabilir. Sırbistan, Kosova ve Slovakya’da hâlâ boşluklar ve potansiyel var.

• Turkcell’in elindeki nakdi de göz önünde bulundurursak Turkcell Afrika ülkelerine girmek için çok iyi konumda. Maalesef şu anda yönetim kuruluna stratejik bir yön verilemediği için Turkcell bu ülkelere gidemiyor. Ülke içindeki başarısı çok iyi, Türkiye dışına çıkışı çok başarılı yapamadık.

• Türkiye pazarı zor bir pazar değil. Biz yatırım yaparken 2 şeye bakıyoruz, girdiğimiz ülkeye ve şirkete güveniyor muyuz? Turkcell ve Türkiye’de bunların ikisi de gerçekleşti. Biz Türkiye’ye 2005’ten daha fazla güveniyoruz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları