Şehriban Kıraç

Twitter'da temizlik

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Sosyal paylaşım ağı Twitter geçen perşembe günü başlayan operasyonla bot hesaplar, sahte-fake hesaplar ve kullanılmayan yumurta kafa diye tabir edilen açılmış ama kullanılmamış gerçek kişi hesapları hızlıca toplu halde kapatılmaya başladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Alternatif Bilişim Derneği’nden Dr. Özgür Uçkan, öncelikle Twitter’da yaşanan çok sayıda hesabın askıya alınması durumunun Türkiye ile sınırlı olmadığını, tüm dünyada yaşandığını belirtti. Uçkan’a göre Twitter düzenli olarak gerçek kişilere bağlı olmayan, “sahte” hesapları temizleme işlemi yürütüyor. Çünkü bu sahte hesap “işi” milyonlarca dolarlık ciddi bir karaborsa yaratan karanlık bir pazara dönüşmüş durumda ve şirket ortamın güvenilirliğini tehlikeye atan bu durumla ilgili olarak elinden geleni yapıyor. Bu doğal. Ama bu “temizlik” işlemi sırasında, sahte olmayan, “spam” olarak gösterilmiş veya diğer kullanıcı kurallarıyla ihtilafa düşmüş hesaplar da askıya alınabiliyor.
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer geçen hafta bazı sitelerde yer alan haberlere gere, siteden, özellikle başkası adına açılmış fake hesapların önlenmesi konusunda çözüm istediklerini Twitter’ın bu talepleri haklı bulduğunu ve bu hesapların kapatılmasına yönelik süreci hızlandırmaya başladığını açıklamıştı.
Dr. Özgür Uçkan’a göre bu konuda sadece Twitter’dan gelen resmi açıklamaya güvenmek gerekiyor. Otoritelerin bu tarz açıklamaları, aynı zamanda kuşku ortamı yaratarak Twitter kullanıcılarını korkutmaya yönelik bir psikolojik operasyon olabilir. Sosyal medya şirketlerinin değeri sadece kullanıcı güvenine dayanıyor. Twitter, uluslararası hukuk prosedürlerine uygun talepleri karşılamakla yükümlü; iktidarın muhalif söylemlere karşı giriştiği hukuk dışı yıldırma operasyonlarına destek vermek zorunda değil. Küresel, gayri merkezi yapıda internet üzerinde çalışan bir şirket, kullanıcılarının bulunduğu her yere fiziksel olarak ofis açmak zorunda da değil.

Hesabı kapananlar neler yapmalı?


Sosyal medya uzmanı Serhat Ayan’ın verdiği bilgilere göre ise geçen perşembe ile cuma günleri arasında sahte hesapların silinmesinde büyük bir yoğunluğun yaşandığını gün geçtikçe bunun düştüğünü söyledi. Ayan, Türkiye’de hesapların yoğun olarak silindiği günlerde ise Twitter kullanımının arttığını aktardı.
Twitter hesabı kapananlar, Twitter’ın destek sayfalarındaki açıklamaları (https://support.twitter.com/articles/15790) iyi okuyarak ilgili formları doldurup hesaplarını talep etmeleri gerekiyor: https://support.twitter.com/forms/general?subtopic=suspended. Twitter kullanıcı sözleşmesinde hesap askıya alınma nedenleriyle ilgili yeterince bilgi var: https://support.twitter.com/articles/18311-the-twitter-rules. Twitter hesabına erişim sağlayan üçüncü taraf uygulama ve yazılımları konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Milyonlarca SIM kartı saldırıya açık


Bir teknoloji güvenliği uzmanına göre telefonlara takılan SIM (Abone Kimlik Modülü) kartlarındaki bir tasarım hatası milyonlarca kullanıcıyı gözetlenme ve hırsızlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Alman kriptografi uzmanı Karsten Nohl, dünyadaki sekiz sim karttan birinde bir üretim hatası olduğunu ve bu hatanın hackerların kartlara ulaşımını kolaylaştırdığını ortaya çıkarttı. Tüm dünyada yarım milyar kişiyi etkileyen hatanın kişi hangi telefon operatörünü kullanırsa kullansın telefonunu dinlemelere karşı daha savunmasız hale getirdiği belirtildi.
Nohl, SIM kartlarına bir mesaj gönderilmesi yöntemiyle dijital şifrelere erişilebilecek bir yöntem keşfettiğini de öne sürdü.
Mobil telefon şebekelerini ve sektörden şirketleri temsil eden GSM Derneği (GSMA) iddiaları araştırdığını söyledi.

Zenginler sosyal medyada daha fazla zaman geçiriyor


Türkiye’de sosyoekonomik statüde orta ve ortanın altı kesim internette biraz daha fazla zaman geçiriyor

Haftada 5-6 gün sosyal ağlarda zaman geçirenler A ve B grubu. Yani gelir seviyesi yüksek olunca, sosyal ağlarda zaman geçirme süresi de artıyor. Bunda mobil cihaz, yani akıllı telefon ve tablet sahipliğinin bu gelir grubunda yoğunlaşması, bu kesimin etkili bir internet kullanıcısı olmasına neden oluyor.
İnterpromedya bünyesindeki iResearch’in 17 ilde bin 416 kişi ile görüşerek hazırladığı Tüketici Trend Araştırması’na göre ‘Hiçbir teknoloji harcamam olmadı’ diyen grup C2, D ve E. Alışverişe en az parayı da bu kesim ayırıyor. Teknoloji ürününü A, B ve C1 grupları alıyor, bunun için para ayırabiliyor. Yani gelir durumu ve teknoloji ürünü satın alma eğilimi arasında, doğal olarak, ciddi bir ilişki var. Teknoloji harcaması için 3 bin TL ve üstü miktarı ayıran grup da daha çok A grubunda. Ama teknoloji harcamasında genel ortalamaya bakarsak, yıl içinde 500-bin 500 TL arasında yoğunlaşıyor. Yoğunluk da A, B ve C1 gruplarında. Bu sosyal ağları hemen hemen her gün kullananların oranı yüzde 65,1. Elini daha seyrek tutup, haftada 1-2 günde bir sosyal ağları kullananların oranı ise yüzde 7.5.

Apple: Yeni ürünleri bekleyin

Apple Yönetim Kurulu Başkanı Tim Cook, “Geliştirdikleri yeni ürünlerin bu yılın sonbaharı ve 2014’te tanıtılacağını” açıkladı. Uzmanlar, Apple’ın sürpriz ürünlerle ortaya çıkabileceğine işaret ediyor.
Apple, bu yılın nisan - haziran ayları arasında 31 milyon 200 bin adet iPhone sattı. Şirketin kazancı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 geriledi. Şirketin cirosu yüzde 0.9’luk artışla 35.3 milyar doları buldu. iPad satışları 14.6 milyon adetle beklentilerin altında kaldı. Apple geçen yılın ikinci çeyreğinde 17 milyon tablet bilgisayar satmıştı. Apple’ın kârı 2013’ün ilk çeyreğinde de gerilemiş, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18’lik bir düşüşle 9.5 milyar dolara inmişti.

Asus ile Google’dan yeni Nexus 7 tablet


Asus ile Google, hem bugüne kadarki en net tablet ekranına hem de güç kablosu kalabalığını ortadan kaldıran dahili kablosuz şarja sahip 7 inç bir portatif cihaz olan Nexus 7’yi tanıttı.
Asus TruVivid teknolojisi renk netliğini ve parlaklığını iyileştirirken IPS ekran teknolojisi ultra-geniş 178 derece görüntüleme açıları sağlıyor. Çizilmeye dayanıklı Corning Glass ve kavraması kolay, yumuşak dış görünüş ayrıca yeni Nexus 7’nin sağlamlığını ön plana çıkarıyor. Nexus 7 8.65 mm kalınlık ve 290 gr. ağırlığında. Enerji tasarruflu olması sayesinde pil ömrü 10 saate kadar çıkıyor.

Exper’den kullanımı kolay tablet


Exper, mobil ürün ailesinin yeni üyesi EasyPad N8D ile 8 inçlik tablet piyasasında yerini aldı.
EasyPad N8D, Dual Cortex A9 işlemci, Android 4.1 işletim sistemi, 1GB yüksek hızlı DDR3 RAM’i, 8GB depolama alanı, 8 inç 1024x768 piksel yüksek çözünürlüklü tam görüş açısına sahip IPS ekranı ve çift kamerası ile kullanıcılara basit bir tablet deneyimi yaşatmayı amaçlıyor. Donanımında bulunan 8GB depolama alanı, micro sd kart desteği ile 32GB’a kadar ulaşıyor. 9.3 mm inceliğe ve 430 gr hafifliğe sahip tabletin fiyatı KDV dahil, 399TL olarak belirlenedi.

Kısa Kısa

* Sony Xperia Premium ürün ailesinin yeni üyesi olan Xperia Tablet Z, siyah ve beyaz renk seçenekleri ile Türkiye’deki tüketicileriyle buluşuyor. 10.1 inçlik Tablet Z, Red Dot 2013 ödüllü OmniBalance tasarımıyla dikkat çekiyor. Tablet, 10 inç’lik full HD ekranı ile 6.9 mm inceliğinde ve 495 gram ağırlığında.

* Araç takip sistemleri şirketi Arvento, bu yıl 3. kez Avrupa İş Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil etmek üzere ‘Ulusal Şampiyon’ seçildi. Firma bu yıl, 31 Avrupa ülkesinden, 527 şirketin finale kaldı.

* Samsung Electronics Co. Ltd, sektörün ilk NFC (Yakın Alan İletişim) uyumlu renkli lazer yazıcı ve çok fonksiyonlu lazer yazıcılardan oluşan Xpress C410W serisini pazara sunuyor. Yeni seri, C410W renkli lazer yazıcı; yazdırma, fotokopi ve tarama fonksiyonları olan C460W renkli çok fonksiyonlu lazer yazıcılardan oluşuyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları