Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ankaragücü'nü böyle batırdılar
Cumhuriyet Ankara, MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün 2008 yılından itibaren düzenlediği borç listelerini ele geçirdi. Cumhuriyet Ankara’nın elinde bulunan borç listeleri ayrı ayrı Cemal Aydın, Cengiz Topel Yıldırım ve Ahmet Gökçek dönemlerini kapsıyor.
Cemal Aydın Dönemi
“MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün 31.12.2008 tarihi itibariyle Cemal Aydın dönemi borç listesidir” başlıklı listede “görev süresi 12 yıldır” denildikten sonra, kulübün borçlu olduğu kişi ve kurumlar 7 kalemde sıralanıyor.
Bu listeye göre kulübün toplam borcu 10 milyon 6 bin 879 TL. Bu borçların içinde en büyük kalem 3 milyon 336 bin 718 TL ile yöneticilere olan borçlar. Bu kalemi 3 milyon 138 bin TL ile banka kredi borçları izliyor. Bunların ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1,1 milyon TL, firma borçları 1 milyon 48 bin 678 TL ve vergi artı sigorta kalemi 984 bin 483 TL olarak geliyor. Bu dönemde teknik direktöre 244 bin TL, personele de 155 bin TL borç bulunuyor.
Listenin altında yer alan notta ise “MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün gelirlerinde haciz bulunmamaktadır. Kulübün yıllık geliri 11,4 milyon TL civarında. Kulüp denk bütçe ile idare edilmiş” ibaresi yer alıyor.
Cengiz Topel
Yıldırım Dönemi
İkinci borç listesi de “MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün 30.08.2009 tarihi itibariyle Cengiz Topel Yıldırım dönemi borç listesidir” başlıklı. Listede “görev süresi 6 aydır” denildikten sonra, kulübün borçlu olduğu kişi ve kurumlar 13 kalemde sıralanıyor.
Bu listeye göre kulübün toplam borcu yüzde 123 artarak 22 milyon 328 bin 447 TL’ye çıkmış durumda. En büyük borç kalemi yine yöneticilere olan 3 milyon 908.134 TL. Bunu 3 milyon 376 bin 678 TL ile temlikli borçlar, 3 milyon 370 bin TL ile TFF’ye olan borçlar ve 3 milyon 16 bin 804 TL ile banka kredi borçları izliyor. Diğer önemli kalemler arasındaysa 2 milyon 28 bin 470 TL ile çek, senet ve diğer borçlar, 1 milyon 475 bin 420 TL ile futbolculara olan borç, 1 milyon 470 bin 241 TL ile vergi ve sigorta, 1 milyon 45 bin TL ile teknik direktör ve antrenör borçları, 1 milyon 20 bin TL ile de firma borçları geliyor.
Listenin altında yer alan notta ise “MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nde transfer yasağı bulunmamaktadır. Kulübün yıllık geliri 13,8 milyon TL civarında. Kulübün devreden borcu 9 trilyona yakın bulunmaktadır” notu yer alıyor. Kulübün mali olarak bu dönemde bozulmaya başladığı görülüyor. Ancak kulübün yöneticilere olan borcu sadece yüzde 17 artmış.
Ahmet Gökçek Dönemi
Cumhuriyet Ankara’nın ele geçirdiği üçüncü borç listesi ise “MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün 17.11.2011 tarihi itibariyle Ahmet Gökçek dönemi borç listesidir” başlıklı. Listede “görev süresi 2 yıldır” denildikten sonra, kulübün borçlu olduğu kişi ve kurumlar 12 kalemde sıralanıyor.
Bu listeye göre Ankaragücü’nün borçları Ahmet Gökçek döneminde yüzde 325 artarak 94 milyon 886 bin 396 TL’ye çıktı. Bu borçlardaki artışın en önemli nedeni yöneticilere olan borçlardaki neredeyse 11 katlık artıştı. Yöneticilere olan borçlar bir önceki dönemde 3,9 milyon TL civarındayken, Gökçek döneminde 41 milyon 178 bin 517 TL’ye çıktı. Aynı dönemde kulübün vergi ve sigorta borçları da 13 kata yakın artarak 18 milyon 659 bin 503 TL’ye yükseldi. Aynı şekilde futbolculara olan borçlar 10,5 katına çıkarak 15 milyon 613 bin 863 TL oldu. Yine aynı dönemde TFF’ye olan borçlar 5 milyon 442 bin 221 TL’ye çıkarken, spor küluplerine de 5 milyon 286 bin TL’lik borç yapıldı. Bu dönemde, aralarında bir büyük grubun da bulunduğu firmalara dönük borçlar da 5 milyon 666 bin 406 TL’ye çıktı.
Ahmet Gökçek’e ait listenin altında yer alan notta da “MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün tüm gelirleri ve menkul kıymetleri hacizlidir” ibaresi yer aldı.
Kulübe bu hacizlerden dolayı transfer yasağı gelip, mevcut oyuncular da hacizli gelirler nedeniyle paralarını alamayınca, tüm oyuncular Ankaragücü’nü terketti. Kulüp 2. yarının başından itibaren 2. takımıyla çıktığı maçlar sonucunda, Türkiye Futbol Ligleri tarihinin en fazla üstüste maç kaybetme rekorunu da kırarak 2. lige düştü.
“Ankaragücü’ne acıyorum”
Melih Gökçek, 12 Ağustos 2011 tarihinde oğlu Ahmet Gökçek’in Yargıtay kararı Ankaragücü başkanlığının sona ermesi üzerine, onursal başkanı olduğu kulüple her türlü ilişkisini kestiğini söylemişti. Gökçek, “Ankaragücü’nü şampiyon yapma niyetiyle aldık. Dünyanın en büyük futbol tesisini yapan Melih Gökçek, bir takımı şampiyon yapar. Ama huzur verirsen yapar, huzur vermezsen alır kendin yaparsın şimdi. ‘Kuş gibi hafifledim’ demiyorum, tam tersine çok üzgünüm, böyle olmamalıydı. Biz Ankaraspor gibi bir takımın, Türkiye Süper Ligi’nde oynayan bir takımın, gözümüzün önünde eriyip yok olmasına Ankaragücü için göz yumduk. Eğer Ankaragücü olmasaydı, Ankaragücü’nü sevmesek, Ankaragücü için fedakarlık yapacak olmasaydık bu olmazdı” demişti. Ankaragücü’nün spor konusunda en büyük hayal kırıklığı ve üzüntüsü olduğunu söyleyen Gökçek, Ankaragücü’ne acıdığını söylemişti. Gökçek o dönem, Saray Tesisleri’ni kullanan Ankaragücü’nün eski tesislerine döneceğini de duyurmuştu.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!